A inceput razboiul pe piata farmaceutica

20 februarie 2015 | 3 comentarii |

Ofensiva a fost pornita de lantul farmaceutic Dona, care a castigat in instanta procesul intentat unui alt lant de farmacii, care i-ar fi atacat vadul comercial in mod ilegal.

 

farmacie 2Dupa cum o arata analizele recente, piata farma din Romania este dominata de lanturile care au castigat, de-a lungul timpului, tot mai mult teren in fata farmaciilor independente, care in multe cazuri nu au mai putut face fata concurentei. Competitia pe piata este apriga, iar zonele cu vad comercial sunt vanate, astfel incat batalia a ajuns sa se poarte inclusiv in instanta.

Recent, un lant important de farmacii a declarat razboi farmaciilor infiintate pe criterii de exceptie, pe motiv ca multe dintre acestea nu respecta documentatia legala si functioneaza in zone cu vad, fara a indeplini insa acele criterii de exceptie” pe baza carora au obtinut dreptul de infiintare. Potrivit legii, farmaciile pot fi deschise in functie de un criteriu demografic care stabileste numarul de farmacii raportat la numarul de locuitori, iar criteriul de exceptie aplicat este infiintarea de farmacii in marile centre comerciale. Se pare ca acest criteriu este folosit ca o portita legislativa de mai unii administratori care isi infiinteaza farmacii pe aceasta baza, chiar daca zonele si spatiile in care functioneaza nu corespund criteriilor respective. Ajung astfel sa faca concurenta farmaciilor care functioneaza respectand intocmai normele legale, fapt ce a starnit nemultumirea celor din urma.

 

Ovidiu Wencz

Ovidiu Wencz

O prima initiativa concreta in razboiul cu aceste farmacii apartine lantului farmaceutic Dona, care a dat in judecata lantul Belladona, care isi infiintase o farmacie in vecinatarea unei unitati ce ii apartinea. Zilele acestea, reclamantul a obtinut  in instanta castig de cauza.

Ovidiu Wencz, directorul retelei Dona, spune ca este vorba despre o farmacie deschisa de concurenta pe soseaua Giurgiului din Capitala, langa o alta farmacie apartinand retelei pe care o reprezinta. In acte, spune acesta, aparea ca farmacia respectiva functioneaza intr-un spatiu comercial de mare suprafata, insa in realitate isi avea sediul la parterul unui bloc. „Dona a facut o plangere in instanta despre aceasta situatie, de atacare a vadului comercial, a urmat toti pasii necesari si a obtinut o solutie definitiva si irevocabila la Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin care aceasta licenta a fost anulata”, a declarat Ovidiu Wencz, precizand ca situatia nu este unica si ca in fiecare an, este nevoit sa relocheze intre 5 si 10 la suta din farmacii din cauza erodarii in acest mod a vadului comercial, dar si a chiriilor ridicate.

 

farmacie-cancerVictoria obtinuta in instanta creaza un precedent in acest razboi, astfel ca reprezentantii retelei Dona au intentat inca 20 de procese, care se  afla deja pe rol, impotriva altor farmacii infiintate ilegal.

Ovidiu Wencz a mai precizat ca dupa prelungirea criteriului demografic de anul trecut, in 2015 ar trebui sa se discute si subiectul farmaciilor infiintate pe criterii de exceptie, in ideea reverificarii numarului de licente de care are nevoie Romania in mod real. El considera ca situatia ar trebui sa intre in atentia Consiliului Concurentei care ar trebui sa deruleze o investigatie pe aceasta piata. „Nimeni nu doreste si nu poate sa obtina profituri fabuloase din aceasta zona, pentru ca statul subventioneaza o buna parte din aceasta piata si este normal sa o controleze. Problema este ca din cauza acestui numar de farmacii aparute in plus nu prea mai face nimeni bani, cel putin nu cei care functioneaza respectand absolut toate reglementarile legale. In momentul in care in aceeasi arie apar mai multe farmacii, atunci numarul de pacienti se imparte intre acestea. In criza s-a vazut ca pacientii romani au avut dificultati de buget, si chiar daca merg la medic sa se trateze, poate nu iau toate medicamentele prescrise” a mai precizat directorul retelei Dona.

