Producătorii și distribuitorii salută noile măsuri bugetare în domeniul medicamentelor

9 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Măsurile au fost anunțate la începutul acestei săptămâni de ministrul Sorina Pintea, în cadrul unei dezbateri pe tema suspendării temporare a exportului paralel în cazul a 172 de citostatice și imunosupresoare.

 

Dan Zaharescu

Cu ocazia dezbaterii publice care a avut loc la începutul acestei săptămâni pe marginea deciziei Ministerului Sănătății de a interzice pentru șase luni exportul paralel al unor medicamente folosite în tratarea cancerului și în terapia pacienților transplantați, Sorina Pintea a făcut referire și la unele măsuri bugetare ce vor fi luate în perioada următoare, care vizează piața farmaceutică din România. Una dintre acestea se referă la majorarea bugetului alocat în trimestrul 4 pentru achiziția de medicamente, suma urmând a fi indexată cu rata inflației.

Deși în multe cazuri au criticat măsurile pe care autoritățile le iau sau întârzie să le ia, în ceea ce privește piața farmaceutică, producătorii de medicamente din România au salutat de această dată decizia anunțată de ministrul Sănătății, precizând că este vorba de o măsură absolut necesară.

Astfel, Dan Zaharescu, președintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a declarat că „această creştere anuală a bugetului pentru medicamente este o măsură necesară, anunţată şi promisă de Guvern încă de anul trecut, când, pentru prima dată în ultimii 6 ani, acest buget a crescut cu aproximativ 5,3%. Finanţarea este în continuare insuficientă pentru a acoperi nevoile de tratament ale pacienţilor români, de aceea în 2019 taxa claw-back a ajuns la o valoare de peste 25%. Astfel, în prezent, industria farmaceutică acoperă integral costurile medicamentelor pentru un pacient din 4”.

 

Valentina Baicuianu (sursa: dcnews.ro)

De aceeași părere este și directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Valentina Băicuianu, care a salutat la rândul său anunțul făcut de ministrul Sorina Pintea și a precizat că majorarea trimestrială a bugetului alocat medicamentelor, prin indexarea cu rata inflației, este o măsură minim necesară pentru asigurarea stocurilor necesare pe piața internă.

Taxa claw-back, introdusă pentru prima dată în 2009 ca o măsură fiscală temporară în contextul crizei economice, este încă în vigoare și după 10 ani. Potrivit declaraţiilor autorităţilor, în acest moment sunt în discuţie variante de modificare a acestei taxe, devenită nesustenabilă şi care atrage după sine efecte negative pentru pacienţi, precum dispariţia a mii de medicamente importante de pe piaţă, adâncindu-se astfel criza medicamentelor din România. Creşterea bugetului medicamentelor în fiecare trimestru, prin indexarea cu inflaţia, este o măsură minim necesară” a adăugat aceasta.

 

O altă precizare făcută de Sorina Pintea se referă la introducerea decontării medicamentelor provenite din importul paralel, măsură care reprezintă o premieră pentru România. Deși criticaseră dur măsura autorităților de a interzice temporar exportul paralele în cazul celor 172 de medicamente, pe care au calificat-o ca fiind ilegală, distribuitorii de medicamente s-au arătat de această dată încântați de anunțul făcut de Sorina Pintea. Ordinul privind decontarea medicamentelor ajunse în țară prin import paralel ar urma să fie lansat în dezbatere publică în zilele următoare, iar reprezentanții Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) spun că o astfel de măsură ar veni în sprijinul securizării pieţei în situaţia retragerilor comerciale ale unor medicamente. „Unele medicamente au preţuri mai mici în UE decât în România iar altele, deşi autorizate în țara noastră, nu se comercializează, România nefiind o piaţă atractivă comercial pentru unii producători, şi în aceste situaţii se poate face importul paralel. Există deja unele medicamente importate paralel pe piaţă, dar pacienţii nu au putut beneficia de ele în sistem de decontare. Cu toate acestea, beneficiul concurenţial al importului paralel s-a putut observa în cazuri punctuale, când anumite medicamente originare, retrase de pe piaţă din raţiuni comerciale, au revenit pe piaţă, în aceleaşi condiţii comerciale”, se arată într-un comunicat al ADEM.

Cu toaste acestea, distribuitorii se declară în continuare împotriva măsurii de interzicere temporară a exportului paralel de citostatice și imunosupresoae.


Adaugati un comentariu


 

*