Câștigătorii Hackathon4Health 2022 – TeleGeneration, RAAD Tech și AIMinded

3 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Cele trei echipe câștigătoare vor primi din partea Johnson & Johnson România o finanțare pre-seed în valoare de 10.000 USD fiecare, pentru dezvoltarea și implementarea proiectelor, și 6 luni de mentorat din partea UMF „Carol Davila”, prin Centrul de Inovație și e-Health.

 

În timp ce liderii politici și economici se bat pentru supremație și se pretează chiar la războaie, tinerii frumoși și entuziaști se străduiesc să schimbe lumea în bine, să aducă progres și inovație, pentru binele tuturor.

Așa s-au dovedit a fi și cele 13 echipe care au participat la Hackathon4Health 2022 care, alături de reprezentanți ai autorităților, profesioniști în domeniul sănătății, experți din diferite sectoare de business și reprezentanți ai mediului academic și de afaceri, precum și de reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, studenți la Medicină, Politehnică și în alte specializări au dezvoltat soluții digitale inovatoare pentru domeniul medical, în decursul celor 48 de ore de hackathon.

Cele 13 proiecte participante la Hackathon4Health 2022 au fost: AI Minded, BookLab, RAAD Tech, Previne T2, Smart Bear, HeartClock, Multiple Primitive Cancers, TeleGeneration, HeartBit, The Cognitiq, 4Soft, Insulloc AI, Creatis

Organizat de Johnson & Johnson România, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD), prin Centrul de Inovație și e-Health (CieH) și Asociația Societății Studenților în Medicină din București (SSMB), evenimentul a avut și anul acesta ca partener Ambasada Statelor Unite ale Americii în România și Camera de Comerț Americană în România (AmCham România).

 

Câștigătorii Hackathon4Health

 

La finalul competiției au fost desemnați câștigătorii celei de-a șasea ediții a celui mai important hackathon pe teme de sănătate din România, Hackathon4Health, care a avut loc în perioada 28-30 octombrie 2022, la București, cu participarea fizică și online, prin intermediul platformei hackathon4health.ro.

TeleGeneration este una dintre cele trei echipe câștigătoare și a fost premiată pentru Telemonitorizarea tensiunii arteriale a pacientelor ce dezvoltă patologii hipertensive asociate sarcinii și urmărirea acestora în postpartum. Premiul a fost înmânat de conf. dr. Diana Păun

RAAD Tech s-a numărat printre câștigători cu o Aplicație pentru pacienți bazată pe algoritmi de Machine Learning care digitalizează, centralizează, interpretează și sumarizează informațiile regăsite în documentele medicale, eficientizând comunicarea cu medicul și scurtând timpul de diagnostic – doar Rareș, unul dintre membrii echipei a participat la eveniment, iar premiul i-a fost înmânat de recorul UMF Carol Davila, Viorel Jinga.

AIMinded a impresionat juriul cu proiectul Accelererare a tratamentului cancerului prin automatizarea analizei imaginilor în clinicile de radioterapie, cu ajutorul inteligenței artificiale. Premiul a fost conferit de Georgiana Coșoveanu căreia i-a mulțumit, onile, liderul echipei. 

 

Proiectele și participanții care s-au făcut remarcați au primit diplome

 

Fiecare dintre cele trei echipe câștigătoare va primi din partea Johnson & Johnson România o finanțare pre-seed în valoare de 10.000 USD, pentru dezvoltarea și implementarea proiectului, iar în următoarele 6 luni după încheierea Hackathonului, echipele vor beneficia de sprijin și mentorat în implementarea proiectului lor atât din partea Johnson & Johnson, cât și din partea Universitatății de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, prin intermediul Centrului de Inovație și e-Health și Societatea Studenților în Medicină din București.

Cu diplome au fost echipele HEARTBIT – premiul „Best Team Effort” care l-a avut ca mentor pe profesorul Gabriel Șaramet, UMF Carol Davila; THE COGNITIQ – premiul „Best Up and Coming Team”, avându-l ca mentor pe prof. dr. Ion-Gheorghe Petrovai, Project Manager și co-fondator FreshBold, iar un premiu individual a fost atribuit lui Tiberius Pârcălabu – premiul „Best Heacker” pentru că a ajutat în timpul concursului „cel puțin două echipe”, iar pentru că n-a putut participa fizic la eveniment, a fost premiat online, de Ionuț Popa, Digital Product Designer, CivicNet.  

