Lucrările pentru extinderea și modernizarea UPU-SMURD Buzău încep peste 6 luni

26 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Președintele Consiliului Județean a semnat, ieri, contractul de proiectare și execuție, urmând ca întregul proiect să fie finalizat peste doi ani și jumătate.

 

Zilele acestea s-a făcut un nou pas important în implementarea proiectului de extindere și modernizare a Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, după doi ani în care s-a bătut pasul pe loc.  Proiectul a fost aprobat în Consiliul Județean încă din luna martie a anului 2018, iar anul trecut a fost semnat și contractul de finanțare prin fonduri europene. În ședința de astăzi a Consiliului Județean, președintele Petre Emanoil Neagu a anunțat că s-au finalizat și procedurile pentru desemnarea proiectantului și executantului.

În urma licitației, câştigătoare a fost asocierea formată din Integral S.A. – lider de asociere, Studio SQM – asociat 1 şi Climatronic BMS – asociat 2, iar ieri a fost semnat și contractul de proiectare și execuție. Din acest moment, câștigătorii licitației au la dispoziție șase luni pentru a realiza proiectul, urmând ca cel mai târziu la începutul celui de-al doilea semestru al anului viitor să fie demarate lucrările de execuție.

Conform prevederilor contractuale, execuția urmează a se derula pe parcursul a 24 de luni, astfel că se așteaptă ca noua secție UPU-SMURD  de la Buzău să fie gata la jumătatea anului 2023.

 

Petre Emanoil Neagu

Valoarea contractului de proiectare și execuție este de 11.420.000 de lei, iar odată finalizate lucrările, noua unitate va avea nevoie și de dotările necesare unei secții de Urgențe. Dotarea UPU-SMURD va fi etapa finală a proiectului derulat de Consiliul Județean cu fonduri europene, în acest dens fiind alocată suma de circa 10,6 milioane de lei.  Petre Emanoil Neagu a precizat că valoarea totală a proiectului se ridică la 22 de milioane de lei, incluzând finanțarea pentru proiectare, execuție și dotare. Acesta a mai declarat că, pentru partea de dotare va mai fi organizată o licitație, la momentul în care lucrările la noua secție se vor apropia de final. „Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional, având însă o contribuție substanțială a Consiliului Județean Buzău. Valoarea totală a proiectului, ce include şi dotarea UPU, se ridică la aproximativ 4,5 milioane de euro, din care 1,5 milioane de euro vin din fonduri europene, iar Consiliul Județean va contribui cu 3 milioane de euro din fonduri proprii.  Țin să reamintesc faptul că investițiile în sănătate rămân o prioritate a Consiliului Județean Buzău și în acest mandat”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

 

Proiectul presupune construirea unei clădiri noi, cu subsol și parter, în zona în care în prezent se află parcarea spitalului. Președintele Petre Emanoil Neagu spune că se va crea un „front de lucru pentru defsășurarea lucrărilor astfel încât între timp să nu fie împiedicată activitatea curentă a unității medicale”, urmând ca la finalizarea lucrărilor, spitalul să dispună și de o parcare subterană, care va fi amenajată în subsolul noii clădiri.

Spațiile destinate secției UPU-SMURD, care se vor afla la parterul clădirii, vor fi mult mai generoase ca suprafață față de cele din prezent, aici urmând a fi amenajate o sală de așteptare pentru pacienți și aparținători, zonă de triaj, săli de consultații, asigurându-se totodată circuitele medicale. În total, noul spațiu va avea o suprafață de 1.135 de metri pătrați, asigurând o mai mare libertate de mișcare și eliminând aglomerația.

În actualul spațiu în care funcționează secția va fi extinsă unitatea UPU Pediatrie, aici fiind deja demarate o serie de lucrări, din fonduri proprii ale spitalului, astfel încât la finalul proiectului să nu existe nici un fel de diferență între cele două corpuri de clădire.

 

O altă veste bună dată de președintele Consiliului Județean este aceea că în urma Ordonanței de Guvern prin care studenții la Medicină pot face voluntariat în spitale, Spitalului Județean de Urgență Buzău i s-au repartizat 13 studenți de la UMF „Carol Davila” din București.  Neagu spune însă că Executivul nu a asigurat și finanțarea activității acestora, de aceea, Consiliul Județean, în subordinea căruia funcționează cea mai mare unitate medicală cu paturi din județ, va identifica resursele necesare și va încerca să creeze voluntarilor condiții care să-i determine să dorească să vină să profeseze aici după terminarea studiilor.

Vor veni 13 voluntari la Buzău, la Spitalul Județean. Este un lucru extraordinar, deși Guvernul nu a asigurat și finanțarea necesară. Noi îi vom primi bine și, chiar dacă CJ Buzău nu a primit niciun leu la ultima rectificare bugetară, vom văuta soluții pentru a le asigura acestor copii condiții, cazarea și mâncarea, astfel încât măcar o parte dintre ei să-și dorească să vină să profeseze la Buzău după terminarea studiilor”, a pinctat Petre Emanoil Neagu, exprimându-și speranța că lucrurile se vor îndrepta măcar după alegeri și fiecare factor de decizie își va face treaba, nu numai să promită lucruri bune și frumoase fără acoperire.

 


Adaugati un comentariu


 

*