Farmaciile, luate la puricat de echipele lui Banicioiu

5 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Echipele de control, trimise de ministrul Sanatatii, vor merge din usa in usa, verificand toate  farmaciile din tara, in special cu privire la modul in care se elibereaza medicamentele compensate.

 

farmacieLa scurt timp dupa ce a anuntat cu emfaza, brat la brat cu prezidentiabilul Victor Ponta, majorarea salariilor personalului medical si adaugarea de 23 de medicamente noi pe lista de compensate, decizii pastrate „la sertar” pentru a fi lansate intre cele doua tururi de scrutin, cand seful sau de partid are nevoie sa fie impins de la spate pentru a accede pe scaunul de la Cotroceni, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat si ca urmeaza sa faca ordine in ceea ce priveste modul de eliberare a medicamentelor compensate de catre farmacii. Astfel, dupa ce le-a dat vestile bune medicilor si bolnavilor cronici de la care spera sa obtin astfel un vot pentru Ponta, Banicioiu a anuntat ca saptamana aceasta va fi declansat unul dintre cel mai ample controale ce a vizat vreodata farmaciile din intreaga tara, bine inteles punand accent tot pe „binele pacientului”. Controalele vizeaza in mod deosebit modul de eliberare de catre farmacii a medicamentelor compensate, in acest sens, absolut toate farmaciile urmand a fi vizitate zilele urmatoare de echipele de control trimise in teritoriu de minister.

 

Nicolae Banicioiu

Nicolae Banicioiu

Concret, potrivit derclaratiilor lui Banicioiu, se va verifica in ce masura farmaciile respecta legislatia si protocoalele in vigoare privind eliberarea compensatelor, in contextul in care a devenit o practica obisnuita in multe farmacii, dupa cum sustine ministrul, ca pacientilor sa le fie servite alte medicamente mai scumpe continand aceeasi substanta activa, in locul celor compensate care sunt trecute pe retete. „Sunt situatii in care, desi pacientii sunt beneficiari de medicamente compensate, 100 la suta, se duc la farmacie si de multe ori farmacia le spune: da, dar nu-l avem pe acesta, avem un alt medicament similar ca substanta activa, dar la un alt pret. Demaram cea mai ampla actiune de control pe fiecare farmacie de acest gen. Le-am retransmis toate procedurile si toate protocoalele pe care trebuie sa le respecte. Exista stipulate si au fost informati asupra obligativitatii de a asigura acele medicamente conform raportarii pretului de referinta. Deci, ei ar trebui sa aiba medicamentele prescrise de medic la compensare 100 la suta, de exemplu. Adica nu ar mai trebui sa existe acea coplata sau acea diferenta pe care o suporta pacientul”, a declarat nicolae Banicioiu in acest sens.

 

medicamenteleMinistrul nu a anuntat o data exacta la care vor fi demarata aceste controale, spunand doar ca vor fi demarate din aceasta saptamana, dand de inteles insa, ca vor fi verificate toate farmaciile si ca va fi una din cele mai ample actiuni de control la farmacii, ectuate pana acum.

Anuntul a fost facut in contextul in care lista de medicamente compensata a fost actualizata cu 23 de medicamente noi pentru 29 de indicatii terapeutice. In urma noii actualizari, pacientii care sufera de diferite forme ale unor boli cardiovasculare vor beneficia de tratamente noi. Aceste alternative terapeutice duc la scaderea numarului de medicamente pe care pacientul este nevoit sa le ia in prezent pentru tratarea afectiunilor. De asemenea, au fost introduse medicamente noi pentru controlul glicemiei pacientilor cu diabet zaharat care nu isi mai pot controla glicemia. S-au mai adaugat si 4 noi medicamente pentru tratarea bolii inflamatorii reumatice cronice. Nu in ultimul rand, au fost introduse noi tratamente pentru hepatita cu virus B, HIV/SIDA, boli nefrologice, precum si boli oftalmologice, astm bronsic, boli psihice si bronhopneumonii obstructive. Au fost introduse si doua molecule noi pentru tratarea poliartritei adiopatice juvenile la copii, in coditiile in care pe piata exista o singura posibilitate de tratament.


Adaugati un comentariu


 

*