Legea salarizării unitare și Regulamentul de sporuri, înțelese diferit de Ministerul Sănătății și sindicate
Sindicatele spun că Sorina Pintea a făcut un pas înapoi, dar ministrul Sănătății a spus altceva, când a explicat modalitatea de aplicare, menționând și că săptămâna viitoare va supune aprobării Guvernului Regulamentul-cadru privind condițiile de acordare a sporurilor în sistemul de sănătate.
Medicii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de felul în care îi afectează Leagea salarizării unitare și Regulamentul de sporuri aplicat în sistemul medical. Ei spun că acele creșteri spectaculoase anunțate de Guvern există „doar pe hârtie”, pentru că în realitate, veniturile medicilor nu cresc, ba chiar scand în anumite specialități medicale, unde sporurile au fost diminuate chiar și cu 70 de procente.
Federatiile sindicale Sanitas și Solidaritatea Sanitară au anunțat, joi, că ministrul Sănatății, Sorina Pintea, ar fi făcut un pas înapoi și ar fi acceptat să renunțe la Anexa 10 din regulamentul de sporuri, ba chiar și că pragul din Legea Salarizarii care limitează sporurile la 30% va fi eliminat de Guvern.
Cele două federații au anunțat că, miercuri seara au avut loc noi discuții cu ministrul Sănătății și le-au fost acceptate revendicările, stabilindu-se că regulantul de sporuri va fi avizat în următoarea ședință de guvern fără Anexa 10, astfel încât să poată fi plătite și calculate salariile pentru luna martie. Mai mult, sindicaliștii spun că au primit promisiuni că și inechitățile create de Legea salarizării vor fi îndreptate, astfel că se vor remedia „erorile materiale”, astfel că drepturilor salariale pentru moașe, surori medicale și tehnicieni de radiologie vor fi remunerate ca și cea de asistent medical și va rezolva și problema medicilor și asistenților medicali care ocupă funcții de șef secție, șef laborator și altele similare, șef ambulatoriu de specialitate, director medical, director de îngrijiri.
Lucrurile sunt văzute însă diferit de reprezentanții ministerului Sănătății.
Într-o videoconferință organizată joi, cu managerii unităților sanitare, reprezentanții direcțiilor de sănătate publică și cei ai autorităților locale, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a încercat să explice modalitatea de aplicare a Legii Salarizării unitare și a Regulamentului de sporuri, menționând că .
„Legea salarizării unice prevede o creștere a salariului de încadrare care poate ajunge până la 170%, dar și o limitare a sporurilor acordate angajaților din sistem la 30% la nivel de ordonator principal de credite, care trebuie respectat. Este pentru prima oară când salariile de încadrare cresc la acest nivel în Sănătate. Prin elaborarea grilei de sporuri și a modului de aplicare a acestora aducem un echilibru între veniturile obținute de salariații spitalelor din subordinea MS și a celor care sunt în subordinea autorităților publice locale, dar și între categoriile de salariați”, a spus ministrul Sănătății.
Sorina Pintea a încercat să justifice măsurile luate de Executiv prin faptul că ea îi reprezintă pe toți angajații din sistem și trebuie să stabilească „un echilibru pentru toți. Am făcut simulări, analize pe indicatori și am ajuns la această soluție. Am considerat că angajații unui spital constituie o echipă și am avut în vedere ca tot personalul să obțină venituri cel puțin la nivelul lunii februarie 2018. Grila de sporuri, așa cum a fost ea concepută, asta garantează”, a încercat să convingă, ministrul Sănătății.
Pintea a atras, din nou, atenția, managerilor de spitale prezenți la videoconferință că începând cu 1 aprilie 2018, Contractul-cadru prevede o serie de modificări care permit unităților sanitare să obțină fonduri suplimentare la contractarea serviciilor cu casele de asigurări. Ministrul a subliniat că, în Contractul Cadru aprobat miercuri, 21 martie, în ședința de Guvern, sunt stipulate o serie de servicii noi pe care spitalele le pot desfășura în ambulatoriul de specialitate și în regim de spitalizare de zi, care ar putea suplimenta fondurile spitalelor.
Săptămâna viitoare, Ministerul Sănătății va supune aprobării Guvernului Regulamentului-cadru privind condițiile de acordare a sporurilor în sistemul de sănătate, a mai spus ministrul Sănătății.
Sorina Pintea a explicat că pentru anul 2018, cuantumul de sporuri „care va fi aprobat prin ordin de ministru, poate fi depașit, peste nivelul stabilit, astfel: la nivelul rezultat din aplicarea anexelor, diferența poate fi suportată din veniturile proprii realizate în condițiile legii și/sau din finanțări ale autorităţilor publice locale în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale”.
Ministrul Sănătății a promis însă că, în următorii ani, cuantumul sporurilor va fi reanalizat și va crește, ca urmare a creșterilor graduale ale salariilor de bază.
Buna dimineata Romania .
Asistam la acelasi scenario de film cu suspance …legea pensiilor …
Incolo si incoace pana nu mai ramane nimic .
O lege se aplica sau dezaplica prin ordonante ….si ele sunt bine gandite .