Ajuns la cea de-a 6-a ediție, Hackathon4Health este recunoscut în rândul studenților și profesioniștilor din domeniul medical, tehnologiei și inovației deopotrivă, având ca obiectiv accelerarea progresului digital în sănătate și inovația prin dezvoltarea soluțiilor digitale inovatoare, precum și a unei platforme de colaborare care să contribuie la transformarea digitală în sănătatea din România.

 

Proiecte cu „potențial imens de succes”

 

Fiecare proiect dezvoltat în cadrul Hackathon4Health are rolul de a accelera progresul digital în sănătate și a inovației în acest domeniu în România, iar juriul și organizatorii evenimentului apreciază că deși au fost desemnați doar trei câștigători, toate proiectele participante la hackaton au un mare potențial de succes.

Am fost încă o dată onorați de prezența participanților, mentorilor și membrilor juriului la acest eveniment. Le mulțumim că au răspuns invitației noastre de a participa la Hackathon4Health 2022 și de a contribui la evoluția sistemului de sănătate din România. Contribuția dumneavoastră în timpul Hackathon4Health, entuziasmul și inspirația au fost foarte apreciate. Toate proiectele pe care le-am văzut au un potențial imens de succes și un obiectiv comun, pentru beneficiul pacienților din România. La Johnson & Johnson, împreună cu partenerii noștri, suntem bucuroși că am putut contribui la dezvoltarea unor astfel de proiecte inovatoare, sprijinind în același timp includerea comunităților științifice și academice. Felicitări tuturor participanților și câștigătorilor!”, a declarat Christian Rodseth, Managing Director Janssen Grecia, Polonia și România care, nefiind în țară, a transmis mesajul online.

 

Tinerii, vectorii schimbării în bine

 

Proiectele și echipele câștigătoare au fost selectate în baza calificării profesionale și aptitudinilor tehnice, a ideii de proiect transmisă odată cu aplicația și de corelarea cu temele stabilite și interesul pentru domeniul e-health și/sau al sănătății

Această competiție a ajuns la cea de-a 6-a ediție și acest lucru ne bucură enorm. Și în ediția de anul acesta am văzut un număr mare  de participanți, dar și o mulțime de proiecte ingenioase. Mulțumim mentorilor că au fost alături de noi și au oferit din know-how-ul lor către participanți. Tinerii noștri sunt cei care pot aduce schimbări în bine. Iar această schimbare în bine se va vedea în tehnologizarea sistemelor, în creșterea ariei cercetării științifice medicale și în sprijinirea pacienților cu platforme actuale și practice pentru a crește calitatea actului medical. Țin să mulțumesc în mod deosebit companiei Johnson & Johnson, care a inițiat acest demers și îl implementam anual împreună, contribuind astfel, în mod concret, la dezvoltarea ecosistemului digital în domeniul sănătății, în România. Vreau să mulțumesc de asemenea reprezentanților Centrului de Inovație și e-Health din cadrul UMF «Carol Davila» din București și celor ai Societății Studenților în Medicină din București, care au reușit și anul acesta să contribuie la buna sa desfășurare a acestui proiect cu potențial de a schimba lucrurile în bine”, a subliniat Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Prof. Dr. Viorel Jinga.

 

Diplome și pentru juriu

 

Câte o „Diplomă de apreciere” au primit, din partea organizatorilor, și membrii juriului Hackathon4Health 2022, care au stabilit echipele câștigătoare de anul acesta.

Conf. Dr. Diana Loreta Păun – Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială a României, a fost apreciată pentru „constanța și profesionalismul cu care a participat la jurizarea tuturor celor 6 ediții a hackathonului, de altfel, la fel ca toți membri ai juriului”.   

Dr. Ștefan Busnatu – Prodecan, Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Coordonator al Centrului de Inovație și e-Health – UMFCD, a fost apreciat pentru „remarcile valoroase, pentru întrebările puse în cele mai potrivite momente”.    

