Ignorați de autorități, sindicaliștii din Sănătate vor picheta Guvernul și săptămâna viitoare

4 noiembrie 2020 | 1 comentariu |

„Mitingul epuizării”, prin care cadrele medicale și-au cerut în stradă plata salariilor restante și deblocarea posturilor în sistemul medical, va continua până la soluționarea revendicărilor, transmit reprezentanții federației Sanitas.

 

Membrii Federației sindicale Sanitas au ieșit marți, în sytradă, să ceară guvernanților să li se plătească salariilor restante și să deblocheze posturiloe din sistemul medical și cel de asistență socială. Sindicaliștii spun că este nevoie de măsuri urgente prin care să se rezolve problema epuizării cadrelor medicale care luptă zi de zi cu epidemia de coronavirus, o problemă la fel de importantă și pentru pacienții care au nevoie de servicii medicale.

Președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, subliniază lipsa de comunicare a guvernanților și cere autorităților să ia în considerare faptul că „deciziile poitice luate fără consultarea partenerilor sociali, lipsa de strategii coerente de criză și promisiunile fără rezultat” au epuizat personalul din aceste domenii, în timp ce „problemele sistemului de sănătate și de asistență socială se agravează de la o zi la alta”.

Membrii Sanitas acuză lipsa acută de personal și inexistența unor măsuri coerente de protecție a sănătății și securității la locul de muncă a angajaților din sistemul medical și din asistență socială, aprovizionarea discontinuă a unităților sanitare cu materiale și echipamente de protecție care, în multe situații sunt insuficiente sau de proastă calitate, precum și organizarea deficitară a circuitelor și activităților specifice în spitalele COVID/suport COVID, ceea ce duce, de mai bine de 8 luni, la creșterea numărului de infectări și decese în rândul personalului medical.

 

Prezent la protestul din Piața Victoriei, alături de câțiva colegi, liderul Sanitas Buzău, Ștefan Mihai, spune că protestele vor continua până când autoritățile vor înțelege că sistemul de sănătate și din asistență socială este aproape de epuizare, iar revendicările formulate nu sunt doar în avantajul salariaților din cele două sisteme, ci și al pacienților și al asistaților din sistemul de protecție. „Știm că există oameni care, poate pe bună dreptate, reclamă la rândul lor că noi, cei ce ne-am ales această profesie, suntem datori, conform jurământului depus, să ne facem datoria. Așa este, dar trebuie să se înțeleagă că și noi suntem oameni și avem anumite limite, fizice și psihice, iar după opt luni în care mulți nu am avut posibilitatea să plecăm în concediu, alții am fost nevoiți să ne izolăm de familii pentru a nu ne expune  copii sau părinții la îmbolnăvire, iar mulți dintre noi s-au îmbolnăvit sau chiar și-au pierdut viața la datorie, am ajuns la epuizare. Chiar și la protest am participat câte 3-4 reprezentanți din fiecare filială, pentru a putea respecta regulile sanitare impuse de pandemie, iar pe de altă parte, pentru a nu perturba activitatea în unitățile medicale în care lucrăm. Deblocarea posturilor ar putea rezolva, măcar în parte, această problemă, pentru că puțini sunt dispuși să răspundă la solicitările unităților medicale de angajare temporară, mai ales în spitalele din provncie. În plus, noi credem că trebuie să ni se acorde drepturile care ni s-au promis, pentru că altfel riscăm un colaps al sistemului medical. Regândirea politicilor de sănătate credem că este mai mult decât necesară, pentru că o țară în care oamenii nu sunt sănătoși va avea de suferit în toate celelalte domenii”, a concluzionat Ștefan Mihai, președintele Sanitas Buzău.

 

Sindicaliștii spun că toate demersurile de până acum întreprinse la nivelul ministerelor Sănătății, Muncii, Finanțelor, a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Guvernului României, cât și de către organizațiile județene, la nivelul autorităților locale și la nivelul unităților în care au membri, nu au adus îmbunătățiri semnificative ale problemelor semnalate.

Mai mult, în întâlnirile dintre reprezentanţii Federaţiei SANITAS şi reprezentanţii Guvernului României din data de 28 iulie 2020, respectiv 12 octombrie 2020, desfăşurate în prezența primului-ministru Ludovic Orban, echipa guvernamentală şi-a asumat continuarea dialogului până la identificarea unor soluţii concrete pentru solicitările noastre, dar nimic concret nu s-a întâmplat. Constatăm că autoritățile nu sunt capabile să-și țină angajamentele făcute și nu oferă decât promisiuni fără acoperire. În consecință, cerem decidenţilor să-și reevalueze prioritățile politice și să trateze cu toată seriozitatea problemele sistemului de sănătate și ale celui de asistență socială, cu atât mai mult cu cât astăzi avem din nou 3 recorduri negre în lupta anti COVID-19”, se menționează într-un comunicat remis de Sanitas, subliniind că sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială reprezintă linia întâi de luptă împotriva pandemiei și, din păcate, personalul angajat a ajuns la o limită de epuizare și nemulțumire de neacceptat.

 

Federația SANITAS continuă să solicite, în aceste condiții, adoptarea unor măsuri de protecţie a sănătăţii şi securităţii salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială astfel încât să determine reducerea numărului de salariaţi infectaţi cu SARS-COV-2;  deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială; relansarea dialogului social real la toate nivelurile; punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, în vigoare; acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți confirmaţi/suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2; acordarea stimulentului de risc pentru personalul din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a fost implicat direct în activităţile specifice unităţilor în care îşi desfăşoară activitatea; a sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii nr. 56/2020 și a Ordinului comun 1070/ 94/ 2087/2020; acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară; a sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018.

 

De asemenea, sindicaliștii cer acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială; calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială, precum și adoptarea în regim de urgenţă a normelor de aplicare a Legii nr. 56/2020 pentru respectarea dreptului legal la pensie de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie.

Federația SANITAS constată cu dezamăgire atitudinea indiferentă a Guvernului României care a preferat să ignore prezenţa protestatarilor din sănătate şi asistenţă socială din Piaţa Victoriei. Însă, pentru a arăta că preţuim în continuare valoarea dialogului social, vom rămâne deschiși la negocieri până la rezolvarea cererilor noastre, solicitând termene rezonabile și soluții realizabile”, se menționează în încheierea comunicatului Sanitas”.

Liderul Sanitas, Leonard Bărăscu, spune că „până la relansarea dialogului social real, vom continua programul săptămânal de pichetări, pentru a arăta autorităților că nu ne vom opri din susținerea revendicărilor membrilor noștri. În condițiile în care soluțiile vor întârzia să apară, ne rezervăm dreptul de a utiliza toate mijloacele sindicale legale pentru apărarea intereselor membrilor noștri”.

 

 Comentarii (1)

  1. Prof. Dr. C. C. Popescu spune:

    Nu este momentul! Miroase a șantaj.
    Nu face onoare celor din sanatate!!

Adaugati un comentariu


 

*