Buzăul va avea prima sală de sport pentru persoane cu dizabilități

27 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Studiul de fezabilitate a fost aprobat azi, în aceeași ședință de Consiliu Județean în care a fost adoptat și proiectul privind semnarea contractului de finanțare pentru eficientizarea energetică a cladirii Compartimentului Dermato-Venerice al SJU Buzău.

 

În viitorul apropiat, la Buzău va funcționa o sală de sport destinată exclusiv persoanelor cu diazbilități. Un pas important în această direcție a fost făcut în această dimineață, când Consiliul Județean a aprobat studiul de fezabilitate înaintat de compania desemnată să construiască acest obiectiv.

Sala de sport va fi construită în curtea Liceului pentru Deficienți de Vedere, urmând a fi dotată cu gradene și alte dotări adaptate nevoilor speciale ale persoanelor cu diazabilități.

Consiliul Județean, care este ordonator de credite în cadrul acestui program desfășurat de Compania Națională de Investiții, a pus deja la dispoziție terenul pentru realizarea construcției, pe strada Horticolei, în imediata vecinătate a Liceului pentru Deficienți de Vedere.

Numărul unor astfel de spații existente la nivel național este insuficient, iar în județul Buzău nu există la acest moment o astfel de sală de sport, deși aici funcționează două instutuții de învățământ special pentru elevi cu dizabilități din mai multe zone ale țării.

 

Liceul pentru Deficienți de Vedere, în curtea căruia va fi demarată construcția, a fost înființat în 1936, fiind în prezent una din cele mai importante instituții de învățământ special pentru deficienți de vedere din zona de sud a țării. În prezent, cursurile unității sunt frecventate de 160 de elevi integrați în toate ciclurile de învățământ preuniversitar, aceștia urmând să se numere printre principalii beneficiari ai noii săli de sport, adaptate pentru nevoile lor.

Valoarea totală a investiției este de peste 13,1 milioane de lei, sumă ce nu include TVA, iar conform studiului de fezabilitate aprobat astăzi, sala va avea o capacitate de 145 de locuri, aici fiind incluși nu numai spectatorii, ci și jucătorii, antrenorii, arbitrii, oficialii și personalul de întreținere a sălii. Durata de finalizare a investiției este de un an și cinci luni, din care primele 12 luni sunt destinate execuției și dotării.

 

Compartiment Dermato-venerice – SJU Buzau

Tot în ședința ordinară de astăzi a fost aprobat și proiectul privind eficientizarea energetică a clădirii în care funcționează în prezent compartimentul Dermato-Venerice al SJU Buzău. Proiectul va beneficia de finanțare europeană prin  Programului Operațional Regional 2016-2020, contractul de finațare urmând a fi semnat în perioada următoare, după care se poate trece la implementarea proiectului.

Secția respectivă funcționează în actuala locație din 2007 când a fost mutată în spațiul fostului compartiment Infecțioase copii, care a fost igienizat și recompartimentat, printr-o decizie a Consiliului Judetean, de a înființa în spațiul de pe bulevardul Bălcescu, din curtea fostului Spital Brătianu, un centru de consiliere și asistență pentru persoane cu autism. Cladirea nu a beneficiat însă de lucrări de reabilitare și modernizare așa cum s-a întamplat cu Secția Pneumoftiziolofie și cu cea de Boli Infecțioase, iar clădirea fiind foarte veche, necesită un proces de reabilitare și modernizare complexă.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*