Mircea Cărtarescu, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al UMFCD București

22 martie 2023 | 0 comentarii |

 Pentru Mircea Cărtărescu „Medicina și Literatura nu sunt meserii, sunt vocații”, iar discursul său de mulțumire a fost despre „trunchiul comun al umanității, despre ce ne apropie, despre taumaturgi, șamani, preoți și scriitori, despre vindecarea prin poveste”, după cum relatează soția sa, Ioana Nicolaie.

 

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București transmite că, în data de 20 Martie 2023, a avut loc ceremonia de acordare a titlului ,,Doctor Honoris Causa” scriitorului Mircea Cărtărescu, într-o atmosferă emoționantă, ilustrată atât prin imagini cât și prin numeroasele mesaje transmise după festivitatea care a avut loc în Sala de Consiliu a Facultăţii de Medicină a UMFCD, în prezenţa conducerii Universităţii, a Consiliului Profesoral, a numeroşi medici, studenţi şi invitaţi.

Festivitatea a fost descrisă de Ioana Nicolaie, soția scriitorului, ca fiind una „caldă, cu un argument nuanțat cultural al Domnului Rector Viorel Jinga și cu un laudatio emoționant al Domnului Prorector Bogdan Popescu”, menționând că la festivitate au participat „câțiva dintre cei mai străluciți medici de azi”, dar și studenți sau doctoranzi, precum și artista vizuală Sidonia Călin, scriitorul Ioan Mihai Cochinescu și Lidia Bodea – directorul Editurii Humanitas. „Am fost între prieteni așadar, a scris Ioana Nicolaie pe pagina sa de socializare.

 

După ceremonie, Mircea Cărtărescu a scris pe contul său de Facebook: „Azi am primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București. Calde mulțumiri tuturor participanților la ceremonie!”, mesajul fiind însoțit de imagini sugestive.

Discursul de mulțumire al scriitorului este descris de soția sa ca fiind „despre trunchiul comun al umanității, despre ce ne apropie, despre taumaturgi, șamani, preoți și scriitori, despre vindecarea prin poveste”.

Despre emoția resimțită la decernarea „titlului de Doctor Honoris Causa, de către Universitatea de Medicină și Farmacie «Carol Davila», unui mare om, d-lui profesor dr. emerit Mircea Cărtărescu” vorbește și dr. Ștefan Bușnatu, prorector al Facultății de Medicină a UMFCD, care sbliniază că scriitorul „a susținut o alocuțiune de-a dreptul emoționantă, prin care pot afirma că «Scriitorul este un medic al sufletului și literatura este un act de vindecare a sufletului»”, transmite și dr. Ștefan Bușnatu, care citându-l pe Mircea Cărtărescu subliniază că „Medicina și Literatura nu sunt meserii, sunt vocații”.

 

În cadrul festivităţii, rectorul Universităţii, prof. univ. dr. Viorel Jinga, a subliniat personalitatea complexă a lui Mircea Cărtărescu și a mărturisit că ceremonia de acordare a titlului de Honoris Causa acordat acestuia a constitut un moment cu multiple semnificații, între care cu totul deosebit i se pare „faptul că acest titlu va încununa o pesonalitate care nu face parte din ampla noastră profesie medicală”.

Nu știu – n-am făcut cercetări arhivistice – dacă, până acum, Universitatea noastră, în cei 166 de ani de existență, a acordat acest titlu vreunui scriitor – și, poate, din acest unghi de vedere, nu înregistrăm chiar o performanță. Ceea ce știu, însă, este că medicii au avut dintotdeauna o legătură directă cu arta – dincolo de arta profesiei lor ca atare. Pictura, muzica, literatura constituie pentru medici, uneori/adeseori, o interfață a profesiei, un pandant strălucit”, este mesajul prof. dr. Viorel Jinga postat pe pagina sa de Facebook, alături de câteva imagini sugestive din timpul festivității.

 

Literatura, mai ales – poezia, proza – este la ea acasă în lumea medicală”, mai spune rectorul UMF București, amintind câțiva medici care de-a lungul vremii au fost reprezentanți marcanți ai medicinei, precum Vasile Voiculescu, George Ulieru, Andrei Pandrea, Augustin Buzura, Pan Izverna, Caius Traian Dragomir, Bogdan Popescu, Dumitru Constantin-Dulcan, dar în același timp au reprezentat cu brio și literatura, filosofia sau arta plastică, subliniind că puțini pictori se ridică la înălțimea lui Ion Țuculescu.

Și „dacă acești medici au «invadat» câmpul artei, al literaturii, iată, astăzi, un reprezentat de seamă al literelor românești pătrunde în arealul medical. Și nu oricum, ci încununat cu noblilul titlu de Doctor Honoris Causa, al Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila», Universitatea noastră. Acest scriitor, pe care îl avem alături, se numește Mircea Cărtărescu – nume bine cunoscut în câmpul literaturii române și al mai multor zări internaționale. (…) Fii bine venit, Mircea Cărtărescu!”, a subliniat rectorul Viorel Jinga.

 

Evenimentul a fost prezentat cu emoție și de prof. dr. Bogdan O. Popescu, prorector pentru cooperare europeană şi internaţională al UMFCD, care a prezentat detaliat activitatea scriitorului, într-un amplu ,,Laudatio”.

