Lista medicamentelor compensate se va actualiza la sase luni

9 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Cel putin asa ar trebui, conform actului normativ adoptat  de senatori. Lista compensatelor nu a mai fost actualizata de aproape sapte ani.

 

studiu piata medicamenteSenatorii au adoptat marti, o propunere legislativa care prevede ca lista medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, sa se actualizeze o data la sase luni.

La 28 aprilie, Comisia pentru Sanatate Publica a Senatului a fost sesizata in vederea dezbaterii si elaborarii Raportului asupra propunerii legislative privind modificarea si completarea Legii 95/2006 privind Reforma in domeniul Sanatatii (L264/2014) , initiata de mai multi senatori si deputati. Forma initiala a fost modificata prin amendamente, iar in sedinta din 26 iunie, actul normativ a fost aprobat cu majoritate de voturi, in Comisie.

Astazi, Plenul Senatului a adoptat raportul de admitere cu amendamente si propunerea legislativa, urmand ca decizia finala sa fie luata in Camerei Deputatilor, care are competenta  decizionala.

 

medicamente-bani-stetpscopUnul dintre amendamente prevede ca „lista cu medicamente de care beneficiaza asiguratii cu sau fara contributie personala se elaboreaza de catre Ministerul Sanatatii Publice si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu consultarea Colegiului Farmacistilor din Romania, se actualizeaza o data la sase luni si se aproba prin hotarare de Guvern”.

Un alt amendament a vizat titlul, care s-a modificat din „Lege privind modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii” in „Propunere legislativa pentru modificarea alin. (1) al art. 232 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii”.

Senatul este prima Camera legislativa sesizata. Raportul Comisiei pentru sanatate publica cu amendamente a primit 91 de voturi „pentru” si doua abtineri, iar propunerea legislativa a fost aprobata cu 86 de voturi „pentru” si o abtinere.

 

medicamenteGuvernul a adoptat, in mai, o hotarare privind modificarea si completarea HG 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Ulterior, Ministerul Sanatatii a actualizat lista de medicamente gratuite si compensate, dupa o perioada de peste sase ani, prin includerea a 17 molecule noi, pentru care nu exista alternativa terapeutica. Dintre cele 17 molecule noi, noua sunt destinate tratamentului afectiunilor oncologice.

Accesul la medicamente a ramas insa greoi si in multe cazuri imposibil, asa ca bolnavii de cancer si cu alte boli grave au marsaluit pe strada strigandu-si disperarea si au apelat la instata pentru a-si putea primi medicamentele care-i ajuta sa ramana in viata.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a aprobat, la 23 iulie, ordinul privind criteriile in baza carora va putea fi actualizata lista de medicamente compensate si gratuite, respectiv includerea, extinderea indicatiilor sau excluderea unor tratamente.

La 29 iulie a inceput evaluarea moleculelor noi si a celor existente, iar Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului a promis ca pana la sfarsitul lunii august va prezenta o lista potentiala a noilor medicamente compensate. Suntem deja in septembrie…

 


Adaugati un comentariu


 

*