Varianta actualizată a proiectului de extindere și modernizare a UPU Buzău, aprobată în Consiliul județean

Semnarea contractului de finanțare din fonduri europene a fost întârziată cu câteva zile față de termenul stabilit inițial, întrucât a fost nevoie de unele modificări în proiect, determinate de stabilirea unui nou salariu minim în domeniul construcțiilor.

 

În cursul acestei săptămâni, cu ocazia semnării contractului de finanțare pentru un proiect pe bani europeni derulat de către DGASPC Buzău, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, anunța că următorul proiect pentru care se va semna un contract similar va fi cel referitor la extinderea și modernizarea secției UPU-SMURD de la Spitalul Județean de Urgență Buzău, care a fost întârziat cu câteva zile din cauza unor modificări ce trebuia să fie făcute la proiectul inițial. Acesta fusese aprobat în ședința ordinară din luna ianuarie a Consiliului Județean, iar la acel moment se estima că semnarea contractului de finanțare din bani europeni va avea loc în cursul lunii trecute.

Între timp însă, au intrat în vigoare noi reglementări legislative referitoare la stabilirea salariului minim în domeniul construcțiilor, care influențează și costurile estimate pentru implementarea proiectului de la UPU. Calculele pentru proiectul inițial fuseseră făcute pe baza vechilor reglementări, iar odată cu intrarea în vigoare a noii legislații s-a impus și actualizarea proiectului, fiind necesară recalcularea costurilor.

Această procedură a necesitat 10-14 zile, astfel că momentul semnării contractului de finanțare cu reprezentanții Agenției de Dezvoltare Sud-Est a trebuit amânat până ca lucrurile să fie puse la punct.

 

Proiectul în varianta sa actualizată a fost supus din nou la vot în ședința ordinară a Consiliului Județean, care a avut loc în această dimineață, consilierii dându-și avizul favorabil atât pentru studiul de fezabilitate, cât și pentru promovarea proiectului în vederea finanțării din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional.

Petre Emanoil Neagu a declarat, la finalul ședinței de azi, că finanțarea din bani europeni a rămas aceeași, respectiv 1,5 milioane de euro, însă valoarea proiectului a crescut de la 14,1 milioane de lei, la peste 16,2 milioane de lei, în forma actualizată a proiectului. Președintele Consiliului Județean a mai adăugat că și administrația locală va contribui, din bugetul propriu, cu o sumă reprezentând 2% din valoarea proiectului, urmând a se stabili dacă diferența de peste două milioane de lei rezultată în urma actualizării va fi suportată din fonduri guvernamentale alocate prin Ministerul Sănătății, sau din alte surse, astfel încât contribuția  administrației județene să rămână aceeași cu cea prevăzută în varianta inițială a proiectului.

 

Tot astăzi, aleșii județului au aprobat proiectul de hotărâre propus de vicepreședintele Adrian Petre, privind noul model de steag al județului Buzău. Varianta finală a fost aleasă în urma dezbaterii publice în care s-a aflat proiectul. Hotărârea privind noul model de steag, aprobată astăzi în Consiliul Județean, va fi transmisă Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), împreună cu un memoriu justificativ.

După avizul Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, MDRAP va elabora un proiect de hotărâre care va fi transmis Guvernului penru aprobare.

Ulterior, noul steag al Județului Buzău va fi arborat la sediul autorității județene și ale instituțiilor/serviciilor publice de interes județean, deasupra intrării principale și numai împreună cu drapelul României și cu drapelul Uniunii Europene.

Steagul propriu al Județului Buzău va putea fi folosit și cu prilejul unor manifestări de inters județean și/sau în cadrul acțiunilor protocolare sau festive.

 

Ședința ordinară de azi a inclus și un moment festiv, prilejuit de acordarea titlului de Cetățean de onoare al județului Buzău istoricului și scriitorului basarabean Nicolae Bulat, din raionul Soroca. Cu aceeași ocazie, a avut loc și lansarea cărții „În căutarea unui erou: Generalul Stan Poetas” scrisă de Nicolae Bulat, volum care a văzut lumina tiparului cu sprijinul Consiliului Județean Buzău, care a finanțat cu 6.000 de lei editarea cărții care a fost oferită gratuit tuturor celor care au fost prezenți azi în sala de ședințe și celor care au participat la festivitatea de lansare ce a avut loc imediat după încheierea ședinței ordinare.

Toate cel 18 proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi a ședinței de azi au fost aprobate, la fel ca și cele patru rapoarte referitoare la activitatea pe parcursul anului 2018 a autorității publice județene buzoiene, a președintelui Consiliului Județean și a celor doi vicepreședinți.

Tot de azi, Consiliul Județean are oficial un nou membru, în persoana consilierului liberal Marius Ion Văcăroiu, al cărui mandat a fost validat în cadrul aceleiași ședințe, acesta ocupând locul rămas vacant în urma demisiei fostului consilier Raul Florescu.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*