Producătorii industriali de medicamente propun măsuri urgente pentru îmbunătățirea Programului Național de Vaccinare

29 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Apelul vine din partea  Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), care spun că este necesară și o actualizare mediată a legislației privind imunizarea.

 

Ne aflăm în Săptămâna Mondială a Imunizării, prilej pentru producătorii din industria farmaceutică să reamintească importanța vaccinării și să facă totodată un apel către autorități în vederea actualizării cât mai rapide a legislației în acest domeniu dar și a îmbunătățirii Programului Național de Vaccinare.

Astfel, directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, a declarat citat într-un comunicat că „vaccinurile reușesc sa prevină astăzi aproximativ 30 de boli grave, iar prin creșterea ratelor de imunizare în rândul populației numărul de îmbolnăviri prevenibile prin vaccinare ar scădea dramatic. Imunizarea este recunoscută unanim de specialiști ca fiind una dintre cele mai de succes și mai eficiente intervenții de sănătate publică la scară mondială. În prezent, vaccinurile previn aproximativ 30 de boli infecțioase și datorită lor, între 2 și 3 milioane de vieți sunt salvate anual, la nivel global. În contextul pandemic actual, mai mult ca niciodată, imunizarea și vaccinurile trebuie privite ca o prioritate de sănătate publică. Este vital ca populația generală să aibă acces la vaccinuri, să reducem presiunea asupra sistemului de sănătate și să folosim vaccinurile la potențialul lor maxim”.

Acesta a mai adăugat că vaccinarea este cea mai eficientă intervenție de sănătate publică și presupune investiții mici în Sănătate, comparativ cu costurile potențiale ale îngrijirilor medicale, în lipsa prevenției primare.

 

Reprezentanții ARPIM spun însă că în România este necesară o actualizare de urgență a legislației privind vaccinarea, pentru ca toate aceste beneficii să se facă simțite, și sugerează o serie de aspecte asupra cărora autoritățile ar trebui să se concentreze. În primul rând, producătorii de medicamente spun că ar trebui adoptată în regim de urgență Legea vaccinării concomitent cu definirea legislației secundare care să  creeze premisele legislative pentru vaccinarea pe tot parcursul vieții. O altă măsură propusă este înființarea Comitetului Național Consultativ de Experți în Domeniul Imunizărilor și formularea unor ghiduri și recomandări pentru vaccinarea de rutină, în conformitate cu Programul Național de Vaccinare. De asemenea, se mai propune  introducerea unui sistem de compensare a vaccinurilor, în paralel cu programul național, care va contribui atât la extinderea categoriilor de persoane vaccinate, cât și la asigurarea creșterii acoperirii vaccinale din România.

Nu în ultimul rând producătorii atrag atenția că pandemia a avut un impact negativ și asupra vaccinării de rutină, înregistrându-se scăderi însemnate ale ratelor de vaccinare.

 

Dan Zaharescu

Dan Zaharescu a mai precizat că Programul Național de Vaccinare trebuie îmbunătățit prin măsuri care să ducă la creșterea capacității sistemului național de vaccinare și să reducă povara bolilor prevenibile prin vaccinare.

O actualizare a politicilor de sănătate publică în privința vaccinurilor ar contribui la scăderea presiunii cu care se confruntă personalul medical din camerele de gardă sau secțiile de terapie intensivă, dar și medicii de familie și specialiștii din sistemul ambulatoriu. Prin implementarea propunerilor făcute de ARPIM, autoritățile pot crea premisele prin care românii să beneficieze de vaccinuri pe tot parcursul vieții.  Mai puțini pacienți internați în spitale din cauza bolilor prevenibile prin vaccinare înseamnă posibilitatea redirecționării sumelor economisite către prevenție, către alte arii terapeutice cu nevoi stringente sau către investiții care să permită o dezvoltare mai rapidă a sistemului sanitar. În această perioadă, industria farmaceutică a demonstrat o mobilizare fără precedent, derulând în ample programe de cercetare și dezvoltare pentru tratamente și vaccinuri împotriva Covid-19. Datorită acestor eforturi, astăzi avem patru vaccinuri aprobate în Europa, zeci de milioane de europeni sunt vaccinați la puțin peste un an de la descoperirea noului coronavirus, iar Covid-19 a intrat în lista bolilor prevenibile prin vaccinare. Aceste aspecte sunt o realizare incredibilă din punct de vedere științific, consecința unui efort uriaș de colaborare, de fabricație și logistic, care implică instituțiile UE, guvernele, sistemele de sănătate, autoritățile de reglementare și industria farmaceutică”, a declarat directorul executiv al ARPIM.

 


Adaugati un comentariu


 

*