CJAS Buzău a prezentat raportul privitor la derularea programelor de sănătate în județ

27 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Conform documentului prezentat pe larg în cadrul Colegiului Prefectural, Casa de Asigurari de Sanatate Buzău asigură derularea unui numar de șapte programe de sănătate curative, finanțate din fondul asigurărilor de sănătate.

 

În această după-amiază a avut loc o nouă ședință a Colegiului Prefectural, iar pe ordinea de zi s-a aflat și raportul privind derularea Programelor Naţionale de Sănătate finanţate din bugetul Fondului Naţinal Unic de Asigurări de Sănătate la nivelul judeţului. Raportul a fost prezentat de Raluca Alexandru, noul președinte-director al CJAS Buzău, care a precizat în acest context că instituția pe care o conduce asigură, în prezent, derularea a șapte programe naționale de sănătate curative.

Raluca Alexandru a făcut apoi o prezentare detaliată a fiecărui program în parte, primul pe listă fiind Programul Național de Oncologie. Acesta se deruleaza prin sectia de Oncologie și farmacia cu circuit închis ale Spitalului Județean de Urgență Buzău, două cabinete de oncologie în sistem ambulatoriu și 153 de farmacii cu circuit deschis din județ. Este asigurat astfel tratamentul specific pentru 1.079 pacienți, un număr mai mic față de aceeași perioadă a anului 2016, cand se aflau în tratament oncologic 1.165 de pacienți. Coordonatul acestui program este medicul oncolog Alexandru Vasilescu, iar personalul medical care asigură derularea programului este insuficient, serviciile medicale fiind asigurate de doar doi medici, în timp ce necesarul la nivelul județului este de cinci specialiști oncologi. Bugetul alocat CJAS Buzău pentru derularea acestui program este de 7.800.350 de lei, sumă ce asigură în totalitate necesarul de fonduri.

 

Dr. Dana Marinescu

În ceea ce privește programul pentru diabet, acesta se desfășoară prin secția Diabet Zaharat si Boli de Nutriție a SJU Buzău, 6 cabinete în sistem ambulatoriu și 153 de farmacii cu circuit deschis din județ, 75 din mediul urban și 78 din mediul rural. Se asugură astfel tratamentul specific pentru 14.879 de pacienți, mai mulți decât aceeasi perioadă a anului 2016, cand erau în tratament 13.951 de pacienți.

Programul este coordonat de dr. Dana Marinescu, iar activitatea la nivelul secției și în sistem ambulatoriu este asigurată de 8 medici. Deși necesarul de medici în specialitatea diabet zaharat și boli de nutritie la nivelul judetului este de 10 specialiști, este una dintre cele mai bune situații de acoperire a nevoilor pacienților în ultimii ani, după o perioadă în care erau doar doi medici în județ. La data de 15.11.2017, bugetul alocat CJAS Buzău pentru acest program de sănătate este de 17.132.680 de lei, buget insuficient pentru a asigura derularea în bune condiții a programului până la sfârșitul anului, în condițiile în care costul mediu pentru fiecare bolnav tratat în primele 10 luni ale anului 2017 este de 883,87 de lei.

 

Un alt program derulat prin CJAS Buzău este Programul national de tratament al hemofiliei, care se derulează prin secțiile de pediatrie și medicină internă ale SJU Buzău, precum și prin cabinetele de pediatrie și medicina internă din ambulatoriu, respectiv, prin farmacia cu circuit închis a SJU. Asigură tratamentul specific pentru un număr de 10 bolnavi, dintre care 7 copii si 3 adulți.

Medicii coordonatori ai acestui program sunt dr. Gina Anica, medic pediatru, pentru pacienții copii, și dr. Elena Mihalcea, medic internist, pentru pacienții adulți. Bugetul alocat CJAS Buzău în anul 2017 pentru acest program este de 2.555.490 de lei, buget care asigură în totalitate necesarul de fonduri. Costul mediu pentru fiecare bolnav tratat, în primele 10 luni ale anului, este de 117.155,72 de lei.

Programul național de tratament posttransplant se derulează prin farmaciile cu circuit deschis din județul Buzău. Asigură tratamentul specific pentru un numar de 95 de bolnavi, iar bugetul alocat CJAS Buzau in anul 2017 este de 1.081.970 de lei, buget care asigura in totalitate necesarul de fonduri. Costul mediu pentru fiecare bolnav tratat în primele 10 luni ale anului este de 9.246 de lei.

Programul național de supleere a functiei renale la pacienții cu insuficiență renală cronică se deruleaza prin Stația de dializă a SJU Buzău, care asigură tratamentul prin dializă pentru 3 pacienți, și prin Centrul de dializă Diaverum, care asigură tratamentul pentru 235 de pacienți. Bugetul alocat pentru anul 2017 pentru acest program de sănătate este de 18.696.040 lei și acoperă în totalitate necesarul de fonduri.

 

Programul național de tratament pentru boli rare asigura tratamentul specific al bolnavilor cu diferite afecțiuni din acest spectru.

Cu Scleroza laterală amiotrofică sunt în evidență și tratament 7 bolnavi, iar bugetul alocat CJAS Buzău în anul 2017 pentru acest program de sănătate este de 29.240 de lei și acoperă necesarul pentru întregul an, costul mediu/bolnav tratat, în primele 10 luni ale anului, fiind de 3.093,97 lei.

Programul de Mucoviscidoză – pacienți adulți  se derulează prin farmaciile cu circuit deschis din județ și asigură tratamentul specific pentru un singur pacient. Bugetul alocat anul acesta este de 16.770 lei, iar costul mediu pe pacient în primele l0 luni ale anului a fost de 16.763,88 de lei. Din păcate, pacientul a decedat, așa că nu sunt necesare sume suplimentare, în program nemaiexistând un  alt bolnav adult cu mucoviscidoză.

Programul de Mucoviscidoză – pacienți copii se derulează, de asemenea, prin farmaciile cu circuit deschis și asigura tratamentul specific pentru 3 pacienți. Bugetul alocat CJAS Buzau în anul 2017 pentru acest program este de 76.210 lei, buget care nu asigură în totalitate derularea în bune condiții a programului până la sfărsitul anului, în condițiile în care costul mediu pentru fiecare pacient tratat, în primele 10 luni ale anului 2017, este de 23.085 lei.

Programul Sindromul de imunodeficiență primară se derulează prin secția de medicină internă a SJU Buzău și asigură tratamentul specific pentru un singur pacient. Medicul internist Elena Mihalcea este coordonator al acestui program, iar bugetul alocat CJAS Buzau în anul 2017 este de 70.200 lei, buget care asigură în totalitate necesarul de fonduri, costul mediu/bolnav în primele 10 luni fiind de 54.493,78 lei.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*