Sindicatele din Sănătate au câștigat în urma negocierilor cu Guvernul

28 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Guvernul a aprobat două acte normative prin care sunt rezolvate solicitările sindicaliștilor din sănătate și ale mediciilor de familie.

 

Executivul a aprobat, în ședința de vineri seară, două acte normative referitoare la domeniul medical. Întrebat de premierul Orban dacă a pregătit un act normativ în urma negocierilor cu reprezentanţii SANITAS, cei ai Ambulanţei şi cei ai Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, ministrul Sănătății Nelu Tătaru, i-a răspuns că a pregătit „o hotărâre de guvern şi o ordonanţă. Din discuţiile pe care le-am avut cu Ministerul Finanţelor am preluat observaţiile (sindicatelor –n.r.) şi acel spor de 25% pe care l-am discutat şi negociat cu Sindicatul Ambulanţa se va alinia sau se va completa cu cel de 55% pe care îl aveau şi vor avea un spor de 80% în acest moment. Vor avea un spor de 80%”.

La începutul lunii noiembrie, sindicaliștii din sistemul medical au demarat un program de proteste, la început sub formă de grevă japoneză, apoi sub formă de pichetări săptămânale ale sediului Guvernului, prin care au solicitat acordarea sporurilor de risc întregului personal medical și din asistență socială. Acordarea drepturilor salariale suplimentare pentru lucrătorii aflați în prima linie a luptei împotriva COVID-19 a constituit una dintre prioritățile negocierilor desfășurate de cele trei federații sindicale cu Guvernul. Aceștia spun însă că nu vor renunța nici la celelalte revedicări.

 

În ceea ce priveşte medicii de familie, ministrul Sănătăţii a spus că s-a ajuns la un „un consens în care la o nerespectare a contractului este un avertisment, apoi un 5%, apoi 10% la alte abateri”, a afirmat Tătaru.

La începutul lunii noiembrie, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Ludovic Orban medierea relaţiei dintre cei peste 11.000 de medici de familie din ţară şi Ministerul Sănătăţii, în contextul epidemiei de COVID-19.

Ulterior, într-o întâlnire a conducerii Colegiului Medicilor din România și președintelui SNMF cu Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-a convenit modificarea modului în care se vor aplica sancțiunile în cazul nerespectării contractului încheiat cu CNAS pentru monitorizarea pacienților infectați, precum și asigurarea, cu titlu gratuit, a echipamentului de protecție pentru întreg personalul medical din asistența medicală primară, precum și testarea gratuită a personalului care deservește cabinetele de medicină de familie aflate în contract cu CASJ.

 

Nelu Tătaru

Despre cele două acte normative aprobate de Guvern, prin care se rezolvă o parte din solicitările personalului medical implicat în lupta cu răspândirea infecțiilor cu coronavirus a dat detalii Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Cancelariei premierului Ludovic Orban, într-o conferință de presă organizată sâmbătă dimineață. „Este vorba despre personalul medical care este implicat în activitățile de tratament, diagnosticare, transport a persoanelor testate cu COVID-19, pentru acordarea unor sporuri în domeniul medical. Astfel, a fost adoptată o ordonanță de urgență care majorează sporul pentru condiții de muncă deosebit de periculoase, care va fi acordat în procent între 75% până la 85% și acest spor va putea fi acordat din bugetul fondului unic naţional de asigurări sociale de sănătate. Practic, prin ordonanţa de urgenţă înaintată de Ministerul Sănătăţii se creează cadrul pentru acordarea acestor sporuri pentru condiții de muncă deosebit de periculoase, între 75-85%, din bugetul Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate, din  bugetul Fondului Unic de Asigurări Sociale de Sănătate”, a spus Dancă.

 

Șeful Cancelariei prim-ministrului a menționat că, odată creat cadrul legal, a fost propusă și hotărârea de guvern prin care se stabilește cum se acordă acest spor pentru condiții deosebit de periculoase, personalului medical implicat în activitățile cu pacienții diagnosticați cu COVID-19. „Astfel, pentru personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar din unitățile sanitare implicate în activitățile de tratament cu pacienții diagnosticat cu COVID-19, inclusiv în transportul, echiparea, evaluarea sau tratamentul acestora, aceste persoane vor beneficia de un spor pentru condiții deosebit de periculoase în procent de 75% până la 85% din salariul de bază, iar pentru personalul din ambulanță acest spor este stabilit la nivelul de 80% din salariul de bază. Totodată, potrivit atât reglementărilor prevăzute în Legea 153, acest spor este stabilit în sensul în care personalul poate beneficia de sporul cel mai mare la care are dreptul ca urmare a activităților prestate. Cu alte cuvinte, dacă există personal medical și personal auxiliar implicat în diverse activități medicale pentru care beneficiază de un sport mai mare de 85%, cum este situația de la unitățile sanitare de TBC, aceștia vor primi sporul cel mai mare la care au dreptul, însă guvernul, prin aceste acte normative, a majorat sporul de care beneficiază tot personalul medical sanitar și auxiliar implicat în tratamentul pacienților COVID-19 de la 55% cât era în prezent la 80%, iar pentru cei care au dreptul la un spor mai mare vor primi sporul cu valoarea cea mai mare”, a explicat Ionel Dancă, menționând că în aceeași ședință de Guvern a fost adoptată și hotărârea de guvern privind Strategia de vaccinare anti-COVID-19 a populației.

 


Adaugati un comentariu


 

*