Consiliul Județean Buzău a semnat un nou contract de finanțare pentru un proiect pe fonduri europene

4 februarie 2019 | 0 comentarii |

În această după-amiază, la sediul Consiliului Județean Buzău a avut loc semnarea unui contract prin care administrația locală primește o nouă finanțare europeană pentru un proiect de interes local.

 

În cursul zilei de azi, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est (ADR SE), Luminița Mihailov, au parafat contractul prin care administrația județeană primește o nouă finanțare europeană prin Programul Operațional Regional. Este vorba despre un proiect ce vizează reabilitarea energetică a Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă din Buzău, care va costa peste 3,18 milioane de lei.

Odată cu semnarea acestui nou contract, suma accesată de Consiliul Județean pe proiecte finanțate din fonduri europene depășește 70 de milioane de euro, urmând să crească în perioada următoare, întrucât contractul semnat azi nu este ultimul care va beneficia de fonduri alocate prin Programul Operațional Regional. De exemplu, următorul pe listă este proiectul privind extinderea și dotarea secției UPU a Spitalului Județean de Urgență, pentru care contractul de finanțare se va semna cel mai târziu săptămâna viitoare.

 

Luminita Mihailov, Petre Emanoil Neagu

În ceea ce privește contractul semnat azi, acesta are o valoare totală de peste 3,18 milioane de lei, din care, valoarea totală eligibilă finanțată din fonduri europene este de 1.892.821,36 de lei, iar diferența de 1.288.260,33 lei va fi asigurată din bugetul județului. Președintele Petre Emanoil Neagu a precizat că, deși valoarea totală eligibilă a proiectului este semnificativ mai mică decât valoarea totală, investiția era una necesară și se va face, chiar dacă va fi un aport mai mare din partea autorității locale. Beneficiarii direcți ai proiectului sunt UAT Consiliul Județean – care asigură funcționarea școlii, cei 240 de elevi ai centrului care vor avea astfel condiții de școlarizare îmbunătățite, împreună cu cele 80 de cadre didactice și 10 angajați reprezentând personalul auxiliar nedidactic al instituției.

Proiectul prevede o serie de lucrări care vor fi realizate asupra clădirii pe parcursul a cel mult 56 de luni, iar lucrările propriu-zise vor fi demarate cel mai târziu anul viitor. „Odată semnat astăzi contractul, nu înseamnă că de mâine demarăm lucrările. Mai sunt de parcurs o serie de proceduri, care durează ceva timp”, a explicat Petre Emanoil Neagu, președintele CJ.

La rândul său, directorul ADR SE, Luminița Mihailov, a subliniat că acesta este primul contract de finanțare din acest an, iar Consiliul Județean Buzău se numără printre beneficiarii foarte activi ai fondurilor europene, proiectele fiind câștigate în urma unor competiții stricte cu alte autorități, a căror evaluare durează chiar și un an.

 

Centrul de educatie incluziva Buzau

Pe lângă lucrările de reabilitare termică, de anvelopare a clădirii și de înlocuire a sistemului de încălzire și de furnizare a apei calde, noul proiect prevede și montarea unui sistem de panouri solare care va fi folosit la producerea apei calde pentru consum.

Totodată, instalația electrică va fi înlocuită integral și vor fi montate surse de iluminat cu leduri, iar infrastructura clădirii va fi adaptată pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități.

Nu în ultimul rând va fi refăcut și acoperișul clădirii și va fi înlocuit sistemul de colectare și evacuare a apelor meteorice și refăcute instalațiile de apă rece, canalizare și colectare a apei pluviale. „Cu contractul semnat astăzi, valoarea finanțărilor atrase de județul Buzău în perioada de implementare a Programului Operațional Regional 2014 – 2020 depășește suma totală de 70 de milioane de euro, iar la acest capitol ne situăm printre județele fruntașe din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est. Este vorba de proiecte aflate deja în derulare, iar în perioada următoare mai semnăm câteva contracte, ceea ce va însemna că vom avea finanțarea garantată pentru acele proiecte. În această săptămână se va finaliza proiectul de reabilitare a fostului spital Brătianu, iar proiectul de extindere și reabilitare al secției UPU de la Spitalul Județean care se află acum la semnat, iar în zilele următoare vom parafa contractul de finanțare”, a declarat președintele Consiliului Județean.

 

Obiectivul general al proiectului este „creşterea eficienţei energetice în clădirile rezidenţiale, clădirile publice şi sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri mari”.

Eficientizarea energetică a clădirii, scăderea consumurilor de energie electrică şi termică, creşterea calităţii condiţiilor oferite elevilor şi profesorilor  din şcoală sunt obiectivele țintă ale proiectului.

Cladirea C1, cu funcţiunea de scoală specială, are un regim de întălțime P+2E, o suprafaţă construită la sol de 936 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 2.808 mp. Aplicarea măsurilor de eficientizare se vor realiza la nivelul unei părți din clădire, cu o suprafaţă construită de 757,5 mp şi o suprafaţă desfășurată 2.272  mp.

Prin proiectul numărul 159/2009 cu denumireaExtindere clădire cu dotările corespunzătoare şi modernizare utilităţi la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Buzău”, a fost realizată o extindere a clădirii  vechi, care nu beneficiază de măsuri de eficientizare, se arată în descrierea proiectului.

Pe lângă beneficiarii direcți enumerați mai sus, există și beneficiari indirecți: Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău – care coordonează activitatea educaţională a şcolii; părinţii elevilor şcolarizaţi; vizitatori/persoane aflate în tranzit în judeţ (care participă la concursuri, activităţi şcolare și extrașcolare organizate de școală); copiii care au nevoi speciale ce necesită condiţii speciale pentru educaţie şi care sunt în număr din ce în ce mai mare.

 


Adaugati un comentariu


 

*