Bugetul pe 2019 al SJU Buzău depășește 190,5 milioane de lei

Întreaga sumă este alocată secțiunii de funcționare, pe partea de dezvoltare, unitatea medicală urmând să beneficieze de câteva proiecte cu finanțare europeană.

 

Astăzi a fost aprobat, în ședința ordinară a Consiliului Județean Buzău, bugetul propriu al județului pentru anul în curs. Pe ordinea de zi au urmat mai multe proiecte similare, referitoare la stabilirea bugetelor instituțiilor aflate în subordinea consiliului județean. Printre acestea se numără și Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, căruia i-a fost alocat pentru 2019 un buget de 190.570.000 de lei, sumă cu 1.056.000 de lei mai mică față de bugetul repartizat anul trecut. Bugetul SJU este structurat pe două secțiuni, respectiv secțiunea de funcționare și cea de dezvoltare, întreaga sumă alocată fiind destinată secțiunii de funcționare, în timp ce pentru dezvoltare, bugetul pentru acest an este „zero”.

Avem un buget de 55 de milioane de euro, din  care se vor face investiții și dezvoltare durabilă și se vor acoperi cheltuielile de funcționare a aparatului propriu și a instituțiilor din subordine. Este un buget echilibrat, iar dacă luăm în calcul și sursele extrabugetare, putem considera chiar că este un buget bun”, a spus președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Cea mai mare sumă din bugetul județului, 144 de milioane de lei, mai exact, este necesară cheltuielilor de personal, în timp ce pentru cheltuielile pentru bunuri și servicii sunt necesari 47.570.000 de lei, iar un milion de lei reprezintă sume aferente persoanelor cu handicap.

Suma repartizată pentru acest an nu va fi însă suficientă pentru a acoperi toate cheltuielile din secțiunea de funcționare, rezultând astfel un deficit de 2.470.000 de lei, care va fi acoperit din excedentul anilor precedenți, înregistrat la 31 decembrie 2018.

 

Chiar dacă pentru secțiunea de dezvoltare, bugetul acestui an nu prevede nicio alocare pentru Spitalul Județean de Urgență, unitatea medicală va beneficia de o serie de investiții derulate prin proiecte cu finanțare europeană sau finanțate din bugetul local.

La finalul ședinței din această dimineață, Petre Emanoil Neagu a reamintit faptul că „Sănătatea constituie în continuare o prioritate pentru administrația locală”, iar o serie de proiecte aflate deja în derulare sau pentru care urmează a se semna contracte de finanțare europeană vor fi derulate în acest sector. Astfel, președintele CJ a reamintit de programul de modernizare și extindere a blocului operator al SJU Buzău, demarat anul trecut, despre care au apărut informații că urmează a fi sistat din cauza unor erori de proiectare, dar pe care Neagu le-a negat.

Pentru a înlătura confuzia, președintele CJ a precizat că, pe parcursul demarării lucrărilor au fost constatate câteva probleme ce țin de construcția clădirii, care nu ar fi putut fi identificate atunci când a fost întocmit proiectul inițial, așa că a fost nevoie de întocmirea unor acte adiționale, iar din acest motiv lucrările au fost întrerupte până la punerea la punct a documentației. „S-a mai spus că se vor pierde niște bani din cauza renunțării la acest proiect, dar și chiar dacă s-ar întrerupe lucrările definitiv – ceea e nu este adevărat – n-ar avea ce bani să se piardă, pentru că finanțarea este din bugetul local al județului. Nu am primit bani de nicăieri special pentru acest proiect, așa că nu ar avea ce să se piardă”, a mai explicat acesta.

 

Totodată, Petre Emanoil Neagu a anunțat că după Paște se va semna și contractul de finanțare din fonduri europene pentru proiectul de extindere și modernizare a UPU, proiect ce a fost întârziat din cauza unor modificări impuse de o schimbare reglementărilor în domeniul construcțiilor. „Varianta actualizată a fost aprobată în ședința ordinară de luna trecută, însă lucrurile au mai întârziat puțin și la ministerul de resort,  dar în perioada următoare, cel mai probabil după Paște, vom semna și contractul de finanțare cu fonduri europene pentru acest proiect”, a declarat în acest sens președintele Consiliului Județean.

Tot după Paște vor fi demarate și lucrările efective de reabilitare a clădirii fostului spital Brătianu, după ce proiectul de execuție a fost finalizat de firma contractantă.

Petre Emanoil Neagu a mai anunțat și că în perioada următoare va avea loc licitația pentru atribuirea proiectului privind construirea, la Buzău, a primei săli de sport din România pentru persoanele cu dizabilitați, proiect care va fi derulat de Compania Națională de Investiții, cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice si Fondurilor Europene.

Pentru acest an, conducerea Consiliului Județean mai are în plan dezvoltarea altor proiecte cu finanțare europeană, precum dotarea cu aparatură medicală a SJU Buzău și reabilitarea unor secțiilor care funcționează în spațiul cunoscut ca „spitalul Gârlași”.

 


Adaugati un comentariu


 

*