ARPIM aprobă, parțial, interzicerea exportului paralel de medicamente

19 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Reprezentanții producătorilor internaționali de medicamente salută inițiativa Ministerului Sănătății, dar spun că aceasta va avea doar un efect  temporar.

 

În contextul în care proiectul de ordin ministerial privind interzicerea pentru o perioadă de șase luni a exportului paralel de medicamente se află încă în dezbatere publică, organizațiile reprezentative din domeniul industriei farmaceutice continuă să transmită punctele lor de vedere și eventuale recomandări referitoare la această decizie.

Astfel, după punctul de vedere exprimat public de către reprezentanții distribuitorilor europeni de medicamente, care contestă măsura, calificând-o drept una ilegală și neconformă cu politicile Pieței Unice Europene, producătorii internaționali de medicamente și-au făcut, la rândul lor, cunoscută poziția față de acest proiect legislativ.

Într-un comunicat emis de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) se arată că orice măsură care contribuie la îmbunătăţirea accesului pacienţilor români la medicamentele de ultimă generaţie, în acord cu standardele europene de tratament, este bine venită, acesta fiind și principalul obiectiv al organizației.

 

Dan Zaharescu

Reprezentanții ARPIM consideră că decizia ministerului de a interzice pentru o perioadă de timp exportul paralel de medicamente poate fi considerată o astfel de măsură, însă atrag atenția că aceasta nu poate avea decât un caracter temporar. Pentru rezolvarea problemei crizei medicamentelor, producătorii internaționali de medicamente spun că este nevoie de măsuri pe termen lung, interzicerea exportului paralel nefiind o astfel de soluție, aceasta putând rezolva doar pe moment situația, existând riscul ca o nouă criză să apară în perioada următoare ridicării acestei restricții.

Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, a declarat că „salutăm măsurile anunţate de Ministerul Sănătăţii pentru facilitarea accesului pacienţilor la medicamentele de care au nevoie, interzicerea exportului paralel pentru unele medicamente fiind o măsură care poate avea doar caracter temporar. Este nevoie de soluţii pe termen lung, care să rezolve în mod real disfuncţionalităţile observate în asigurarea pacienţilor cu medicamentele necesare. ARPIM este pregătită în orice moment să sprijine Ministerul Sănătăţii pentru identificarea şi implementarea lor”.

 

 

Totodată, acesta reafirmă deschiderea organizației către un parteneriat cu autoritățile, în demersul de identificare a unor soluții pe termen mediu și lung, care să prevină apariția unor noi crize în aprovizionarea cu medicamente vitale pentru pacienți.

Reamintim că principalele probleme reclamate de producători drept cauze ale apariției crizei de medicamente sunt prețul de referință al medicamentelor, care în România este unul foarte scăzut, și aplicarea nediferențiată a taxei clawback, care a ajuns la 25% și este considerată împovărătoare pentru producătorii din industria farmaceutică.

ARPIM reprezintă 28 de companii internaționale care produc medicamente originale și sunt prezente pe piața din România, organizația fiind afiliată la Federaţia Europeană a Industriei Farmaceutice.

Din asociație fac parte la acest moment companiile Abbvie, Amgen, Angelini, Astellas, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, Genesis, GlaxoSmithKline, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Novartis, Novo Nordisk, Pfizer, Roche, Sanofi, Servier, Takeda, UCB și Vifor.

 


Adaugati un comentariu


 

*