Se prefigureaza o scadere a pretului medicamentelor

24 februarie 2015 | 0 comentarii |

Acest lucru s-ar putea intampla pana pe 10 martie, termen pana la care trebuie operata o regularizare a preturilor, conform solicitarii Ministerului Sanatatii.

 

farmacieMinisterul Sanatatii transmite, printr-un comunicat remis presei, ca in perioada imediat urmatoare, pe piata autohtona se va inregistra o scadere a preturilor medicamentelor, ca urmare a regularizarii acestora la nivelul preturilor celor mai mici practicate in 12 tari europene. La inceputul saptamanii, ministrul Banicioiu a solicitat tuturor detinatorilor de autorizatie de punere pe piata a medicamentelor de uz uman si reprezentantilor acestora, sa isi actualizeze, pana la 10 martie, preturile la aceste produse, in conformaitate cu ordinul de ministru nr. 75, valabil inca din 2009. Conform acestui ordin, pretul medicamentelor de uz uman puse in vanzare pe piata romaneasca trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament practicat in Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Itaslia, Lituania , Spania, Grecia si Germania.

 

Nicolae Banicioiu,. ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu,. ministrul Sanatatii

Pretul va fi avizat pe o perioada de un an, dupa care va fi efectuata o noua regularizare. Conform declaratiei ministrului Banicioiu, citat in comunicatul de presa,  ca urmare a acestei revizuiri ar trebui sa se inregistreze o scadere a preturilor, datorita trendului descendent al acestora pe cele 12 piete europene la care distribuitorii romani trebuie sa se alinieze. Aceasta intrare in normalitate a preturilor medicamentelor inseamna, de fapt, o schimbare in beneficiul sistemului de sanatate, astfel incat majoritatea medicamentelor vor avea o revizuire in scadere a preturilor. Asta va insemna o economie substantiala la bugetul de stat, care se va regasi in tratamente si medicamente inovatoare pentru pacienti”, a declarat in acest sens Nicolae Banicioiu.

Autoritatile estimeaza ca in acest fel se va face o economie la bugetul sanatatii de aproximativ 300.000 de euro intr-un an, iar acesti bani vor merge in tratarea mai multor pacienti si in medicamente inovatoare. Producatorii si distribuitorii de medicamente avertizeaza insa ca o noua scadere a pretului medicamentelor va duce la disparitia a sute de produse de pe piata romaneasca.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Potrivit CNAS, pentru multe dintre medicamentele de uz uman, reactualizarea pretului nu s-a mai realizat in ultimii cinci ani, presedintele institutiei sustinand ca la unele medicamente reducerea de pret va ajunge pana la 20 la suta. In opinia presedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, prin reevaluarea preturilor la medicamente se estimeaza ca se va realiza o economie substantiala in anul 2015, fonduri care vor ramane in sistem si vor fi utilizate pentru finantarea terapiilor inovatoare. „Acest lucru va reprezenta un beneficiu real pentru sistem. Practic, vom putea trata un numar mai mare de pacienti cu aceleasi costuri, iar diferenta de bani pe care o vom economisi astfel o putem utiliza in sistem pentru tratamentele inovatoare. Ma refer aici la tripla terapie, interferon free si nu numai. Chiar daca avem acesti bani, vom incheia contracte cost-volum-eficienta care sa asigure accesul la aceste tratamente unui numar cat mai mare de bolnavi”, a declarat Vasile Ciurchea.

 


Adaugati un comentariu


 

*