Psihologul Taisia Trică, despre importanța cuvântului

22 mai 2022 | 0 comentarii |

Cuvântul este „simbolul cel mai pur al manifestării finite umane, al ființei care gândește și se exprimă singură”, ne spune psihoterapeutul Taisia Trică.

 

Teologii ne spun că „la început a fost Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul” (Ioan, I,1). Cuvântul reprezintă unitatea lexicală (de bază) a vocabularului, unitatea fundamentală a unei limbii, unitatea fundamentală a gândirii și a comunicării dintre oameni, spun la rândul lor filologii. Iar noi venim în completare și spunem că tot Cuvântul este instrumentul care definește profesia de jurnalist și are capacitatea de a comunica, de a informa, de a educa și în aceeași măsură, de a manipula. Cu alte cuvinte, cuvântul folosit de mass-media cu pricepere, fie scris, fie rostit, poate influența comportamente, atitudini sau poate face mai mult rău decât o boală în sine.

Constantin Noica, în „Cuvânt împreună despre rostirea românească” arată că românii au păstrat în limba lor înțelesul cultual, ecleziastic al latinescului communicare, moștenit sub forma cuminecare (a se împărtăși de la, a se împărtăși întru ceva). În acest sens, filosoful român scrie: „Comunicarea nu e totul, comunicarea e de date, de semnale sau chiar de semnificații şi înțelesuri; cuminecarea e de subînțelesuri”.

 

Taisia Trica

Și pentru că Sănătatea Buzoiană împlinește astăzi 10 ani de când folosește Cuvântul în slujba Sănătății, lăsăm terapeutul să ne spună cum influențează cuvântul comunicarea și cât de puternic poate fi ca terapie.

În ultimii ani am fost cu toții marcați de cuvinte precum „pandemie”, „coronavirus”, „cancer”, „spital, „inflație”, „criză”, „război” care ne-au afectat comportamentul și percepția despre viață. Iar multora dintre noi ne-a indus grijă, spaimă, stres, neîncredere, făcându-ne mai fragili și mai ușor de manipulat… Iar mass-media a speculat din plin aceste cuvinte, care au atras audiența ca un magnet.

Folosim cuvântul, uneori nefiind conștienți de puterea magică a acestuia, ne spune Taisia Trică, sugerând puterea unui cuvânt, folosit într-un context definit.Se întâmplă să rămân, în ciuda cunoștințelor și simțirilor mele, uimită de ce impact au cuvintele asupra minții noastre. Cuvântul este puterea prin care noi creăm sau distrugem. Cuvântul este darul care vine direct de la Dumnezeu. Este puterea pe care o avem de a ne exprima și de a comunica, de a gândi și de a crea evenimentele din viața noastră. Cuvântul e cel mai puternic instrument pe care îl are ființa umană. Reprezintă manifestarea ființei noastre spirituale, focul divin din noi”, explică terapeutul.

 

Dar… Ce înseamnă cuvântul astăzi, într-o societate din ce în ce mai mercantilă? Mai reprezintă el puntea de legătură dintre oameni? Cuvântul ar trebui să fie cel care unește, dar se pare că în zilele noastre mai mult dezbină.

Cuvântul  poate crea o lume, o realitate de vis, dar poate și să distrugă, să mistuie tot. Folosirea greșită a cuvântului poate crea iadul pe pământ. Ca orice putere magică, la fel și cuvantul poate fi folositor, motivator, înălțător, dar poate și să ridice obstacole în dezvoltarea noastră, poate inhiba și dezorienta. Cuvintele eliberează, vindecă. Exprimarea emoțiilor și gândurilor legate de dramele trăite folosește cuvântul, iar atunci aceste devine eliberator”, detaliază Taisia Trică.

Și tot ea ne spune că viitorul se planifică folosind cuvântul „și atunci cuvântul devine aducător de succes sau eșec. Depinde de noi dacă alegem cuvinte cu semnificații negative sau pozitive. Este nevoie de multă precauție în exprimare, în alegerea cuvintelor. Este necesar să respectăm cuvântul ca element și forță primordială și să nu uităm că acesta ne definește caracterul pe de o parte și traseul existențial pe de altă parte”, mai spune psihoterapeutul.

 

Așadar, toate cuvintele ne sunt accesibile, dar felul în care le folosim, cum le alegem și cum ne exprimăm ține numai de noi. „Cuvântul rostit trebuie să fie asemenea rubinului: mic, dar de mare preț. Cât timp nu ai vorbit, cuvântul a stat în puterea ta. De îndată ce l-ai rostit, el te ține sub puterea lui” – spunea poetul persan Abu Shakur Balkhi.

Taisia Trică spune că orice cuvântul este un „sunet încărcat cu o anume informație exactă, direcționată precis, ce acționează asupra lumii din jur, dar în mod special asupra noastră, cei care-l rostim. Uneori, un cuvânt simplu, fără o intenție clară, odată rostit poate face ravagii în viața noastră sau în viața altora. Nu putem crea lumi, universul, dar ne putem crea propria viață prin cuvânt.  Dacă vom folosi cuvinte potrivite, algoritmi bine definiți, vom desena/redesena hărți din inconștientul nostru, iar viața va fi mai frumoasă. Atunci când vom înțelege că avem puterea de a ne schimba viața prin cuvintele create de gândirre, vom atinge maturitatea psihologică”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*