Medicii vor primi mai mulți bani pentru gărzi

31 august 2023 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care s-a stabilit că angajații din domeniul medical vor primi, pentru gărzile efectuate, indemnizații care să-i determine să rămână în sistemul public din România.

 

Ordonanța introduce reglementări în domeniul salarizării personalului medical și stabilește indemnizațiile și sporurile acordate medicilor, medicilor rezidenți, asistenților medicali, moașelor și altor categorii de personal medical pentru gărzile efectuate. Astfel, medicii care efectuează gărzi vor primi indemnizaţii de 500-1.000 de lei dacă sunt specialiști sau primari, medicii rezidenți vor primi de 250-500 de lei.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, după ședința de guvern, că „au fost nişte precizări legate de acordarea acelor indemnizaţii personalului medical; medicilor care efectuează gărzi, în valoare de 500 până la 1.000 lei. Am introdus o nouă categorie, pe care nu trebuie în niciun fel să o marginalizăm, dimpotrivă, trebuie s-o încurajăm să lucreze şi să rămână în sistemul de sănătate în România. Se vor acorda indemnizaţii la jumătate din valoarea pentru un medic specialist, adică între 250 şi 500 lei, pentru efectuarea de gărzi de către medicii rezidenţi. Deci, tinerii medici vor beneficia şi ei, la rândul lor, de această indemnizaţie”, a precizat Rafila.

 

Ministrul Sănătății a menționat, de asemenea, că Ordonanţa amintită conţine și unele prevederi legate de acordarea de indemnizaţii și sporuri acordate asistenţilor medicali, moaşelor şi altor categorii de personal care lucrează în ture, care vor beneficia de indemnizații lunare de 500 de lei, iar în același timp a fost reglementat modul în care se acordă sporurile acestor categorii de personal.

De asemenea, sunt precizări legate de administrarea sau de acordarea unor indemnizaţii pentru asistenţii medicali, moaşe şi alte categorii de personal, în valoare de 500 lei, şi a sporurilor pentru cei care efectuează ture. Şi un lucru foarte important, aşa cum l-am discutat şi mi l-am asumat în întâlnirile cu sindicatele, este vorba de renunţarea la includerea în plafonul de 30% pentru sporuri a tuturor acestor indemnizaţii care sunt acordate în acest moment, astfel încât să nu mai existe niciun fel de impediment în acordarea lor”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

 

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern, că urmează să fie adoptată o ordonanţă de urgenţă convenită cu sindicatele din domeniul sanitar, privind unele drepturi salariale, în special plata gărzii şi plata voucherelor de vacanţă.

Adoptăm ordonanţa de urgenţă convenită cu sindicatele din domeniul sanitar privind unele drepturi salariale, în special plata gărzii şi plata voucherelor de vacanţă. Este o promisiune pe care Guvernul României şi-o respectă. Mă aştept ca şi cadrele sanitare să răspundă pe măsură, aşa cum au făcut medicii care au venit de acasă în noaptea tragediei de la Crevedia, să opereze urgent pacienţii ajunşi la spital”, a punctat premierul Ciolacu.

 

Potrivit OUG adoptată astăzi de Guvern,începând cu data de 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar care asigură asistența medicală beneficiază și de o indemnizație lunară stabilită în cuantum brut după cum urmează:

a) 500 lei – pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;

b) 1.000 lei – pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază;

c) 500 lei – pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi;

d) 500 lei – pentru asistenții medicali, tehnicienii de radiologie și imagistică licențiați, asistenții medicali de laborator clinic licențiați, licențiați în balneofiziokinetoterapie și recuperare, asistenții medicali dentari licențiați, asistenții medicali de profilaxie dentară licențiați, asistenții medicali licențiați în nutriție și dietetică, moașe, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;

e) 100 lei – pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, nu se lucrează, dar nu mai mult de 300 lei lunar, pentru toate categoriile de personal, cu excepția celor prevăzute la lit. a-c)”.

 


Adaugati un comentariu


 

*