Platforme interactive de e-learning în domeniul Ortopedie și Traumatologie în Spitalul Militar Central – după simulatorul pentru intervențiile chirurgicale artroscopice la tehnologia VR de la Attune Roadshow 2022

14 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” găzduiește joi, 15 septembrie, în intervalul orar 09.00 – 16.00, „Attune Roadshow 2022”, unul dintre cele mai mari evenimente de training profesional dedicat personalului medical specializat în ortopedie și traumatologie.

 

Aflat în avangarda implementării și dezvoltării platformelor interactive de e-learning în domeniul medical, managementul SUUMC pune un puternic accent pe motivarea și supraspecializarea personalului propriu. În acest sens a elaborat și aplicat, în ultimii ani, într-un ritm alert și susținut, o serie de proiecte care au vizat îmbunătățirea infrastructurii materiale și tehnice, asfel încât baza noastră didactică să se îmbunătățească cu o serie de laboratoarelor virtuale adresate medicilor din mai multe specialități. Astfel, la începutul acestui an, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) a achiziționat un simulator pentru intervențiile chirurgicale artroscopice la tehnologia VR de la Attune Roadshow 2022, simulator care permite atât exersarea planului operator stabilit anterior de medicul specialist curant, cât și asigurarea deprinderilor chirurgicale de medici rezidenți și studenți.

Joi, 15 septembrie, SUUMC găzduiește, în intervalul orar 09.00 – 16.00, „Attune Roadshow 2022”, unul dintre cele mai mari evenimente de training profesional dedicat, în special, personalului medical specializat în domeniul ortopedie și traumatologie.

 

Attune Roadshow 2022 vine în continuarea demersurilor de creștere a calității actului medical, prin intermediul unei prezentări interactive a unui sistem și a tehnologiei de endoprotezare de genunchi, a unei sesiuni de instruire în tehnica chirurgicală a sistemului de genunchi (primar, revizie) folosind tehnologia VR și, nu în ultimul rând, prin intermediul unui workshop privind tehnica chirurgicală pe oase artificiale.

Sistemul de endoprotezare primară a articulației genunchiului este conceput cu scopul de a răspunde nevoilor clinice ale pacienților, chirurgilor și furnizorilor de servicii medicale din spitale din întreaga lume. Cercetarea extinsă și știința sunt incluse în proiectare pentru a ajuta la îmbunătățirea rezultatelor funcționale pentru pacienți, performanța pentru chirurgi și eficiența pentru furnizori. Aproape toți producătorii au conceput sisteme, complete și integrate, pentru artroplastia genunchiului.

Aceste sisteme sunt  printre cele mai mari proiecte de cercetare și dezvoltare din istoria reconstrucției articulare și combină cele mai recente concept de  design, cinematică, inginerie și materiale pentru a oferi stabilitate și mișcare noilor articulații, transmite SUUMC.

 

În cazul reconstrucției genunchiului utilizând conceptul „sofcam™”, procedura implică un tip de contact ce este proiectat pentru a oferi un angajament lin pentru revenirea treptată a femuralului, cu asigurarea stabilității în flexie reducând, în același timp, solicitările transferate coloanei osoase tibiale care, la rândul ei, va căpăta noi tipuri de design de stabilizare centralizată. Acest fapt oferă arhitectură sistemului osos prin îmbunătățirea cinematicii, reducând micromoția din față în spate și asigurând o tranziție lină de la stabilitate la libertatea de rotație prin gama de mișcare a pacientului.

Ca și articulația naturală, neo-articulația protetică  cuprinde o canelură trohleară concepută pentru a acomoda variația pacientului și interacțiunea țesuturilor moi, precum și componentele rotulei concepute pentru a îmbunătăți mișcarea acesteia, menținând, în același timp, acoperirea osoasă.

Noile modele de proteze de genunchi sunt proiectate pentru a îmbunătăți fixarea tibială prin combinații inovatoare de macroblocare și printr-un finisaj al suprafeței microblastelor pe baza tibială. Aceste caracteristici sunt concepute pentru a oferi o rezistență mai mare la extragerea reziduală într-o serie de condiții intraoperatorii simulate și prezența infiltrării lipidelor.

 

Înscrierea la eveniment se face prin scanarea codului QR

Un rol tot mai important în reușita intervențiilor de endoprotezare articulară îl au instrumentele „intuitive-prietenoase”, ce combină procesul chirurgical cu instrumente eficiente pentru a permite chirurgului să echilibreze țesutul moale și să controleze, cu precizie, poziția implantului care să se potrivească fiecărui pacient.

Înlocuirea endoprotetică a articulațiilor este concepută pentru a optimiza modul în care genunchiului să se simtă și să se miște cât mai aproape de natural („own joint”). Prin mai multe tehnologii brevetate, proteza va ajuta la realizarea, în timp, a unei serie de mișcari ce oferă încrederea unei înlocuiri stabile a genunchiului. Această stabilitate este esențială pentru activități cum ar fi mersul pe jos și, mai ales, mersul pe scări. Protezele de genunchi vin într-o mare varietate de dimensiuni, atât pentru componentele  fixe, cât și în cazul platformelor rotative.

