Noi reglementări privind prescripția electronică pentru medicamente
Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au actualizat reglementările privind prescripția medicală electronică pentru medicamente și au operat unele modificări care intră in vigoare la 1 iunie.
Printr-un ordin comun Ordinul ministrului Sănătăţii şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, publicat în Monitorul Oficial, au fost aduse unele modificări Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 674/252/ 2012 privind aprobarea formularului de prescripţie medicală electronică pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu şi a Normelor metodologice privind utilizarea şi modul de completare a formularului de prescripţie medicală electronică pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu.
Astfel, „Casele de Asigurări de Sănătate vor atribui furnizorilor de servicii medicale, respectiv medicilor care au încheiate convenții pentru prescriere de medicamente un număr de prescripții medicale electronice online și offline, generat automat de Sistemul informatic pentru prescripția electronică al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, la solicitarea acestora, și organizează evidența prescripțiilor medicale electronice online și offline atribuite”.
Noul ordin prevede, de asemenea, că unitățile spitalicești pot emite „pentru asiguraţi, pe timpul internării acestora, a prescripţiilor medicale electronice pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală – cu excepţia situaţiilor prevăzute în contractul-cadru şi normele metodologice de aplicare a acestuia”.
Actul normativ stabilește totodată că pentru medicamentele care se eliberează în ambulatoriu pentru anumite afecțiuni (diabet zaharat, afecțiuni oncologice, posttransplant, boli rare etc.) se va întocmi o prescripţie medicală electronică distinctă pentru fiecare dintre DCI-urile corespunzătoare.
Ordinul reglementează și situația în care pentru un pacient sunt prescrise mai mult de 10 medicamente.
„Prezenţa în formularul de prescripţie medicală electronică a doar 10 poziţii pentru prescriere nu limitează drepturile asiguratului prevăzute în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. În situaţiile în care, pentru afecţiunile cronice de care suferă, asiguratul are nevoie de mai mult de 10 medicamente diferite, din subliste diferite/lună, se pot elibera mai multe prescripţii medicale, cu respectarea limitelor de prescriere prevăzute de contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate”, menționează documentul.
Noul Ordin va intra în vigoare începând cu data de 1 iunie 2022, iar până atunci, prescripţiile medicale electronice emise de furnizorii de servicii medicale se pot elibera de către farmacii până la data expirării termenului de valabilitate al prescripţiei medicale stabilit potrivit prevederilor legale în vigoare la data prescrierii medicamentului.
Actul normativ poate fi consultat integral, AICI