Contractul de finanțare pentru dotarea ambulatoriului SJU Buzău, semnat în această după-amiază

În cadrul acestui proiect, va fi achiziționată aparatură și mobilier pentru toate cabinetele din Ambulatoriului de Specialitate integrat al unității medicale.

 

La mai puțin de două săptămâni de când administrația locală buzoiană a semnat contractul de finanțare din bani europeni pentru proiectul de extindere și dotare a secției UPU-SMURD de la Spitalul Județean de Urgență Buzău, un alt acord similar a fost semnat în această după-amiază. De această dată este vorba despre finanțare europeană pentru dotarea ambulatoriului de specialitate al spitalului. Proiectul fusese aprobat de Consiliul Județean în toamna anului trecut, iar recent a fost declarat eligibil pentru finanțare, prin Programul Operațional Regional 2014-2020 – Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, de către Agenția Regională de Dezvoltare (ADR).

Prin urmare, în cursul zilei de azi, Jeni Crăciun, director în cadrul ADR, s-a deplasat la Buzău pentru a semna, împreună cu președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, contractul de finanțare pentru acest nou proiect în domeniul sănătății, implementat de administrația locală buzoiană.

La conferința de presă organizată cu această ocazie a luat parte și managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, care a precizat că „absolut toate cabinetele medicale din ambulatoriu vor fi dotate în cadrul acestui proiect, ce prevede atât achiziția de aparatură, cât și de mobilier, „piesa de rezistență” urmând fi un computer tomograf de ultimă generație”. Acesta a mai adăugat că ambulatoriul include 26 de cabinete pentru diferite specialități medicale care deservesc zilnic circa 300 de pacienți.

 

În ceea ce privește proiectul pentru care s-a semnat contractul de finanțare, valoarea totală a acestuia este de aproape 10,7 milioane de lei, iar perioada de implementare este de 32 de luni, începând cu data de 17 octombrie 2018.

Continuăm să accesăm fonduri europene pentru dotarea Spitalului Județean de Urgență Buzău cu aparatură medicală de ultimă generație! Am semnat, astăzi, proiectul Dotarea Ambulatoriului de Specialitate integrat al Spitalului Județean de Urgență Buzău, în valoare de 2.300.000 euro, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Toate aparatele ce se vor achiziționa sunt moderne, performante și cu un consum redus de energie. Printre cele mai importante echipamente se numără: un computer tomograf, un Litotritor ESWL, un Ecograf Doppler color staționar cu sonde specifice, aparatură ORL etc.”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean, care și-a exprimat speranța că procedura de dotare a celor 26 de cabinete se va încheia mai devreme de luna mai a anului 2021, când este termenul scadent pentru finalizarea proiectului.

Întreaga sumă solicitată a fost declarată eligibilă, astfel că din Fondul European pentru Dezvoltare Regională vor fi alocați aproape 7,5 milioane de lei, reprezentând 70% din valoarea totală a proiectului. Diferența, de proximativ 3 milioane de lei, va fi asigurată din bugetul național și din bugetul propriu al Consiliului Județean care va contribui cu cu aproape 214.000 de lei, reprezentând contribuția de 2% pe care trebuie să o suporte beneficiarul.

Reprezentanta ADR a precizat că un aspect pozitiv este acela că „procedurile de achiziție au fost demarate înainte de semnarea contractului de finanțare, astfel că la acest moment sunt în fază foarte avansată, iar primele echipamente urmează să ajungă la SJU Buzău în perioada următoare”.

 

Claudiu Damian

Faptul că la spitalul buzoian se vor desfășura, concomitent, patru proiecte majore, respectiv cel de reabilitare și modernizare a blocului operator finanțat de la bugetul local, cel de extindere și dotare a secției UPU, cel de reabilitare energetică a secției Dermato-Veneice și cel de dotare a ambulatoriului – toate trei cu finanțare europeană – nu va îngreuna foarte mult activitatea în cadrul unității medicale, susține managerul Claudiu Damian

În cazul ambulatoriului va fi vorba doar de dotare și instalare a noilor aparaturi și de câteva zile necesare personalului pentru învăța să lucreze pe acestea. Activitatea în cabinete nu va fi întreruptă, pentru că montarea aparatelor se face după ora 15.00 când, conform contractului semnat cu CJAS, nu se mai acordă servicii decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Noile dotări vor asigura creșterea calității actului medical, vor reduce timpii de așteptare, de consultație, diagnosticare și tratament, va asigura o creștere a nevoilor medicale ale pacienților și o reducere a numărului bolnavilor redirecționați către spital sau către alte centre medicale”, a explicat managerul SJU.

Implementarea proiectului va duce, în consecință, la creșterea nunărului de pacienți consultați/investigați/tratați cu cel puțin 3%, ceea ce va reduce riscul de suprasolicitare a unității medicale.

 

În ceea ce privește lucrările de la UPU, Damian spune că acestea nu vor deranja în nici un fel în prima etapă, pentru că se va lucra în curte, la construcția noii clădiri, iar secția va continua să funcționeze în spațiul actual. Va fi puțin mai dificil când vom uni cele două spații – cel nou și cel vechi – printr-un tunel, dar mai este până atunci și sunt sigur că ne vom adapta. Mai sunt lucrările de la secția Dermato-Venerice, dar știți că aceasta este o secție exterioară, și nici aici nu vor fi probleme, întrucât secția se va muta într-o altă clădire unde s-au efectuat deja lucrările de igienizare”, a declarat acesta.

În ceea e privește proiectul derulat la Blocul operator, blocat momentan din cauza unor modificări legislative ce au impus realizarea unor acte adiționale, Claudiu Damian spune că este vorba de două componente, respectiv, de realizarea lucrărilor de reabilitare și efectuarea de achiziții de aparatură. Dacă lucrările de modernizare au fost sistate până la rezolvarea formalităților legale impuse de actele adiționale, achizițiile au continuat, la acest moment fiind deja cumpărată 90% din aparatura necesară.

 


Adaugati un comentariu


 

*