Crește numărul buzoienilor incluși în programele naționale de sănătate

27 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Directorul  Casei Județene de Asigurări de Sănătate a prezentat astăzi bilanțul derulării la nivel local al acestor programe, în primele trei trimestre din an.

 

În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural care a avut loc azi, a fost prezentat raportul pe primele nouă luni privind derularea, la nivelul județului, a programelor naționale de sănătate decontate de Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău, din Fondul Unic Național al Asigurărilor de Sănătate (FUNASS).

Raluca Ecaterina Alexandru, președinte-director general al CJAS, a precizat că instituția pe care o conduce alocă fondurile necesare derulării a nouă programe de sănătate, prin care se asigură pacienților buzoieni medicamente, materialele sanitare specifice, dispozitive medicale şi servicii medicale paraclinice, decontate din fondul asigurărilor de sănătate. Cele nouă programe se derulează prin intermediul Spitalului Județean de Urgență (SJU), al cabinetelor ambulatorii de oncologie, cabinetelor ambulatorii de diabet zaharat și boli de nutriție, al laboratoarelor de analize medicale și prin farmacii.

În cadrul majorității celor nouă programe derulate de CJAS, numărul pacienților care beneficiază de servicii decontate este mai mare decât în perioada similară a anului trecut, singura scădere fiind înregistrată în cazul programului de dializă, de care anul acesta au beneficiat, până la finele lunii septembrie, 275 de pacienți, față de 291 în perioada similară a anului trecut și 279 în 2016.

 

Raluca Alexandru

Programul se derulează prin intermediul SJU Buzău și al Centrului de dializă Diaverum, iar costul mediu pentru fiecare bolnav tratat în primele 9 luni ale anului 2018 este de 50.908,49 de lei, mai mare față de aceeași perioadă a anului 2017, când costul mediu/bolnav s-a ridicat la 46.494,35 de lei.  Până la data de 19 noiembrie, bugetul alocat CJAS Buzău pentru acest program este de 17.821.980 de lei, sumă care a asigurat în totalitate necesarul pentru primele 9 luni ale anului.

Raluca Alexandru a mai precizat că, în perioada analizată, CJAS a asigurat tratamentul specific și pentru 97 de pacienți transplantați, în cadrul programului de tratament post-transplant. Numărul beneficiarilor a crescut cu doi față de primele trei trimestre ale anului trecut și cu 4 față de anul 2016, costul mediu pentru fiecare pacient fiind în acest an de 7.455,76 de lei, mai mic decât valoarea de 8.247,67 de lei de anul trecut și de 9.106,99 de lei în 2016. Bugetul de 856.010 de lei alocat până la acest moment CJAS Buzău a fost suficient pentru a asigura tratamentul celor 97 de pacienți transplantați, în primele 9 luni ale anului în curs.

 

În ceea ce privește Programul Național de Oncologie, CJAS Buzău a asigurat tratamentul pentru 1.105 pacienți, numărul acestora fiind în creștere față de anul trecut, când în aceeași perioadă s-au decontat tratamente pentru 1.022 de pacienți, precum și față de 2016, când au fost tratați 1.080 de pacienți. Costul mediu/pacient oncologic este de 4.115,12 lei, iar fondurile alocate CJAS au fost suficiente până la acest moment pentru asigura tratamentele necesare pentru toți pacienții.

Directorul CJAS a declarat că principala problemă în tratarea pacienților oncologici din Buzău este legată de deficitul de medici de specialitate, la nivelul județului existând la acest moment doar trei medici oncologi, iar pentru pacienții cu boli hemato-oncologice, un singur medic specialist. Raluca Alexandru a menționat însă că anul viitor se va diminua acest nejuns, întrucât la secția de Oncologie a SJU Buzău urmează să fie angajați încă doi medici specialiști.

În Programul Național de Tratament al Hemofiliei au fost tratați șapte copii și trei adulți, numărul pacienților fiind același ca și anul trecut. Pacienții sunt tratați de un medic pediatru și un medic specializat pe medicină internă, iar costul mediu alocat fiecărui pacient este de 225.249,22 de lei, considerabil mai mare decât cei 104.876 de lei alocați anul trecut și cei 31.203 lei alocați în 2016.

 

Din luna iulie, la Buzău se desfășoară și Programul Național de Ortopedie, ce asigură endoprotezarea articulară în cazul pacienților adulți. Programul se derulează în cadrul secției de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Județean de Urgență Buzău, iar până la finele lunii septembrie au fost 12 beneficiari, cu un cost mediu de 2.806,48 de lei/pacient. Directorul CJAS a mai precizat că asistența medicală în cadrul programului este asigurată de 6 medici specializați în ortopedie și traumatologie.

Totodată, șefa CJAS a menționat că până la sfârșitul anului sunt suficienți bani pentru a se a deconta toate dispozitivele medicale de care au nevoie în ambulatoriu pacienții buzoieni. Instituția a primit, de la CNAS, o suplimentare a bugetului destinat decontării contravalorii dispozitivelor medicale destinate recuperării unor deficinețe organice sau funcționale în ambulatoriu, din FUNASS.

În cadrul Programului Național pentru Bolile Rare beneficiază de tratament 11 pacienți cu scleroză laterală amiotrofică, 3 copii cu mucoviscidoză și un pacient cu sindromul de imunodeficiență primară. „În toate cele trei cazuri, bugetul alocat CJAS pentru acest program a fost suficient pentru a acoperi toate cheltuielile necesare, nefiind înregistrate nici un fel de sincope în perioada analizată”, a precizat Raluca Alexandru.

 

În fine, programul pentru diabet asigură medicamente specifice pentru 15.587 de buzoieni, numărul beneficiarilor fiind în creștere față de anul trecut, când erau în evidențe 14.628 de pacienți. Costul mediu/pacient este de 952,99 de lei, iar fondul alocat până acum către CJAS este de 17.303.210 lei. În cadrul aceluiași program se mai asigură teste de automonitorizare a glicemiei pentru 52 de copii și 3.899 de adulți, precum și tratament cu pompa de insulină pentru doi pacienți.

Raluca Alexandru a mai precizat că programul de diabet zaharat este cel mai mare program național curativ derulat de CNAS, ca număr de pacienți – circa 823.000 în acest an – și al doilea ca nivel de finanțare, după Programul Național de Oncologie. „Bugetul alocat anual Programului Naţional de Diabet Zaharat s-a mărit de aproape cinci ori în doar un deceniu, ajungând acum la peste un  miliard de lei, iar numărul pacienților beneficiari s-a dublat în același interval de timp. Și la nivelul județului Buzău, numărul pacienților diagnosticați cu diabet zaharat a crescut foarte mult, de la 13.288 aflați in tratament în primele 9 luni ale anului 2016, la 15,587 in primele nouă luni ale acestui an” a mai declarat directorul CJAS Buzău.

 


Adaugati un comentariu


 

*