Spitalul Militar Central va implementa aplicația Coronavirus COVID-19 România

12 iunie 2020 | 0 comentarii |

Aplicația, care monitorizează şi centralizează date cu privire la răspândirea virusului SARS-CoV-2 la nivel național, a fost elaborată de SUUMC în colaborare cu CERTSIGN și poate contribui la limitarea contaminărilor și a numărului de cazuri apărute în comunitate.

 

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila” a câștigat, cu aplicația Coronavirus COVID-19 Româniaconcursul de proiecte inițiat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Unitatea  Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, transmite Ministerul Apărării.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Unitatea  Executivă pentru Finanțarea Învățământului  Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, a finalizat, în data de 29 mai 2020, procesul de evaluare al propunerilor de proiecte din Planul Național de cercetare-dezvoltare și inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDIII), domeniu de prioritate publică „Sănătate”, Competiția Soluții 1 – Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate

În competiţie au intrat un număr de 33 de proiecte, elaborate şi susţinute de instituţii de referinţă în domeniul academic şi universitar, medical sau de profil tehnic, dar aplicația SUUMC să impresioneze comisia de selecție, atât prin gradul de  noutate  şi  de  complexitate cât și prin şansele  de  succes  ale  proiectului.

 

Aplicația Coronavirus COVID-19 România, care monitorizează şi centralizează datele cu privire la răspândirea virusul SARS-CoV-2 la nivel național, este un proiect elaborat de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, alături de partenerul său CERTSIGN SA. Aceasta „a reuşit să impresioneze comisia de selecţie prin: analiza extrem de riguroasă a stadiului actual al evoluţiei pandemiei cu noul coronavirus; identificarea unei palete largi de modalităţi de aplicare şi potenţiali beneficiari/ utilizatori; identificarea problemelor; definirea obiectivelor  măsurabile; gradul  de  noutate  şi  de  complexitate; metodologia și tehnicile  care vor fi utilizate, instrumentele, echipamentele și soluțiile software ce urmează a fi aplicate; aplicarea aspectelor de etică care vor fi implicate în cercetare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, dar mai ales prin viabilitatea  şi  şansele  de  succes  ale  proiectului  propus”, se menționează într-un comunicat al SUUMC.

Bugetul proiectului se ridică la valoare maximă de 500.000 lei, iar durata de realizare este de 12 luni.

 

Col. medic dr. Silviu Marcel Stanciu

Colonel medic dr. Silviu Marcel Stanciu, Directorul de proiect, spune că și-a propus ca, prin intermediul acestui instrument de cercetare-dezvoltare și inovare, să se realizeze noi aplicații informatice care să susțină noi metode de prevenire, predicție, control și monitorizare a transmiterii asimptomatice și simptomatice în cadrul comunităților.

Aplicația Coronavirus COVID-19 România realizează o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor confirmate oficial și o statistică ce arată evoluția pe zile și cuprinde informații legate de infrastructura spitalicească, densitatea populației precum și detalii relevante despre fiecărui caz în parte.

Principalii beneficiari ai aplicației sunt membrii comunității epidemiologice din Direcțiile de Sănătate Publică și din spitale, experți care vor beneficia de avantajele identificării rapide ale contacților celor infectați cu COVID-19 și, astfel, se vor putea efectua, mult mai facil, anchetele epidemiologice. În consecință, acest fapt generează operaționalizarea unui sistem de alertă medicală timpurie (avertizare și transmitere, în timp real, a informațiilor relevante pentru fiecare cetățean)”, arată coordonatul proiectului.

 

Soluția propusă poate contribui, efectiv, la limitarea contaminărilor și a numărului de cazuri apărute într-o comunitate, prin faptul că utilizatorii aplicației, fiind avertizați în timp real de posibilitatea de contaminare apărută într-o anumită zonă, o pot părăsi în momentul notificării, evitând astfel contaminarea, având în vedere că aceasta nu se face instantaneu.

Totodată, Serviciile de Ambulanță și SMURD, Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență dar și Consiliile Județene vor putea gestiona judicios atât paturile din spitale, cât și resursele alocate acestora, fapt ce fundamentează luarea unor decizii manageriale la nivel instituțional și al autorităților publice locale și centrale, decizii adaptate realității situațiilor epidemice locale, regionale și naționale.

La rândul lor, managerii de spitale reprezintă un alt grup de beneficiari ai soluțiilor propuse, prin sprijinul, de netăgăduit, pe care îl oferă aplicația Coronavirus COVID-19 România în managementul decizional al resurselor umane, al dotării cu echipamente de protecție și, implicit, în bugetarea de activităților specifice contextului pandemic, se menționează în comunicatul SUUMC.

 


Adaugati un comentariu


 

*