A scăzut îngrijorător vârsta pacienților diagnosticați cu diabet de tip II

14 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

În prezent, programul național pentru diabet, derulat de CNAS, are cel mai mare număr de beneficiari și dispune de cea mai mare finanțare, după programul pe Oncologie.

 

Dr. Maria Mota

Astăzi este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului, eveniment care, la Buzău a fost marcat în avans pe, 31 octombrie, prin campania de informare și prevenire pe care Spitalul Județean de Urgență a organizat-o în Piața Dacia, cu implicarea personalului medical din cadrul secției Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Acțiuni similare, precum și diferite manifestări științifice, au avut și continuă să aibă loc și în țară, pentru a marca această zi, specialiștii din cadrul Societății Române de Diabet folosindu-se totodată de ocazie pentru a trage un nou semnal de alarmă în privința incidenței tot mai crescute a acestei afecțiuni și a faptului că a scăzut îngrijorător pragul de vârstă de la care boala se instalează. Îngrijorările specialiștilor sunt legate de diabetul de tip II, care reprezintă cea mai frecventă formă a bolii, fiind prezent la un procent de 90-95% dintre diabetici.

Cu prilejul marcării celei de-a 11-a ediții a campaniei naționale „Controlează-ți diabetul”, prof. univ. dr. Maria Moța a precizat că diabetul de tip II a început să fie diagnosticat în România chiar și în cazul copiilor, în prezent existând în evidențe 62 de copii cu această formă de diabet, cărora li se adaugă alți 3.440 cu diabet de tip I.Astăzi, copleşiţi fiind de elementele informatice, copiii au uitat să se joace. Din cauza creşterii numărului de cazuri de obezitate a scăzut şi media de vârstă pentru diabetul de tip II. Înainte, limita de vârstă la care apărea diabetul era de 40 de ani. După aceea a scăzut progresiv la 35 de ani. Înainte, diabetul era o boală a bunicilor, apoi a devenit o boală a părinţilor iar acum este şi o boală a copiilor – mai puţin în Europa, şi mai puţin în România, dar des întâlnită în Pacificul de Vest. Acolo, peste jumătate dintre copii au diabet de tip II”, a declarat dr. Maria Moța.

 

Aceasta a prezentat și primele concluzii rezultate în urma derulării unui program pilot de prevenție a diabetului în cazul copiilor de 11-12 ani. Proiectul este derulat de Societatea Română de Diabet, în colaborare cu alte societăți profesionale din domeniul medical, fiind vizate județele Prahova, Ilfov, Argeş, împreună cu municipiul București, acestea fiind zonele în care se înregistrează cea mai ridicată prevalență a diabetului. „Am constatat că 30% dintre copii au suprapondere sau obezitate, deci unul din 3 copii are aceste probleme. M-a speriat, mai mult decât obezitatea, faptul că 26,3% au valori de hipertensiune arterială sau valori înalt normale. Adică, unul din patru copii necesită monitorizare a valorilor tensiunii arteriale. În timpul unui test de efort care însemna urcarea şi coborârea timp de trei minute a unei scăriţe, aproximativ 10% dintre copii au refuzat să facă acest lucru. Spuneau că ei merg la școală cu mașina și considerau o ofensă ce le ceream noi să facă.  Nici măcar nu ştiau cât de necesară este mişcarea. Aproximativ 40% dintre copii nu au putut duce la bun sfârşit exerciţiul, care este echivalent cu urcarea a cinci etaje. Vorbim de copii de 10-11 ani. Copiii aceştia au intrat într-un program de coaching şi instruire intensă. Vor fi şase şedinţe de instruire care se derulează pe parcursul unui an şi jumătate. Ei vor fi instruiţi şi supravegheaţi de medici, psihologi, specialişti în exerciţii fizice şi nutriţionişti. Deja, la câteva luni de la demararea programului de coaching, copiii au început să scadă în greutate. Coachingul nu se face nu doar cu copiii ci şi cu familia extinsă” a mai declarat medicul specialist.

 

Dr. Dana Marinescu

În același context, mediul diabetolog buzoian Dana Marinescu, director medical al Spitalului Județean Buzău, subliniază că diabetul este o boală care are impact asupra întregii familii, de aceea este necesară implicarea acesteia în prevenirea, diagnosticarea și managementul diabetului zaharat.

