SJU Buzău primește aparatură nouă de la Ministerul Sănătății

În urma semnării contractelor de achiziție, un aparat RMN și un sistem informatic  utilizat pentru stocarea, recuperarea, prezentarea şi partajarea datelor de imagistică medicală vor ajunge peste câteva săptămâni la unitatea medicală.

 

Spitalul Județean de Urgență Buzău se numără printre beneficiarii unui program de dotare cu apartură medicală performantă și sisteme informatice folosite în domeniul imagisticii medicale pe care Ministerul Sănătății l-a anunțat zilele trecute și care a fost demarat azi, prin semnarea contractelor de achiziție. 34 de spitale din țară și din Capitală vor fi dotate cu echipamente de imagistică de tip Computer Tomograf (14), Rezonanță Magnetică Nucleară (24) și 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN). Cele trei contracte, în valoare de 19,8 milioane de euro, pentru achiziționarea echipamentelor medicale, au fost semnate astăzi, la Palatul Victoria, de ministrul Sănătății, Florian Bodog, și furnizorii de echipamente, în prezența premierului Mihai Tudose.

Sănătatea este o prioritate a Guvernului, alături de educație și infrastructură. Dotarea cu echipamente medicale performante este un pas important în asigurarea serviciilor medicale de calitate. Pe de altă parte, este normal ca fiecare român să beneficieze de sprijin atunci când are o problemă de sănătate”, a afirmat șeful Executivului, care i-a asigurat pe reprezentanții autorităților locale și pe managerii de spitale prezenți la ceremonie că Guvernul este un partener pe are se pot baza în responsabilitatea lor de a aduce îmbunătățiri sistemului medical.

 

Festivitatea de semnare a contractelor de achiziție a avut loc în această după-amiază, la Palatul Victoria. Alături de premierul Mihai Tudose, vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Sănătății, Florian Bodog, și reprezentanții firmelor furnizoare de aparatură medicală au participat președinți de Consilii Județene și primari, precum și managerii spitalelor dotate cu echipamentele achiziționate. Programul se adresează spitalelor care nu dețin încă astfel de echipanente, printre unitățile medicale beneficiare numărându-se și Spitalul Județean de Urgență Buzău.

Buzăul a fost reprezentat de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, și de managerul SJU, Claudiu Damian care a precizat că unitatea medicală pe care o conduce a primit, în cadrul acestui program, un aparat RMN și un sistem informatic PACS.

Mulțumesc Guvernului României, domnului prim-ministru Mihai Tudose, domnului vicepremier Marcel Ciolacu și domnului ministru al Sănătății, Florian Bodog. Îmbunătățirea serviciilor medicale rămâne o prioritate pentru Consiliul Județean Buzău!”, a declarat, cu prilejul semnării contractelor, președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

 

Florian Bodog, Claudiu Damian

La rândul său, managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, a ținut să mulțumească tuturor celor care fac posibbil ca sănătatea buzoienilor să reprezinte cu adevărat o prioritate”, respectiv, premierului Tudose, vicepremierului Ciolacu, președintelui CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu Neagu și nu în ultimul rând ministrului Sănătății, Florian Bodog, despre care spune că a fost întotdeauna receptiv la nevoile sistemului de sănătate buzoian. „Este primul RMN care va funcționa în sistemul public de sănătate buzoian, iar acesta este un mare câștig atât pentru pacienții care vor putea fi, astfel, mai bine și mai ulor investigați, cât și pentru medici, care vor avea condiții mai bune de diagnostic și tratament”, a precizat pentru Sănătatea Buzoiană, managerul celei mai mari unități sanitare publice din Buzău, Claudiu Damian.

Florian Bodog a precizat, la rândul său, că cele trei contracte de achiziție sunt finanțate din Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane euro, accesat în anul 2014, și deblocat în cursul anului 2017.  Pe lângă achiziția de echipamente de imagistică, Acordul cu BM mai prevede și construcția de secții noi ATI și UPU, Centre de mari arși, blocuri operatorii și reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialități, precum și achiziții de echipamente necesare în secțiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliație, imagistică, radioterapie și screening afecțiuni oncologice.

 

Dacă ieri se vorbea de o eventuală remaniere guvernamentală, care l-ar fi vizat și pe ministrul Sănătății, astăzi, premierul Tudose a avut cuvinte de laudă la adresa acestuia, felicitându-l pentru semnarea contractelor de achiziție a noilor aparate și și invitându-l să ia cuvântul și  „să spună ce a făcut până acum de când e ministru, pentru că cifrele sunt absolut impresionante”. Totodată, premierul i-a încurajat pe reprezentanții administrațiilor locale care au spitale în subordine și pe managerii unităților sanitare să nu ezite să solicite de la „Centru” tot ceea au nevoie, pentru a putea fi incluși în astfel de programe de dotare cu aparatură și dispozitive medicale.

Conform declarațiilor făcute cu această ocazie de ministrul Sănătății, spitalele care vor beneficia de noile achiziții vor primi aceste echipamente peste o lună și jumătate, aceasta fiind perioada prevăzută în contract pentru livrarea de către furnizori. „Astăzi îndeplinim o promisiune din Programul de Guvernare, care prevede un CT (Computer Tomograf) și un RMN (Rezonanță Mangetică Nucleară) pentru fiecare spital care nu are astfel de echipamente. Nu ne-am limitat doar să bifăm o măsură, ci am înlocuit și echipamentele vechi din spitale, care nu mai puteau fi utilizate. Pentru prima dată în istoria sistemului public de sănătate, facem achiziții de aparatură imagistică medicală pentru a crea, la nivel național, o rețea de imagistică medicală sustenabilă și interconectată”, a subliniat ministrul Florian Bodog, menționând că este responsabilitatea asigurării spețiilor adecvate pentru instalarea echipamentelor de imagistică, pe care urmează să le primească le revine autorităților locale și a managerilor de spital.

 

După ceremonia de semnare a contractelor, vicepremierul Marcel Ciolacu a transmis căacest Guvern și-a asumat că va face din sănătate un domeniu cu adevărat prioritar, în care oamenii să aibă acces la un tratament corect și eficient. Iar una dintre direcții este să le asigurăm medicilor suportul tehnic necesar pentru a-și face datoria. De aceea, consider extrem de importantă semnarea de astăzi a contractelor pentru achiziția de echipamente medicale de ultimă generație care vor ajunge în 33 de spitale din țară. Este vorba despre 14 aparate computer tomograf (CT), 24 aparate de rezonanță magnetică (RMN) și 21 sisteme informatice PACS. Cu bucurie menționez faptul că Spitalul Județean de Urgență Buzău va fi dotat cu un RMN și cu un sistem PACS. Este un mare pas înainte și sunt convins că, alături de celelalte proiecte care vizează construcția de noi spitale sau alte investiții în domeniul medical, vom reuși să ne îndeplinim angajamentele”, a subliniat președintele PSD Buzău, vicepremierul Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de socializare.

 


Adaugati un comentariu


 

*