Interes sporit în rândul părinților buzoieni pentru primul training în domeniul autismului

18 februarie 2020 | 0 comentarii |

Locurile pentru sesiunea programată la finele acestei săptămâni s-au epuizat în câteva zile și există deja o listă de așteptare destul de lungă.

 

După cum Sanatateabuzoiană.ro a anunțat în urmă cu o săptămână, vineri și sâmbătă va avea loc la Buzău prima sesiune de training din cadrul unui program național destinat părinților copiilor cu autism și derulat de asociația Autism Voice. Buzăul este orașul în care programul își face debutul, acest lucru fiind posibil datorită Fundației Comunitare Buzău și partenerilor săi. Pentru această primă sesiune de training sunt disponibile 50 de locuri care s-au ocupat în doar câteva zile de la deschiderea înscrierilor, organizatorii precizând că există și o listă de așteptare destul de numeroasă, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de organizarea unor noi sesiuni.

Proiectul Pass The Voice se adresează familiilor defavorizate, aflate în județe în care serviciile de terapie sunt limitate, care au unul sau mai mulți copii diagnosticați cu tulburare de spectru autist (TSA). De fapt, astfel de servicii sunt dificil de accesat în majoritatea județelor din țară, având în vedere că, la nivel național, există doar 32 de specialiști în terapia ABA, specifică autismului, cu acreditare internațională. Majoritatea dintre ei își desfășoară activitatea în București, iar nevoile de supervizare a programelor copiilor cu autism în alte orașe din țară nu pot fi acoperite. În această situație, se impune intervenția părinților, cărora le revine sarcina de a continua planul de intervenție și predare.

Scopul programului este acela de a-i pregăti pe părinți să preia acest rol de co-terapeut, care este foarte important în succesul terapiei.

 

Inițiatorii au considerat că este necesar un astfel de program întrucât, din lipsa posibilităților de informare, cât și a resurselor materiale, părinții apelează foarte târziu la serviciile de evaluare și terapie pentru copilul lor și nu sunt incluși în programe de training care să-i învețe cum să lucreze cu propriul copil și cum să-l ajute pe acesta.

În cel mai mare studiu bazat pe necesitatea instruirii părinților, cercetătorii au demonstrat beneficii clare în dezvoltarea copiilor cu autism ai căror părinți au fost învățați strategii de promovare a comunicării sociale. Copiii au dezvoltat semnificativ mai multe abilități atunci când părinților li s-a oferit training individual, în doua-trei sesiuni pe săptămână”, se arată într-un comunicat al Fundației Comunitare Buzău.

La nivelul județului Buzău nu se cunoaște cu exactitate numărul copiilor cu autism, însă reprezentanții asociației  Autism Voice estimează că este vorba de peste 400 de cazuri. De altfel, prin derularea acestui proiect, asociația dorește și obținerea unor date cât mai exacte referitoare la numărul de copii cu autism din fiecare județ.

 

Din datele oficiale reiese că, la nivelul județului, există doar 1.799 de copii cu handicap.Dat fiind că autismul este o boala asociată cu foarte multe alte tipuri de afecțiuni, putem doar presupune câți dintre aceștia ar fi cu autism. Statul român nu alocă un buget special pentru identificarea acestui număr. Din sursele noastre, în Buzău, numărul de copii cu TSA este de peste 400, însă această cifră nu este oficială. Prin proiectul național Pass the Voice se dorește și obținerea unor astfel de date”, se mai arată în comunicatul fundației.

În cadrul trainingului din 21 și 22 februarie, care va fi găzduit în sediul Primăriei, cei 50 de părinți înscriși vor beneficia gratuit de cursuri bazate pe principiile ABA – singura terapie de recuperare ce poate oferi o șansă copiilor cu autism și tulburări de dezvoltare. În plus, aceștia vor primi și un pachet inovativ de materiale educaționale, special conceput pentru predarea de noi abilități, reducerea comportamentelor inadecvate, putând fi utilizat cu succes în orice situație dificilă. Această acțiune a fost posibilă pentru că doi buzoieni inimoși, pasionați de sport, Ileana Adamescu și Sorin Ezaru, au strâns fondurile necesare pentru finanțarea proiectului. Ei au alergat la un maraton în Atena pentru această cauză și au strâns donații pe platforma online Galantom.ro. Buzoienii care vor să se implice și să susțină alte astfel de proiecte pot afla detalii de la reprezentanții Fundației Comunitare Buzău, email contact@fcbz.ro.

 


Adaugati un comentariu


 

*