Lista cu medicamentele interzise la export, publicată până pe 24 octombrie
Cel puțin așa promite ministrul Sănătății, Sorina Pintea, menționând că este vorba de medicamente destinate tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice și al celor transplantați.
La jumătatea lunii trecute, Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin ce vizează suspendarea, pe o perioadă de șase luni, a exportului paralel pentru 172 de medicamente folosite în tratamentul pacienților oncologici (citostatice) și al celor transplantați (imunosupresoare). Concret, este vorba de 125 de citostatice și 47 de imunosupresoare, în legătură cu care pacienții au făcut numeroase sesizări cu privire la lipsa acestora de pe piață. Autoritățile spun că situația se datorează în special exportului paralel, medicamentele destinate pieței ajungând pe piețele din străinătate, acolo unde prețurile de referință sunt mai mari, iar comercializarea acestora devine mai profitabilă. În aceste condiții, Ministerul Sănătății a decis să instituie temporar măsura interzicerii exportului paralel pentru aceste medicamente, proiectul legislativ în acest sens aflându-se în dezbatere publică până la data de 24 octombrie.
În legătură cu acest aspect, ministrul Sorina Pintea a precizat că lista cu cele 172 de medicamente se analizează la acest moment, și este posibil ca unele dintre acestea să fie eliminate, nemaifăcând astfel obiectul interdicției impuse odată cu intrarea în vigoare a ordinului ministerial. „Ordinul privind limitarea exportului este publicat pe Transparenţă decizională. El va fi acolo până pe data de 24 octombrie. În acest moment se fac analize referitor la medicamentele care sunt în această listă. Există posibilitatea să nu rămână cele 172 de medicamente, dar înainte de expirarea datei de transparenţă vom publica, în urma analizelor, toate medicamentele care vor rămâne pe această listă, bineînţeles cu respectarea prevederilor Directivei Europene 2001/83 articolul 81”, a declarat ministrul Sănătății.
Totodată, Sorina Pintea a răspuns acuzelor venite din partea distribuitorilor de medicamente, conform cărora decizia ministerului de a interzice temporar exportul paralel în cazul acestor medicamente este ilegală și încalcă prevederile de pe Piața Unică Europeană. Aceasta a precizat că se va ține cont de toate reglementările impuse de Uniunea Europeană, adăugând că nu există riscul creșterii prețurilor acestor medicamente.
„Niciodată, nicio clipă, nu s-a pus problema să nu respectăm aceste reglementări, deşi am auzit în spaţiul public că ministerul face asta fără a respecta reglementările. Întotdeauna, când se ia o decizie, se discută cu comisiile de specialitate. Noi suntem cei care ţinem cont de ce spun comisiile de specialitate, inclusiv un tratament nou, inclusiv un protocol. Sunt chestiuni pe care şi le asumă medicii. Şi atunci, cu siguranţă, deciziile comisiilor de specialitate sunt lege pentru noi”, a mai declarat ministrul.
Nici producătorii de medicamente nu s-au declarat total de acord cu această măsură, considerând că principala cauză a apariției discontinuităților în aprovizionarea cu medicamente din această gamă nu este exportul paralel, ci prețul de referință foarte mic și mai ales taxa clawback aplicată în România.
Reprezentanții producătorilor internaționali de medicamente au salutat decizia ministerului de a întreprinde măsuri concrete pentru a asigura continuitatea tratamentului pacienților oncologici și celor transplantați, însă precizează că interzicerea exportului paralel nu poate avea decât un efect temporar. Astfel, pe parcursul celor șase luni, cât urmează să dureze perioada în care medicamentele respective nu vor putea fi exportate, reprezentanții Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) spun că autoritățile trebuie să se gândească la măsuri pe termen lung care să asigure continuitatea aprovizionării pieței interne, în caz contra, după expirarea perioadei de „prohibiție”, exportul paralel fiind reluat, iar apariția unei noi crize fiind astfel inevitabilă. „Este nevoie de soluţii pe termen lung, care să rezolve în mod real disfuncţionalităţile observate în asigurarea pacienţilor cu medicamentele necesare. ARPIM este pregătită în orice moment să sprijine Ministerul Sănătăţii pentru identificarea şi implementarea lor”, este mesajul transmis autorităților de Dan Zaharescu, directorul executiv al asociației.