TERAPEUTUL TAU: Controleaza-ti depresia, n-o lasa sa te domine!

5 iulie 2014 | 2 comentarii |

Detaseaza-te de trecut pentru ca oricum nu poate fi schimbat! Constientizeaza ca esti minunat si ca oricat de stresante sunt conditiile din viata ta, esti destul de puternic si poti, de dragul sanatatii tale fizice si mentale, sa scapi de sentimentele negative si sa nu lasi depresia sa te domine.

 

Psiholog Taisia TRICA

Psiholog Taisia TRICA

Depresia este o stare psihologica marcata de o tristete profunda, insotita de pierderea stimei de sine si de o incetinire a functiilor psihomotorii, ce se poate traduce prin devalorizare si culpabilitate.

Depresia sau episodul depresiv reprezinta o combinatie de mai multe simptome emotionale, fizice, comportamentale si cognitive prezente in cea mai mare parte a zilei sau aproape in fiecare zi, timp de cel putin 2 saptamani. Ele produc o deteriorare semnificativa in domeniul social, profesional sau in alte domenii de functionare ale individului. La unele persoane, aceasta afectare a functionarii poate fi resimtita doar ca necesitand un efort suplimentar. Elementul principal este dispozitia depresiva, trista, aparent fara motiv, prezenta in cea mai mare parte a timpului.

La copii si adolescenti, aceasta stare poate fi mai degraba de iritabilitate decat de tristete. Persoana care sufera de depresie se simte trista, disperata, descurajata, lipsita de putere, „fara chef”.

 

depresieIata ce gandeste un depresiv :Traiesc in trecut si imi este greu sa ma detasez de el. Prezentul nu, iar viitorul ma sperie. Imi este imposibil sa traiesc aici si acum. Prefer sa traiesc mereu in trecut, sa privesc mereu in urma. Nu am chef sa fac nimic. Nu vreau sa ma ocup de mine. Este foarte important sa fac o schimbare in modul de a vedea lucrurile acum, deoarece nu mai este ca in trecut. Exista un dezechilibru interior si individualitatea mea este confuza. Ma simt limitat in spatiul meu si imi pierd gustul de a trai. Ma simt inutil, nefericit, obosit, ma simt ca o povara pentru ceilalti.. Am tendinta de a ma resemna usor si vreau sa abandonez totul. Imi provoc multa presiune pentru ca imi ingrop emotiile in adancul meu. Cand presiunea devine prea mare, apare depresia, iar ceilalti sunt obligati sa preia o parte din responsabilitati. Uneori simt o dificultate in a-mi marca spatiul personal. Am tendinta de autodistrugere. Sunt nostalgic, ma retrag in carapacea mea, sufar ca un caine pentru a nu deranja pe ceilallti. Rasul nu mai face parte din viata mea. Pot, de asemenea, sa am o nevoie de atentie pentru a ma ajuta sa ma valorizez”.

 

deppressionSe remarca o diminuare marcata a interesului sau placerii pentru toate sau aproape toate activitatile. Toate domeniile de activitate pot fi afectate. Unele persoane relateaza ca nu mai sunt interesate de hobbiuri, de activitatile pe care, anterior, le considerau placute, distractive. Se retrag social si neglijeaza din ce in ce mai mult activitatile obisnuite care anterior erau considerate placute. De exemplu: nu mai merg la film, la cumparaturi, nu mai citesc, nu se mai joaca cu copiii, nu mai merg la tenis, etc. Frecvent afirma: „nu-mi mai pasa de nimic acum”, „nu ma mai intereseaza nimic”.

Se inregistreaza o modificarea greutatii corporale cu mai mult de 5% pe parcursul unei luni. Poate fi o pierdere semnificativa in greutate (desi nu tine niciun fel de dieta) sau o crestere semnificativa in greutate, desi nu mananca mai mult. Apetitul este de regula scazut, dar unele persoane pot avea un apetit crescut, uneori cu tendinte spre anumite alimente, cum ar fi dulciurile.

 

stresExista tulburari de somn. Cel mai des este intalnita insomnia. Persoanele se trezesc din somn in cursul noptii si nu mai pot adormi sau se trezesc prea devreme dimineata si nu mai pot adormi sau le este greu sa adoarma initial.

Mai rar, dorm mai mult decat de obicei noaptea si le este greu sa se trezeasca dimineata sau dorm mai mult pe timpul zilei decat de obicei. Somnul este considerat neodihnitor, indiferent de durata lui.

Apar modificari ale comportamentului motor: agitatie sau lentoare psihomotorie. Agitatia se manifesta prin incapacitatea de a sta linistit, calm, mersul de colo colo, framantatul mainilor, frecarea hainelor etc. Lentoarea psihomotorie este prezenta in vorbire, gandire sau in miscarile corpului.

 

copil depresieDe asemenea, putem vorbi despre:

Oboseala sau lipsa de energie. Chiar si cele mai mici sarcini par a necesita un efort considerabil.

Sentimente de inutilitate sau vinovatia excesiva sau inadecvata, cum ar fi preocupari excesive referitoare la culpabilitate in legatura cu evenimente minore din trecut sau aprecieri negative excesive fata de propria persoana.

Diminuarea capacitatii de a gandi sau de a se concentra sau de a lua decizii. Persoanele se plang in special de probleme de memorie sau concentrare chiar pentru efectuarea unor sarcini usoare.

Ganduri „negre”, de moarte sau de suicid. Acestea apar frecvent la persoanele depresive si pot fi doar idei tranzitorii de 1-2 minute, pana la planuri reale pentru comiterea suicidului. La nivel global, aproximativ 1 milion de oameni se sinucid in fiecare an, iar un procent insemnat dintre acestia sufera de depresie.

Simptome asociate cum ar fi dureri de cap, dureri de stomac, dureri articulare, anxietate, atacuri de panica, preocupari excesive fata de propria sanatate fizica, fobii, dificultati in relatiile intime, libidou scazut, abuz de alcool sau alte substante.

 

optimist-si-pesimistUn psihoterapeut v-ar sugera un alt mod de a gandi :

Imi acord un ragaz in viata; privesc cu detasare ce mi se intampla si vad care sunt lectiile pe care le am de invatat.

Imi concentrez atentia pe prioritatile mele si imi dau seama de faptul ca viata imi ofera multe cadouri. Imi acord momente frumoase, timp pentru odihna, pentru a-mi regasi resursele. Astfel redevin stapan pe viata mea si am energia necesara pentru a-mi duce la capat toate proiectele.

Sunt unic; am tot ce imi trebuie pentru a-mi schimba destinul. Am de ales intre a abandona si a lupta.

Devin mai disciplinat, incep lucrurile pe rand, avand grija sa termin ceea ce am inceput.

Imi creez viata asa cum vreau eu, respectand ceea ce sunt.

Nu mai am nevoie de aprobarea celorlalti. Ii las sa traiasca si imi acord dreptul si spatiul necesar pentru a ma implini.

Sunt eu insumi, pur si simplu, iar daca incetez sa mai creez o presiune inutila, depresia va disparea.

 

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 

 Comentarii (2)

  1. Mihai Dinca spune:

    Corect!

  2. Ioan Ichim spune:

    In aceste vremuri tulburi in care depresia a devenit una dintre starile aproape naturale ale celor mai multi dintre oameni, cand siguranta unui loc de munca este tot mai relativa, bolile de tot felul isi fac simtita prezenta la varste tot mai tinere, iar starea de bine a individului este tot mai precara, astfel de articole sunt o gura de oxigen pentru care va multumim.

Adaugati un comentariu


 

*