Peste 300 de sportivi cu dizabiltăți, la Jocurile Naţionale Special Olympics

19 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Cel mai mare eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabiltiăți intelectuale debutează mâine la Deva.

 

De 16 ani, fundația Special Olympics din România organizează un eveniment sportiv cu caracter național, pe modelul unei olimpiade, destinat persoanelor cu dizabilități intelectuale. În toată această perioadă, evenimentul a fost organizat anual, iar mâine va debuta o nouă ediție la care sunt așteptați să participe peste 300 de sportivi de la 60 de asociaţii şi şcoli speciale din întreaga țară. Aceștia se vor întrece, timp de 3 zile, în cadrul unor competiții de înot, atletism, baschet şi fotbal, în cadrul celui mai amplu și mai important eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale.

Ediția din acest an a Jocurilor Naţionale Special Olympics va fi găzduită de județul Hunedoara, iar întrecerile din cadrul competițiilor vor avea loc în municipiile Deva și Hunedoara. Organizatorii spun că, în total, vor fi peste 500 de participanți, celor peste 300 de sportivi din toată țara adăugându-li-se antrenori, voluntari, personal medical şi membri ai familiilor acestora.

Mâine vor avea loc competițiile preliminare, iar sâmbătă va avea loc ceremonia oficială de deschidere, cel mai important moment fiind cursa Flăcării Speranței, simbolul Jocurilor Special Olympics, similar flăcării olimpice.  Aceasta va fi purtată pe arterele principale din municipiul Deva, atât de sportivii participanți, cât și de personalități sportive locale și reprezentanți ai forțelor de ordine.

 

Festivitatea de deschidere se va desfășura după scenariul ceremoniilor de la Olimpiadă, cu defilarea delegațiilor participante, aprinderea Flăcării Speranței, înălțarea drapelului oficial al competiției și rostirea jurământului Special Olympics, urmate de o serie de momente artistice.

Jocurile Naţionale Special Olympics se vor derula pe parcursul a trei zile, timp în care sportivii participanți vor beneficia și de o serie de evaluări medicale oferite de medici specialiști și asistenți medicali care s-au oferit voluntari. Astfel, sportivilor le vor fi oferite consultaţii şi tratamente stomatologice, precum şi evaluări oftalmologice, ORL, evaluări de flexibilitate şi ale stării generale de sănătate, dar şi consiliere pentru un stil de viaţă sănătos.

În afară de personalul medical, care va acorda aceste servicii, buna desfășurare a competiției va fi asigurată și cu sprijinul a 100 de voluntari de la licee şi facultăţi cu profil sportiv din Deva, Hunedoara şi Bucureşti.

 

Organizatorii spun că, la nivel global, peste 200 de milioane de persoane au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilităţi la nivel mondial.

Special Olympics este o mișcare la nivel internațional, reprezentată și în România, creată în scopul de a ajuta persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie acceptate şi implicate ca membri activi ai comunităţilor din care fac parte.

Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate şi educaţie, Special Olympics luptă împotriva pasivităţii, a nedreptăţii şi a intoleranţei. În România, din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi intelectuale să fie cetăţeni activi ai comunităţii”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

O dată la patru ani au loc Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, ultima ediție a competiției internaționale având loc în cursul acestui an. România a fost reprezentată de un lot format din 34 de sportivi cu dizabilități intelectuale, care au concurat la opt discipline. Sportivii paralimpici români s-au întors acasă cu 56 de medalii, dintre care 17 de aur, 18 de argint și 21 de bronz, iar pentru această performanță au fost invitați, în luna iunie, la Palatul Cotroceni și felicitați personal de președintele Klaus Iohannis.

 


Adaugati un comentariu


 

*