Pacienții și producătorii cer extinderea valabilității preturilor pentru medicamentele care vor dispărea luna viitoare

30 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Aceștia au adresat o scrisoare deschisă autorităților, cerând să ia măsuri urgente, întrucât mai au doar câteva zile la dispoziție.

 

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) și-a manifestat din nou îngrijorarea în legătură cu iminența dispariției de pe piață a mai multor medicamente ale căror prețuri expiră la începutul lunii noiembrie, și în privința cărora autoritățile și producătorii nu au putut ajunge la un consens. Reprezentanții asociației au mai tras un semnal de alarmă la jumătatea acestei luni, cerând autorităților să găsească soluții pentru păstrarea acestor medicamente pe piață, însă apelul lor a rămas fără ecou, situația rămânând neschimbată până la acest moment. De această dată, pacienții aproape că se văd în fața faptului împlinit, întrucât pe 2 noiembrie ar putea începe să fie retrase de pe piață 71 de medicamente din cele 128 ale căror prețuri expiră peste două zile. În cazul a 57  de medicamente situația s-a rezolvat, Ministerul Sănătății ajungând la un acord cu producători în privința noilor prețuri, însă celelalte 71 urmează a fi retrase de pe piață, întrucât în cazul lor nu s-a putut ajunge la o înțelegere similară.

Pentru 52 dintre acestea, Sorina Pintea a precizat că s-au găsit alternative terapeutice, însă pacienții nu agreează această soluție, întrucât schimbarea tratamentului poate avea consecințe negative asupra sănătății lor, fiind o decizie care trebuie luată exclusiv de medic.

 

Dacă la început, ministrul Sănătății preciza că pentru celelalte 18 medicamente nu există alte alternative terapeutice, în cadrul unei dezbateri publice pe această temă, aceasta a vorbit de un număr de 21 de medicamente, fapt ce a sporit mai mult îngrijorarea și neîncrederea pacienților. Într-o scrisoare deschisă adresată autorităților, ANPP atrage atenția că a au mai rămas doar câteva zile până la data la care aceste medicamente vor începe să dispară de pe piață și solicită găsirea urgentă a unei soluții, pentru ca acest lucru să nu se întâmple.

Pentru că timpul nu mai are răbdare cu pacientul român, transmitem o scrisoare deschisă celor mai importanţi factori de decizie din domeniul sănătăţii publice din România în care le atragem atenţia asupra crizei iminente, pentru sute de mii de pacienţi şi familiile lor, provocate de dispariţia de la 1 noiembrie a celor 70 de medicamente, dintre care 21 nu au alternativă terapeutică şi nevoia urgentă de a găsi şi pune în aplicare soluţii de rezolvare a acesteia. În lipsa unei intervenţii urgente şi decisive, ANPP îşi pune întrebarea legitimă ce vor face aceste câteva sute de mii de pacienţi şi familiile lor începând cu 2 noiembrie? Ce vor face medicii lor când, într-un timp foarte scurt, va trebui să schimbe tratamentul tuturor acestor pacienţi?”, se arată în documentul făcut public de reprezentanții pacienților.

 

Dan Zaharescu

Reprezentanții ANPP reamintesc pe această cale și soluția sugerată în urmă cu câteva zile pentru rezolvarea pe moment a crizei, soluție care nu a fost luată până acum în considerare de autorități. Aceștia cer prorogarea termenului şi extinderea valabilităţii actualelor preţuri, inclusiv a celor 71 de medicamente, pana la rezolvarea problemei de fond.

Pentru medicamentele în cazul căror nu există alternativă terapeutică, Ministerul Sănătății a propus emiterea unor autorizați ide nevoie speciale, însă nici această variantă nu este agreată de pacienți și nici de producători.

Pericolul dispariției de pe piață a medicamentelor cărora le expiră prețul a fost semnalat inițial de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), al cărei director executiv, Dan Zaharescu, a acuzat autoritățile că au cunoștință de această situație de mai bine de un an, din momentul la care au fost depuse dosarele de corecție a prețurilor, însă nu au făcut nimic în acest sens.

Medicamentele sunt folosite în tratamentul pacienților cu boli cardiovasculare, respiratorii, boli ale sistemului nervos central, precum și al celor cu cancer, peste un milion dintre aceștia urmând să fie afectați de dispariția lor de pe piață.

ARPIM a remis, la rândul său, un comunicat referitor la aceeași situație, propunând autorităților aceeași soluție a prelungirii valabilității prețurilor medicamentelor.


Adaugati un comentariu


 

*