Programul de consiliere destinat părinților copiilor cu autism s-a mutat pe Skype

20 martie 2020 | 0 comentarii |

Decizia a fost luată pentru a evita riscurile de transmitere a noului coronavirus, consiliere părinților urmând să fie făcută on-line până când va trece pandemia și vor fi ridicate restricțiile impuse în acest context.

 

În urmă cu o lună a debutat la Buzău programul „Pass the Voice”, inițiat de asociația Autism Voice și destinat părinților copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA). Programul a fost gândit pentru a se desfășura la nivel național, iar Buzăul a fost primul județ care a solicitat deplasarea echipei de experți din cadrul asociației și desfășurarea unei sesiuni de training gratuit pentru părinții cu copii care suferă de autism.

Din păcate, în luna care a trecut de la debutul programului s-au întâmplat atât de multe lucruri pe care nimeni nu și le-ar fi închipuit. În contextul creșterii numărului de persoane infectate cu noul coronavirus a fost decretată starea de urgență, iar organizarea de activități în spații închise, cu participarea mai multor persoane, a fost interzisă. Conștienți de riscul pe care l-ar reprezenta organizarea unor noi sesiuni de training în această perioadă, reprezentanții fundației au decis sistarea programului Pass the Voice, dar au venit cu o alternativă on-line pentru suportul părinților.

A apărut astfel „Autism Voice Line”, un program care se va desfășura prin intermediul platformei Skype, prin care părinții care au copii cu autism pot intra în legătură cu experții fundației și vor putea beneficia de consiliere psihologică și în această perioadă de izolare, impusă de evoluția epidemiologică a noului coronavirus.

 

Linia specială este activă de luni până vineri, în intervalul orar 9.00 -13.00, și poate fi accesată la acest link. Specialiștii fundației spun că, pe lângă problemele generate de afecțiunea de care suferă copilul lor, părinții pot fi afectați în această perioadă și de autoizolarea impusă de autorități, dezinformările frecvente din spațiul public, izolarea copilului cu nevoi speciale, lipsa suportului specialiștilor din cauza acestei izolări impuse, precum și anxietatea psiho-socială generată de situația actuală. Totodată, oprirea lucrului cu un copil cu TSA ar duce la stagnare sau chiar regres în recuperarea copilului, pierzându-se astfel luni de muncă.

Cei care doresc să apeleze la Autism Voice Line trebuie să lase un mesaj pe Skype, în orice zi de luni până vineri, între orele 9.00 și 9.30, după care i se va comunica ora de programare pentru sesiunea de consiliere.

 

Pentru ca aceasta linie să funcționeze pentru cel puţin o lună, asociaţia face apel pentru donații către oamenii şi companiile care pot să ajute. Toţi banii strânşi în perioada aceasta vor asigura funcționarea liniei de consiliere cât mai mult timp posibil, pentru ca mii de familii cu copii cu tulburări din spectrul autist să primească suport psihologic de specialitate, neîngrădit.

Anca Dumitrescu, președintele fundației a declarat că „părinţii care au copii cu tulburări suferă cel mai mult în perioada aceasta din cauza restricţiilor impuse de Covid-19. Vorbim aici de peste 30.000 de familii la nivel naţional, despre care ştim că nu îşi mai pot ajuta copiii, din motive ştiute deja, impuse la nivel naţional. Autoizolarea este cel mai grav lucru pentru un copil cu TSA, care are nevoie de socializare, de terapie cu specialişti, de contact uman constant. Astfel, lansăm această campanie pentru cel puţin o lună, prin care oferim consiliere gratuită părinţilor, pentru a trece mai uşor prin zilele de izolare la domiciliu. Anxietatea a crescut excesiv zilele acestea şi încă nu ştim cum va evolua situaţia. Copiii cu autism au nevoie ca părinţii lor să fie echilibraţi, să fie calmi şi să se consulte constant cu un specialist în ABA, pentru a afla ce pot face pentru copiii lor în situaţia dată. Am ales să derulăm acest proiect pentru că suntem cu toţii responsabili ca în perioada următoare să fim alături de cei care au nevoie de ajutorul nostru”.

 


Adaugati un comentariu


 

*