Primul centru de terapie oncologică personalizată a primit studiul de fezabilitate

18 februarie 2020 | 0 comentarii |

Lucrările vor fi demarate în cursul acestui an, iar unitatea medicală, unică în sud-estul Europei, ar urma să fie inaugurată peste doi ani.

 

Nicolae Robu

Azi a mai fost făcut un pas în direcția înființării primului centru de terapie oncologică personalizată din România, care urmează să funcționeze la Timișoara, în cadrul spitalului Victor Babeș.

Unitatea nu va fi unică doar la nivelul tării, ci și în întreaga zonă sud-estică a Europei, cele mai apropiate centre similare existând la Viena și la Istanbul.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, în subordinea căruia funcționează spitalul Victor Babeș, a declarat azi că a fost primit studiul de fezabilitate pentru sediul în care va funcționa viitorul centru medical, iar în scurt timp va fi organizată licitația de atribuire a lucrărilor, după care se va trece la execuție.

Acesta a menționat că dorința sa este ca lucrările să fie demarate cât mai curând posibil, pe parcursul acestui an. Investiția se derulează de către administrația locală din Timișoara care dorește inițierea unei colaborări cu Ministerul Sănătății, astfel ca din momentul demarării lucrărilor, să de finalizeze în decurs de doi ani.

 

Directorul medical al spitalului Victor Babeș, dr. Cristian Oancea, a precizat că în noul centru vor fi tratate preponderent tumorile pulmonare, însă și cele de la nivelul altor organe pe care s-au dezvoltat metastaze.

La momentul actual, în jur de 70% dintre pacienţii cu cancer pulmonar ajung la noi în stadiile inoperabile, foarte avansate, în care necesită doar terapie de paleaţie sau de calitatea vieţii. Frecvenţa acestei patologii este în creștere în ultimii ani, şi de aceea am luat decizia de a merge pe ramura de radioterapie în care putem să aducem un plus de beneficiu pacienţilor din toată ţara. De aceea, se doreşte realizarea unui sistem de radio-chirurgie, cu acurateţe submilimetrică, dedicat în principal pacienţilor pulmonari, cât şi celor care au metastaze în creier sau în alte organe”, a declarat medicul.

 

Acesta a mai explicat că în viitorul centru va fi țintit cancerul pulmonar în faza incipientă, însă terapia se va extinde și extra-pulmonar, în cazul pacienților care au neoplasm la nivelul plămânilor și au dezvoltat metastaze și la alte organe.

Dr. Cristian Oancea spune că unitatea va fi unică în România și în sud-estul Europei datorită tehnicilor și aparaturii folosite, care nu se mai regăsesc în alte centre de radioterapie din țară și din regiune. Tehnologia care va fi utilizată în cadrul noului centru s-a dovedit deja extrem de eficientă în cazul tumorilor solide, dezvoltate mai ales în zona pulmonară, a creierului sau la nivelul prostatei. Practic, pacienții vor putea fi tratați doar cu ajutorul radioterapiei, fără a mai avea nevoie de intervenție chirurgicală pentru rezecția tumorii, care va fi distrusă prin acest tratament.

Proiectul a fost lansat în toamna anului trecut, medicii spitalului timișorean fiind îngrijorați de incidența tot mai crescută a cancerului pulmonar. „Suntem şi noi înspăimântaţi de cât cancer putem să vedem în ultimii ani, câteodată, mai des decât pneumonia”, declara la acel moment directorul medical al spitalului.

 


Adaugati un comentariu


 

*