Exportul paralel de medicamente, suspendat pentru șase luni

14 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății spune că doar așa se poate regla piața și reface stocurile de medicamente vitale necesare pacienților, dar producătorii și distribuitorii de medicamente susțin că problema ar putea fi rezolvată prin regândirea taxei clawback.

 

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că va pune în dezbatere publică, pe pagina web www.ms.ro, la secțiunea Transparență Decizionala, un proiect de Ordin pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile internaționale și codurile anatomice-terapeutice-chimice corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații în sistemul de asigurări sociale de sănătate și a unei măsuri pentru asigurarea acestora pe piața din România.

Se va suspenda, astfel, pentru șase luni, distribuția în afara teritoriului României, a 172 Denumiri Comune Internaționale (DCI-uri) și coduri anatomice-teraputice-chimice (125 citostatice și 47 de imunosupresoare) corespunzătoare mai multor medicamente citostatice și imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice și a celor transpalntați. În această perioadă s-ar putea regla piața și s-ar reface stocurile de medicamente esențiale pentru tratarea acestor pacienți, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Decizia a fost luată în urma notificării venite din partea specialiștilor din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului, instituția cu atribuții în monitorizarea și supravegherea pieței medicamentului, care au primit o serie de sesizări din partea pacienților și specialiștilor privind lipsa acestor medicamente necesare tratamentului pacienților cu cancer sau a celor care au făcut un transpalnt. Ca ministru, nu pot să ignor aceste semnale și trebuie să folosesc toate pârghiile pe care le am”, a declarat ministrul Sorina Pintea, după ce a anunțat punerea în dezbatere publică a proiectului.

 

Sorina Pintea

Ministrul Sănătății consideră că acest Ordin este unul absolut necesar pentru a putea regla piața și reface stocurile de medicamente vitale necesare pacienților români cu afecțiuni cronice. „Nu putem să mai stăm să ne uităm cum pacienții sunt lipsiți de aceste medicamente și sunt trimiși în străinătate să le cumpere la preț dublu sau triplu. În această perioadă, am semnat 12 autorități pentru nevoi speciale pentru alte DCI-uri care în prezent lipsesc, dar nu putem face din asta o practică. Pentru a pune în aplicare acest Ordin vom respecta toți pașii și procedurile interne și internaționale și vom notifica Comisia Europeană și vom argumenta”, a explicat Sorina Pintea, de ce este necesară această măsură pe care, conform legislației în vigoare, Deținătorii de Autorizații de Punere pe Piață (APP-uri), dar și distribuitorii și furnizorii lor au obligația de a o respecta, asigurând, cu prioritate, nevoile pacienților interni.

Ministrul consideră că, în contextul în care în momentul de față, 12 citostatice sunt la limită de stoc, în câteva luni, numărul medicamentelor cu risc de discontinuitate va ajunge discontinuitate și poate chiar la dispariția de pe piață a zeci de medicamente, dacă nu s-ar lua măsura suspendării exportului  paralel.

Am pus acest ordin în dezbatere publică tocmai pentru a putea discuta, pentru a putea găsi soluții, dar decizia noastră este luată” , a mai spus ministrul, menționând că proiectul de ordin va sta în dezbatere publică maximum 10 zile.

 

Ministrul Sănătății recunoaște că producătorii, distribuitorii și retailerii farmaceutici sunt afectați de faptul că în România este cel mai mic preț și că există produse care sunt vândute chiar sub acest preț, pentru că „noi avem un preț de referință generic care este mai mic decât acela” și că nu este „tocmai corect”. Promite însă că „acest aspect îl vom regla. În momentul în care într-o țară aceste medicamente sunt mai scumpe, probabil că există intenția comercială, normală de altfel pentru o firmă, de a vinde acolo, dar și producătorii și distribuitorii au obligația de a respecta serviciul public, care înseamnă asigurarea nevoilor pieței interne”, a declarat Sorina Pintea.

Producătorii de medicamente susțin însă că nu atât prețul de referință cât taxa clawback duce la sincope în aprovizionare și chiar la dispariția de pe piață a unor medicamente. Ministrul promite însă că va modifica și această taxă, pentru că intenția sa nu este aceea de a face probleme pieței și industriei farma, ci de a rezolva problema asigurării medicamentelor necesare pacienților. „Vom urgenta discuţiile privitoare la taxa clawback, noi am ajuns la o soluţie. În acest moment, taxa de clawback este de 25%, este foarte mare. Categoric influenţează. De aceea, asta va fi prima măsură pe care o vom lua de urgenţă. Apoi rediscutarea acestei limite de preţ. Preţul de referinţă generic, care de multe ori este mai mic decât cel mai mic preţ din cele 12 ţări”, a mai spus ministrul.

 


Adaugati un comentariu


 

*