Patronii clinicilor Medas, retinuti in dosarul rambursarii ilegale de TVA

Faptele erau comise indeosebi prin intermediul tranzactiilor cu terenuri, dar se pare ca si prin achizitionarea de echipamente medicale prin firme fantoma.

 

medasIn urma  celor 76 de perchezitii efectuate ieri, la mai multe clinici ale grupului Medas si la domiciliile mai multor suspecti, si dupa ore intregi de audieri, procurorii au luat aseara decizia de a emite ordonante de retinere pe numele a 11 persoane, printre care se numara si patronii clinicilor Medas.  Sotii Simona Ateia si Abd Halal Ateia, impreuna cu  alte noua persoane au primit ordonante de retinere in dosarul evaziunii fiscale si spalarii de bani, cu un prejudiciu estimat la 322 de milioane de lei, petrecandu-si noaptea in arest. Astazi, ei urmeaza sa fie prezentati instantei cu propunerea de arestare preventiva, care va decide daca vor ramane dupa gratii in urmatoarele 29 de zile.

Conform procurorilor, persoanele suspectate in acest dosar ar fi cumparat terenuri si, dupa trei luni, le-ar fi vandut fictiv, la preturi de o suta de ori mai mari, pentru a deduce TVA colectata din vanzarea succesiva. Totodata, suspectii ar fi inregistrat in documentele contabile operatiuni comerciale fictive pentru a diminua baza impozabila si a crea scriptic o justificare pentru transferurile de capital intre societatile comerciale din grupul de firme controlat.

 

perchezitiePrejudiciul produs bugetului de stat din rambursari ilicite de TVA se ridica, potrivit calculelor anchetatorilor, la aproximativ 162 milioane de lei, iar cel prin inregistrarea in contabilitate a unor achizitii fictive a fost estimat la 160 de milioane de lei.

Procurorii au inceput urmarirea penala fata de 13 persoane suspectate de evaziune fiscala, printre care se numara si cei doi soti, proprietari ai clinicilor Medas. Totodata, cei doi sunt suspectati ca ar fi racolat mai multi cetateni irakieni de conditie modesta,  refugiati in Romania, pe numele carora au infiintat firme fantoma, trecand apoi in contabilitate achizitii de aparatura medicala de la aceste firme si solicitand apoi rambursare de TVA de la stat.

Intrucat perchezitiile de ieri au vizat si clinicile din cadrul grupului medical, activitatea acestora a fost blocata, iar pacientii care au avut programari au fost nevoiti sa se intoarca acasa, intrucat nu le-a fost permis accesul in unitatile medicale, agentii de paza pretextand ca este vorba de un control, fara a le da alte amanunte.

 


Categorii: Actual, Business, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*