Minunat! De astăzi, Mircea Cărtărescu este Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București! Mulțumesc tuturor membrilor Senatului universitar pentru decizia unanimă, tuturor membrilor comunității noastre academice care au participat, cât și colegilor mei din Consiliul de Administrație. Am fost foarte emoționat la această festivitate”, este mesajul postat de dr. Bogdan Popescu pe contul său de Facebook, alături de câteva imagini reprezentative din momentul ceremoniei de decernare a titlului.

 

Prof. dr. emerit Mircea Cărtărescu, poet, prozator, critic literar şi publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al PEN România, este o personalitate marcantă în domeniul limbii şi literaturii române la nivel naţional şi internaţional, este profesor doctor emerit (pensionat) la Catedra de Istoria literaturii române a Facultăţii de Litere din Bucureşti, se arată în descrierea transmisă de UMFCD.

Este autorul a peste 35 de volume personale şi a numeroase volume colective şi antologii traduse în peste 25 de limbi, între care ,,Faruri, vitrine, fotografii”, ,,Poeme de amor”, ,,Levantul”, ,,50 de sonete”, ,,Poezia” (versuri); ,,Visul (Nostalgia)”, ,,Travesti”, ,,Orbitor. Aripa stângă”, ,,Orbitor. Corpul”, ,,Solenoid”, ,,Melancolia”, etc. (proză); ,,Visul chimeric”, ,,Postmodernismul românesc (studiu critic)”, ,,Peisaj după isterie”, ,,Creionul de tâmplărie”, etc. (eseuri, jurnal, publicistică); ,,Parfumul aspru al ficţiunii”, ,,De ce iubim femeile”, ,,Poeme în garanţie”; traduceri – Charles Simic ,,Cartea zeilor şi a demonilor”, Bob Dylan ,,Suflare în vânt” (cărţi audio).

 

Mircea Cărtărescu a primit numeroase premii literare în România şi peste hotare, a predat la Universitatea din Amsterdam (1994-1995), la Universitatea din Viena (2005-2006) şi la Freie Universitat din Berlin (2010), a primit prestigioase burse internaţionale pentru creaţie literară, precum Bursa Rockefeller la Bellagio în 1997, Bursa DAAD la Berlin în 2000, Bursa Anna Kruger la Berlin în 2001, Bursa Collegium Budapest în 2000, Bursa Akademie Schloss Solitude la Stuttgart în 2006.

Printre premiile primite se numără: Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1980, 1990, 1994 și 2009); Premiul Academiei Române (1989); Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2000 şi 2003); Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1994); Premiul ASPRO (1994, 1996, 2002); Premiile revistelor Flacăra, Cuvântul, Ateneu, Tomis, Euphorion, Observator cultural; Premiul Radio România Cultural, Premiul Asociaţiei Editorilor Români (2002 şi 2003), Premiul Național pentru Literatură în 2007, Premiul Național pentru literatură al Uniunii Scriitorilor (2016), Premiul Oamenii Timpului (2017) Premiul Național de poezie Mihai Eminescu (2017), Premiul revistei ,,Dilema” (2019).

 

În 2005, Cărtărescu a fost laureat al premiului internaţional Giuseppe Acerbi în Italia, iar în 2011 a primit Premiul Internațional Vilenica în Slovenia. În 2012, a primit Premiul Internațional pentru Literatură Berlin – Haus der Kulturen der Welt. În 2013, a primit Premiul Internațional Spycher-Leuk în Elveția și Premiul Internațional de poezie de la Novi Sad. În 2014, a primit Premiul Tormenta en un vaso la Madrid pentru cea mai bună carte străină publicată în Spania. În 2014, i-a fost acordat Premiul Euskadi de Plata, Spania, Premiul orașului Leipzig pentru înțelegere europeană (Germania, 2015), Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană (Austria, 2015) și Premiul Gregor von Rezzori (Italia, 2016). În 2018, a primit Premiul Formentor (Spania) și Premiul Thomas Mann (Germania), iar în 2019 Premiul Transfuge (Franța). În 2022, a primit Premiul FIL pentru literaturi romanice la Guadalajara, Mexic.

 

Mircea Cărtărescu a primit, de-a lungul carierei, numeroase ordine şi medalii: Ordinul național ,,Serviciul credincios” în gradul de Comandor, 2000; Ordinul ,,Meritul cultural” în gradul de Mare ofițer categoria A, 2006; Chevalier de l’ordre des arts et des lettres, 2008; Medalia ,,Nihil Sine Deo” a Casei Regale, 2016; Doctor Honoris Causa al Universităților din Constanța, Bacău și Cluj; Doctor Honoris Causa al Universității Internaționale Menendez Pelayo din Santander, Spania.

Zilele trecute, ICR New York anunţa organizarea, în perioada 3-14 aprilie, a turneului de lansare a ediţiei în limba engleză a romanului „Solenoid” al lui Mircea Cărtărescu, apărută la Editura Deep Vellum, în toamna anului trecut, în traducerea lui Sean Cotter. Turneul va cuprinde cinci oraşe din America de Nord – San Francisco, Seattle, Dallas, Houston şi New York – iar evenimentele vor fi organizate în spaţii foarte cunoscute, precum City Lights Bookstore, Seattle Public Library, UT Dallas, Inprint Publishing şi McNally Jackson Books Seaport, transmite ICR New York.

Încă de la apariţie, romanul s-a bucurat de recenzii laudative, primul tiraj al cărţii fiind epuizat la scurt timp după intrarea pe piaţa americană.

 

Sursă foto: UMFCD și Mircea Cărtarescu/Ioana Nicolaie/Ștefan Busnatu – Facebook

 

 


Adaugati un comentariu


 

*