Daniel Rosner – Șef de Lucrări, Universitatea Politehnică din București, Progam Manager Innovation Labs, care „întotdeauna a fost alături de inovație și alături de tineri și de ideile lor”, a fost de asemenea, apreciat de organizatori.

Georgiana Coșoveanu – Senior Manager, Governmental & Corporate Affairs, Johnson & Johnson România, condiderată „inima celui mai important hackathon pe teme de sănătate din România” a fost apreciată pentru „efortul permanent depus în organizarea și desfășurarea hackathonului, la fiecare ediție, încă de la înființare”.

O „Diplomă de apreciere” a fost pregătită și pentru Dr. Wargha Enayati – Fondator Enayati Medical City și Cleverage Venture Capital, dar pentru că nu a putut fi prezent la festivitate, aceasta i-a fost transmisă ulterior. 

 

Mesajul juriului

 

Conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, s-a declarat „onorată” pentru „șansa” de a juriza toate cele 6 ediții ale hackathonului și a transmis participanților la festivitatea de premiere și tuturor participanților la concurs, că membrii juriului cred că ediția din acest an a fost „cea mai complicată, pentru că au fost niște teme extrem de provocatoare, echipe extrem de bine pregătite” și, personal, este mândră că face parte „dintr-un popor care are atâta inteligență și imaginație și, în plus, tinerii vin cu două ingrediente speciale, optimism și entuziasm”. 

Dr. Păun a subliniat că juriul a fost impresionat de toate proiectele, indiferent de criteriile de punctare de care a trebuit să țină cont, de „mesajele extrem de pozitive și optimiste pe care toate echipele le-au dat, de întrajutorare, de dorința de a face bine. Colegii noștri mai tineri gândeau că, prin soluția lor terapeutică, chiar dacă ei nu erau medici, ci IT-iști, fac bine bunicilor, celor aflați în suferință și care au nevoie de ajutor, ceea ce reprezintă, de fapt, qintesența demersului nostru comun. Suntem cu toții aici pentru că vrem binele, mai bine pentru cetățenii noștri, pentru pacienții noștri, iar pentru asta suntem oricând gata să inventăm niște soluții speciale, realmente impresionante. Nu a fost o misiune ușoară, temele au fost destul de variate, dar ne-am gândit să oferim câte un premiu fiecărei categorii de dificultate sau maturitate a proiectelor”, a declarat dr. Diana Păun, care a felicitat toate echipele și toți concurenții. 

 

Aprecieri pentru organizatori și participanți 

 

Profesorul Ștefan Bușnatu, Prodecan, Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Coordonator al Centrului de Inovație și e-Health – UMFCD, a evidențiat importanța „familiei digitale”, o familie care „vrea să facă lucruri în țara asta și să schimbe țara asta, contribuind la îmbunătățirea sănătății popuației” și le-a mulțumit tuturor celor implicați în proiect „pentru că suntem împreună și facem lucruri”. 

Georgiana Coșoveanu, reprezentanta Johnson & Johnson România a afirmat că „întotdeauna este important să recunoaștem valorile și să mulțumim, pentru că astfel ne putem manifesta aprecierea față de oamenii din jurul nostru și de valorile în care credem, oameni care ne dau energia de a duce lucrurile mai departe” și a mulțumint și „oamenilor care au stat în spatele Hackathon4Health, în toți acești ani” și partenerilor care au făcut posibil ca totul să fie bine și eficient organizat.   

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a transmis participanților și organizatorilor salutul și aprecierea sa, exprimându-și convingerea că soluțiile digitale prezentate la hackathon vor contribui la îmbunătățirea sistemului public de sănătate.

Sebastian Burduja, ministrul Cerectării, Inovării și Digitalizării, a subliniat că digitalizarea trebuie să devină un sprijin real pentru medici și pentru pacienți, iar absorbția sutelor de milioane de euro (bani europeni și de la Banca Mondială) disponibili pentru digitalizarea sistemului de sănătate și pentru cercetare în medicină, pot schimba sistemul medical și calitatea vieții românilor. 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*