 

Razvan Prisada-Coleg. farm. bzFarmacistii independenti, cei  care sunt cei mai afectati de nerespectarea criteriilor de infiintare a farmaciilor si punctelor farmaceutice, apreciaza ca aceasta victorie obtinuta de reprezentantii Dona este salutara. S-a creat astfel precedentul care le va permite si lor sa actioneze in instanta si sa obtina mai usor castig de cauza in contextul in care unele mari lanturi si-au relocat puncte de lucru din locatii fara prea mare vad, oriunde le-a convenit, pe baza acestor exceptii si fara a respecta niciun criteriu deontologic si profesional, facandu-i pe multi sa-si inchida sau sa-si mute, ei, farmacia, pentru a putea supravietui. Ei apreciaza insa ca „cea mai buna si mai corecta solutie este aceea a respectarii distantei dintre farmacii. Multe dintre farmaciile care au avut cate un punct de lucru intr-un cartier de case sau intr-unul cu circulatie mai restransa, au profitat de exceptia care le-a permis, cu aprobarea Ministerului Sanatatii, sa se mute unde au dorit. Chiar daca aceasta relocare corespunde criteriului demografic (se tine cont de populatia orasului, spre exemplu), vedem ca in centrul oraselor mari sunt cate 10-12 farmacii pe o distanta de cateva sute de metri, in timp ce in anumite cartiere nu gasesti o farmacie pe distanta a kilometri intregi. Acest aspect dorim noi sa se rezolve, pentru ca astfel ar fi corect atat pentru noi, breasla farmacistilor, cat si pentru populatia care acum este nevoita in multe cazuri sa parcurga distante foarte mari pentru a gasi o farmacie de unde sa-si poata procura medicamentele“, a precizat presedintele Colegiului Farmacistilor Buzau, Razvan Prisada.

 

 Comentarii (3)

 1. Daniel Constantinescu spune:

  Dar ce spuneti despre banii pe care Dona (SIEPCOFAR) ii plateste in plic medicilor pentru a trimite pacientii cu retete scumpe catre ei, bani acordati ILEGAL (cash)?

 2. Smaranda Popa spune:

  Domnule Ovidiu Wencz, exista un mare paradox in actiunea dumneavoastra, de unde se nasc automat si cateva intrebari de bun simt,astfel:
  CATE farmacii DONA sunt deschise ilegal in Romania (pe principiul exceptiei, adica la momentul autorizarii de catre MS nu respectau criteriul de activitate intr-un centru comercial de mare suprafata, adica 1000mp. Acum exceptia nu mai exista in lege!). Sa inteleg ca v-ati maturizat si veti inchide acele farmacii DONA deschise ilegal? SAU doar concurenta trebuie sa inchida eventualele farmacii care va deranjeaza?
  In cate zeci sau sute de cazuri ati deschis farmacii (ILEGAL) prin care ati atacat si furat (ILEGAL BINEINTELES) vadul comercial al unor farmacii independente?
  CATE dintre farmaciile DONA nu au suprafata legala de 50mp si nu respecta normele legale de impartire a spatiului. Normal ca un OM CORECT ce NU sunteti inteleg automat ca veti inchide/reloca acele farmacii si bineinteles ca O ICOANA CARE VA DATI veti respecta un alt criteriu ptr care ati militat candva sa fie scos din lege (ACEI 500 metri intre farmacii)?
  CARE este ponderea in cifra de afaceri a farmaciilor DONA din vanzarea cu amanuntul care se realizeaza prin frauda (tocmai in farmaciile DONA au fost gasite medicamente contrafacute PEGASYS, prin farmaciile DONA sau eliberat medicamente pe retete false si ati fraudat Bugetul CNAS, al Ministerului Sanatatii si al Caselor judetene) si bineinteles prin incalcarea deonotologiei si a bunelor practici farmaceutice datorita mecanismelor de directionare dintre DONA si medicii specialisti (DIABETOLOGI,REUMATOLOGI, ONCOLOGI, MEDICI DE FAMILIE), etc?
  CE sume de bani platiti angajatilor (sau ati platit) prin diferite mecanisme financiare ptr a evita fraudarea Bugetului de Stat?
  CE SUME dati ca spaga medicilor?

Adaugati un comentariu


 

*