Ministerul Sanatatii verifica daca a scazut pretul medicamentelor

Astazi expira termenul limita acordat producatorilor pentru a regulariza preturile la medicamente, aducandu-le la minimul celor practicate in 12 tari din Uniunea Europeana.

 

farmacie-controlDaca ar fi sa dam crezare anuntului facut in cursul lunii trecute de oficialii din Ministerul Sanatatii, de astazi ar trebui sa gasim in farmacii medicamente cu pana la 20 la suta mai ieftine, ca urmare a regularizarii preturilor operate de producatori, la cererea expresa a ministerului. Desi ordinul ce impunea alinierea preturilor medicamentelor la nivelul preturilor minime practicate in 12 tari din UE era in vigoare inca din 2009, pana in prezent nimeni nu l-a luat in seama, nici producatorii care ar fi trebuit sa ii dea curs, nici autoritatile care ar fi trebuit sa verifice daca se intampla acest lucru. In urma cu doua saptamani, actuala conducere a Ministerului Sanatatii le-a cerut producatorilor sa respecte ordinul si sa regularizeze preturile pana la data de 10 martie, ceea ce inseamna ca termenul de gratie expira azi. Ideal ar fi fost ca de azi sa existe in farmacii medicamente mai ieftine, asa cum promitea zilele trecute ministrul Banicioiu,  insa se pare ca va mai trece ceva timp pana ca acest lucru sa se intample. Cel putin la nivelul farmaciilor, care au avut pe stoc medicamente achizitionate la preturile anterioare, dar nici producatorii si distribuitorii nu s-au grabit sa se conformeze.

 

medicamente Masura nu este nicidecum pe placul producatorilor, care au anuntat initial ca nu vor da curs acestei solicitari. Ulterior, singurii dispusi sa regularizeze preturile medicamentelor s-au aratat reprezentantii ARPIM, care au cerut insa ca autoritatile din Romania sa le asigure conditii similare cu cele din tarile luate ca puncte de referinta. In acest interval de timp, niciuna dintre parti nu a facut nimic concret pentru a da curs solicitarilor reciproce, asa ca preturile in farmacii au ramas aceleasi.

Ministrul Banicioiu a anuntat insa, in plenul Parlamentului, ca, incepand de astazi, se vor incepe verificarile pentru a se constata daca preturile comunicate pentru medicamente sunt conforme cu ordinul din 2009, adica daca sunt cel mult egale cu „minimul european”. Ramane acum de vazut care vor fi masurile pe care ministerul le va lua in situatia in care se va constata ca acest lucru nu s-a intamplat pana in data de 10 martie, dar si care va fi, in continuare, reactia producatorilor nemultumiti.

 

04_medicamenteIn temeiul ordinului Ministerului Sanatatii din 2009, de care nimeni nu a tinut cont pana in prezent,  pretul medicamentelor ar trebui sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din 12 tari UE, mai precis Republica Ceha, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia si Germania. Producatorii internationali de medicamente din Romania au transmis ca vor respecta masura impusa de Ministerul Sanatatii avand ca rezultat scaderea preturilor medicamentelor, dar numai concomitent cu angajamentul autoritatilor pentru indeplinirea cumulativa si a altor conditii care sa aduca Romania intr-o pozitie egala si comparabila cu cea a statelor UE la care se face referire. Aceste masuri ar fi folosirea fondurilor economisite prin scaderea preturilor la introducerea de medicamente inovative pe lista celor compensate de statul roman, eliminarea taxei clawback, calcularea preturilor de producator utilizand cursul de schimb valutar folosit la alcatuirea bugetului pentru anul in curs si valutele, altele decat euro, la nivelul cursului de schimb mediu prognozat de Comisia Nationala de Prognoza pentru anul in curs, participarea in mod solidar si echitabil a tuturor entitatilor private care comercializeaza medicamente in Romania la efortul de asigurare a medicamentelor pentru bolnavii din Romania. Pentru a pune la punct aceste detalii, ARPIM a solicitat autoritatilor organizarea unui forum expert de dezbatere a situatiei actuale privind finantarea sistemului de Sanatate, solicitare careia nu i s-a dat curs pana la acest moment.

 Comentarii (1)

  1. Sanssin Bunicuta spune:

    Sa vedem acum daca MS respecta ce ne-a promis! Cheltuielile cu medicamente au crescut prea mult in ultimii ani iar sistemul public e la reanimare. Poate se intreaba cineva de ce si-au dat demisia toti din comisii!

Adaugati un comentariu


 

*