Noutati aduse de programele de sanatate decontate de CNAS

Noile programe au intrat in vigoare de la 1 aprilie si vor fi valabile si pe parcursul anului viitor, cuprinzand o serie de prevederi noi, fata de cele derulate pana acum.

 

CNAS - contractare servicii sanatate (2)Dupa cum Sanatateabuzoiana.ro anunta la finele saptamanii trecute, de la 1 aprilie au intrat in vigoare programele de sanatate pentru perioada 2017-2018, finantate atat din bugetul Ministerului Sanatati cat si din fondul asigurarilor de sanatate, gestionat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

In baza hotararii adoptate in ultima sedinta de guvern, CNAS va derula si finanta 14 Programe Nationale de Sanatate curative, de care vor beneficia, conform unui comunicat remis de institutie, peste un milion de pacienti care au calitatea de asigurat. Normele metodologice de aplicare a acestor 14 programe contin o serie de noutati fata de cele aflate in vigoare pana la data de 1 aprilie, perioada de aplicabilitate a acestora fiind valabila pana la finalul anului viitor.

Astfel, cateva dintre aceste programe vor fi extinse, iar pentru ca acest lucru sa fie posibil, bugetul alocat de CNAS pentru medicamentele specifice a fost majorat anul acesta cu 24,14%. In total, CNAS va beneficia de un buget de 4,9 miliarde de lei pentru decontarea tratamentelor celor peste un milion de pacienti asigurati, in cadrul celor 14 programe de sanatate, in acest an.

 

diabet1Pentru ca pacientii sa fie mai bine informati cu privire la noutatile pe care le aduc normele de aplicare intrate in vigoare incepand de la 1 aprilie, CNAS a remis un comunicat in care sunt prezentate serviciile de care asiguratii pot beneficia in cadrul programelor de sanatate derulate de institutie.

Una dintre noutati vizeaza Programul national de diabet zaharat si consta in acordarea timestriala a pana la 400 de teste de automonitorizare pentru fiecare copil cu diabet zaharat insulinodependent cuprins in program. Totodata, recomandarea pentru efectuarea analizei hemoglobinei glicozilate (HbA1c) se va putea emite si de catre medicii de familie, nu numai de diabetologi.

In acelasi timp, in cadrul Programului national de boli cardiovasculare se extinde tratarea malformatiilor cardiace congenitale, prin proceduri de cardiologie interventionala la pacientii adulti proceduri care, in mare parte, se efectueaza in clinici private.

 

screening auditivIn cadrul Programului National de Tratament al Surditatii prin proteze auditive implantabile, bolnavii (copii) vor putea beneficia de implanturi cohleare bilaterale, tipul de implantare unilaterala sau bilaterala, simultana sau secventiala, urmand sa fie stabilit de medicii specialisti, in functie de specificul fiecarui pacient in parte.

De mentionat ca la acest capitol, ministerul este dator cu finalizarea unui program de screening auditiv in cazul nou-nascutilor, in cadrul caruia copiii cu probleme auditive pot fi depistati inca din primele zile de la nastere, si astfel vor putea beneficia de astfel de implanturi, inainte ca dizabilitatea de care sufera sa isi puna amprenta asupra dezvoltarii lor ulterioare. Programul a fost pus la punct in mandatul fostului ministrul, Vlad Voiculescu, dar s-a impotmolit in mandatul lui Florian Bodog, care intarzie sa isi puna semnatura pe documentele care permit desfasurarea de licitatii in vederea achizitionarii de aparate de screening auditiv cu care sa fie dotate maternitatile si sectiile de neonatologie din tara.

De asemenea, Programul national de tratament pentru boli rare se extinde pentru trei noi afectiuni, respectiv, pentru fibroza pulmonara idiopatica, distrofia musculara Duchenne si angioedemul ereditar.

 

salon pacienti eliasNu in ultimul rand, Programul national de tratament al hemofiliei si talasemiei a fost adaptat noului protocol terapeutic elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii si a fost extins pentru hemofilia dobandita.

In comunicatul remis de CNAS se mai arata ca „pentru cresterea accesibilitatii la tratament a bolnavilor beneficiari de programe nationale de sanatate curative, in lista unitatilor sanitare care deruleaza cele 14 programe gestionate de CNAS se introduc 59 de unitati noi, care au indeplinit criteriile din chestionarele de evaluare prevazute de legislatia in vigoare. Noile unitati sanitare vor derula, in principal, activitati din programele de boli cardiovasculare, ortopedie, diabet si boli rare”.

Cele 14 programe nationale de sanatate curative se refera la boli cardiovasculare, oncologie, tratament al surditatii prin proteze auditive implantabile, diabet zaharat, tratament al bolilor neurologice, tratament al hemofiliei si talasemiei, tratament pentru boli rare, sanatate mintala, boli endocrine, ortopedie, transplant de organe, tesuturi si celule de origine umana, supleere a functiei renale la bolnavii cu insuficienta renala cronica, terapie intensiva a insuficientei hepatice, diagnostic si tratament cu ajutorul aparaturii de inalta performanta.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*