Opțiunile multiple din „oferta” modelelor de proteze de genunchi primare (anatomice sau nu, cu păstrarea ligamentului încrucișat anterior ori stabilizate posterior, cimentate sau nu), opțiunile multiple de concept ale funcționarii tipurilor de proteze primare de genunchi (cu aliniament biomecanic, cu aliniment kinematic, cu stabilizare medială, cu pivot median, cu platou mobil etc.) fac extrem de responsabilă și de decisivă alegerea medicului ortoped, astfel încât pacientul să beneficieze de opțiunea cea mai bine adaptată pentru un tratament individualizat, explică colonel medic conf. univ. dr. Marius Stanescu, medic primar Ortopedie-Traumatologie, șef Secție Ortopedie-Traumatologie, responsabil activitate de prelevare şi transplant de țesuturi osteoligamentare a SUUMC

 

Se estimează că aproximativ 91 de milioane de oameni din SUA au unele forme de artrită. Osteoartrita, cea mai frecventă formă de artrită, este o boală degenerativă, eminamente evolutivă, determinată de uzarea, în timp, a cartilajului care acoperă oasele. La nivelul genunchiului, acest lucru duce la frecarea os pe os, provocând durere, umflarea/tumefacția și mișcare redusă, devierea axului mecanic al genunchiului, cu mers antalgic, limitat și disfuncțional. Iată de ce este esențial ca osteoartrita să fie tratată rapid și cât mai eficient posibil.

Tratamentul medicamentos, injecțiile, terapia în apă (împachetări fierbinți sau cu gheață), kinetoterapia și alte metode conservatoare pot ajuta la gestionarea durerii și a rigidității asociate cu osteoartrita.

 

Chirurgia artroplastică a genunchiului este o opțiune viabilă care ameliorează durerea și îmbunătățește mobilitatea, prin înlocuirea osului deteriorat și a cartilajului afectat. Pentru pacient, alegerea unui tratament endoprotetic este ideal și esențial pentru a reveni la activitățile anterioare și la o viață normală, la care a fost forțat să renunțe treptat. În acest sens, scopurile funcționale principale ale chirurgului ortoped care performează intervenția de protezare totală sunt:

1.Ameliorarea durerii artritice și a disconfortului;

2. Mobilitatea îmbunătățită în genunchi;

3. Recăpătarea independenței, a gradului de libertate și încredere de a face zi de zi activități comparabile cu perioada pre-operatorie – inclusiv mersul pe jos și urcatul scărilor.

Înlocuirea genunchiului este o procedura chirurgicală care înlocuiește suprafețe articulare bolnave cu implanturile care simulează un genunchi sănătos.

 

Înainte de înlocuirea totală a genunchiului, pacienții vor fi adesea supuși unei fizioterapii preoperatorii și unui program de pierdere a greutății. Totodată, se vor trata bolile concomitente sistemice sau de organ, sens în care se va efectua un screening bacterian și virusologic și se vor trata eventualele infecții, precum și bolile ce cresc riscul complicațiilor posibile (diabet zaharat, afecțiuni circulatorii, boli cardio-pulmonare etc.).

După intervenția chirurgicală se inițiază, precoce, în regim pasiv, programul de exerciții post-operatorii ce ajută la prevenția complicațiilor trombotice, la reducerea edemului și la recăpătarea ratei de acțiune, forță/putere și stabilitate.

Într-un caz obișnuit, un pacient va fi capabil să meargă neajutorat și să se întoarcă la locul de muncă, la activități de zi cu zi, în aproximativ 6 săptămâni după operație. După 12 săptămâni, pacienții pot efectua chiar și activități cu impact redus, cum ar fi  ciclism, golf, yoga și înot. Dacă pacientul are un angajament puternic și depune efort susținut  în programul de recuperare, se poate reveni la activitățile lor preferate chiar și mai devreme față de perioada anterior menționată.

 

Col. medic dr Marius Stanescu

Am expus cele de mai sus pentru a ne asigura pacienții de faptul că medicii ortopezi din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” sunt pregătiți profesional, tehnic și în deplină empatie pentru a putea aborda patologia gonartrozei (artroza genunchiului). Încă un argument în acest sens îl reprezintă faptul că endoprotezarea articulației genunchiului este o practică curentă în secția de Ortopedie-Traumatologie dar, pentru performanță, este nevoie – cotidian – de cumulul a două ingrediente ale medicinii: «Up-date» și «training». Acesta e motivul pentru care, în colaborare și cu suportul unora dintre cei mai mari jucători de pe piața implanturilor endoprotetice, vom fi în, luna septembrie, extrem de determinați să derulăm un program de instruire în tehnicile chirurgicale de implantare a protezei de genunchi, folosind facilitate de tip VR (realitate virtuală), în cadrul unei sesiuni interactive de antrenament pe simulator, dar și practică, pe oase artificiale. Principalii benefiari ai acestui demers sunt, în prima faza, medicii militari de toate gradele profesionale în specialiatatea ortopedie și asistenții medicali de bloc operator din cadrul SUUMC, pentru ca, în final, roadele participării personalului nostru la acest eveniment să se regăsească în creșterea calității actului medical oferit viitorilor pacienți ortopedici care vor fi endoprotezati în secția noastră de ortopedie” – a concluzionat col. medic conf. univ. dr. Marius Stanescu.


Adaugati un comentariu


 

*