S-a semnat contractul de finanțare pentru extinderea și dotarea secției UPU-SMURD de la Buzău

O parte din suma totală necesară realizării proiectului va proveni din fonduri europene, însă și Consiliul Județean va contribui cu o sumă considerabilă, pentru a acoperi cheltuielile neeligibile.

 

În cursul zilei de azi, administrația locală a județului Buzău a semnat un nou contract cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, privind finanțarea din fonduri europene a unui proiect de interes local, pe axa prioritară ce vizează dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale.

Este vorba de proiectul de extindere și dotare a secției UPU-SMURD a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, pe care autoritățile buzoiene îl au în plan de aproape 7 ani, dar care abia astăzi a devenit o certitudine, odată cu semnarea contractului de finanțare din bani europeni.

Putem vorbi, prin urmare,  de un „moment istoric”, așa cum l-a catalogat președintele Consiliului Județean, care a subliniat că „astăzi este data oficială de demarare a proiectului pe care medicii spitalului buzoian îl așteaptă de multă vreme”, dar care a fost întârziat din diferite motive, uneori chiar și pe fondul unor dispute de ordin politic între consilierii aflați în tabere diferite.

Una dintre ultimele formalități a fost îndeplinită în cursul lunii martie, când a fost aprobată în Consiliul Județean forma finală a proiectului, documentul fiind apoi depus pentru analiză în vederea obținerii finanțării europene prin Programul Operațional Regional.

 

Proiectul a fost declarat eligibil și aprobat, iar contractul de finanțare a fost semnat azi de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminița Mihailov. Valoarea totală a proiectului depășește 16,2 milioane de lei, dintre care circa 6,8 milioane reprezintă cheltuieli eligibile. Prin urmare, această sumă va fi acordată din fonduri europene, iar diferența va fi suportată de Consiliul Județean, care a alocat din bugetul propriu două milioane de euro pentru acest proiect.

Este cea mai mare sumă alocată de o administrație județeană din regiunea de dezvoltare Sud-Est pentru un proiect finanțat pe această axă prioritară”, a precizat Luminița Mihailov, care a menționat că toate județele din regiune, cu excepția Constanței, au proiecte aprobate pentru dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale.

Extinderea și dotarea secției UPU se va întinde pe durata a 41 de luni, începând cu data de azi, termenul final prevăzut în contractul de finanțare fiind data de 31 octombrie 2022.

 

Claudiu Damian

Prezent la conferința organizată cu prilejul semnării contractului de finanțare, managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, a precizat că proiectul va reprezenta o provocare și pentru echipa medicală de la UPU, dat fiind faptul că în această perioadă, activitatea în secție se va desfășura concomitent cu derularea lucrărilor.

Proiectul presupune construirea unei clădiri noi, cu subsol și parter, în zona în care în prezent se află parcarea spitalului, urmând ca la finalizarea lucrărilor, spitalul să dispună de o parcare subterană, care va fi amenajată în subsolul noii clădiri.

Spațiile destinate secției UPU, care se vor afla la parterul clădirii, vor fi mult mai generoase ca suprafață față de cele din prezent, aici urmând a fi amenajate o sală de așteptare pentru pacienți și aparținători, zonă de triaj, săli de consultații, asigurându-se totodată circuitele medicale. În total, noul spațiu va avea o suprafață de 1.135 de metri, asigurând o mai mare libertate de mișcare și eliminând aglomerația”, a explicat Claudiu Damian, managerul unității medicale.

În actualul spațiu în care funcționează secția va fi extinsă unitatea UPU Pediatrie, managerul Claudiu Damian precizând că deja au fost demarate aici o serie de lucrări, din fonduri proprii ale spitalului, astfel încât la finalul proiectului să nu existe nici un fel de diferență între cele două corpuri de clădire.

 

Unitatea UPU extinsă și modernizată va avea capacitatea de face față afluxului zilnic de pacienți, managerul SJU precizând că media prezentărilor este de circa 210 pacienți pe zi, dintre care 40 la secția UPU Pediatrie. „Întâi să vedem finalizate lucrările, apoi vom analiza timpii de așteptare, vom vedea cum decurg lucrurile, iar dacă va fi nevoie vom extinde schema de personal de aici. La acest moment nu pot spune cu certitudine dacă se va întâmpla sau nu acest lucru. În continuare, încercăm să acoperim deficitul de medici, pentru că din necesarul de zece specialiști pe medicina de urgență avem doar doi, dar mai avem trei medici care se specializează și pe Urgențe, plus alți cinci medici care fac gărzi, așa că situația este mai bună decât anii trecuți când nu aveam personal pentru a acoperi toate gărzile”, a declarat managerul SJU Buzău.

În cadrul aceleiași conferințe, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu a anunțat că următorul proiect cu finanțare europeană derulat la nivelul Spitalului Județean de Urgneță va fi cel de dotare a Ambulatoriului Integrat, care aprobat în ședință extraordinară de consiliu, în toamna anului trecut, și care în prezent se află în analiză la Agenția de Dezvoltare Regională, în vederea aprobării.

 Comentarii (3)

 1. Buzoianul spune:

  Initiativa e laudabila. Este de dorit insa sa nu moara pe parcurs asa cum s-a intamplat cu modernizarea blocului operator. La acest moment o parte din spatiile spitalului si policlinicii stau blocate.
  Daca la fel se va intampla si cu serviciul de urgenta va fi grav deoarece spitalul va deveni un santier.

 2. Buzoianul spune:

  Avem deja o poveste cu modernizarea blocului operator care ademarat „in trombă” si s-a înpotmolit si acolo a ramas.
  Speram ca acest nou proiect al Consiliului Judetean sa nu pateasca la fel.

 3. Elena Dinu spune:

  Felicitări domnului manager al spitalului jud.Buzau.

Adaugati un comentariu


 

*