Multe cazuri de diabet zaharat tip II pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Reducerea riscurilor începe acasă, în familie, unde dacă se mănâncă sănătos, se fac exerciții fizice împreună, se merge la plimare și chiar se fac anumite activități gospodărești împreună, mai ales în aer liber, toți membrii familiei au de câștigat și se deprind comportamentele sanogene. Diabetul este o afectiune care nu se manifestă prin durere, decât atunci când apar complicațiile. Este bine ca cel puțin o dată pe an, fiecare dintre noi să ne măsurăm glicemia, care este primul indiciu în depistarea diabetului. Iar dacă cineva din familie are diabet, este recomandat ca ceilalți membri să afle care sunt riscurile, semnele de alarmă și ce se poate face pentru a preveni complicațiile bolii, care sunt dintre cele mai grave. Ateroscleroza (depunerea plăcilor de grăsime, colesterol și calciu pe pereții vaselor sangvine) și neuropatia (lezarea nervilor si transmiterea defectuoasa a semnalelor nervoase catre organe) sunt principalele dezechilibre produse de hiperglicemie, dar întregul organism este afectat. De aceea, diagnosticul și tratamentul precoce sunt esențiale pentru a preveni sau întârzia complicațiile amenințătoare de viață”, a explicat medicul buzoian, subliniind că una din două persoane cu diabet zaharat este nediagnosticată sau diagnosticată tardiv, iar diabetul zaharat de tip I, nediagnosticat precoce, poate duce la dizabilități grave sau chiar la deces.

 

Într-un mesaj transmis de CNAS cu ocazia acestei zile se arată că România se aliniază eforturilor mondiale de prevenire şi tratare a diabetului şi de aceea, programul național destinat acestei patologii este cel mai mare dintre programele derulate de Casa de Asigurări, având incluși în acest an circa 823.000 de pacienți.

În ceea ce privește sumele alocate, programul pentru diabet este al doilea ca nivel de finanțare, după programul pe Oncologie. Președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu,  precizează că bugetul alocat acestui program a crescut de cinci ori în ultimii 10 ani, în prezent  depășind un miliard de lei, iar în același interval de timp, numărul pacienților s-a dublat. „Acest program este perfecţionat şi dezvoltat permanent, ultima dezvoltare fiind introducerea de la 1 octombrie a decontării unor tehnologii moderne, pe bază de senzori electronici, de automonitorizare continuă a glicemiei şi de injectare dozată a insulinei. În cadrul programului, pacienţilor li se asigură gratuit medicamentele antidiabetice orale sau insulină, după caz, pompele de insulină şi testele de automonitorizare necesare pentru tratarea şi monitorizarea bolii”, a mai precizat președintele CNAS.

Și acesta face un apel pentru un stil de viață mai sănătos pentru evitarea apariției diabetului de tip II, precum și la verificarea cu regularitate a glicemiei, pentru depistarea bolii într-un stadiu incipient, evitându-se astfel apariția unor complicații precum infarct, atac vascular cerebral, orbire, blocaj renal sau amputaţii ale membrelor inferioare.

 

În același context, președintele CJAS Buzău, Raluca Alexandru, a precizat că, la nivelul județului Buzău, din cei aproximativ 30.000 de pacienți cu diabet aflați în evidențele medicilor, 15.587 urmează un tratament recomandat de medici în cadrul programului național. Ceilalți, fie au depistat boala incipient și au nevoie doar de o dietă strictă și monitorizare, fie preferă tratamente alternative și de aceea nu sunt incluși în program.

În urma recentei campanii derulate în urmă cu două săptămâni, medicul primar diabetolog Dana Marinescu, director medical al SJU Buzău, se declara optimistă în ceea ce privește conștientizarea riscurilor diabetului, buzoienii dovedindu-se mai receptivi decât în alte ocazii și prezentându-se în număr mare pentru a-și testa gratuit glicemia. Și mai îmbucurător a fost faptul că în cazul niciuneia din cele aproximativ 500 de persoane testate nu au fost depistate valori foarte ridicate al glicemiei, au fost depistate doar câteva cazuri de prediabet. Chiar și la pacienții deja diagnosticați cu această boală valorile glicemiei, măsurate în cadrul campaniei, s-au încadrat în limite foarte bune.

Medicul buzoian și-a exprimat însă îngrijorarea față de creșterea incidenței diabetului juvenil, precizând că acțiunile viitoare se vor concentra și pe această direcție. „Chiar dacă, în multe cazuri, diabetul la copii are cauze genetice, el se poate instala și din cauza alimentației nesănătoase și a sedentarismului, de aceea insistăm ca părinții și bunicii să fie primii care conștientizează aceste efecte și să aibă mai multă grijă la stilul de viață al copiilor”, a precizat dr. Marinescu.

 

Dr. Apriliana Stanescu

Buzoienii își vor putea măsura, gratuit, glicemia, și sâmbătă, 17 noiembrie, în Aurora Mall, unde medicul Apriliana Stănescu, specialist în diabet zaharat, boli metabolice și nutriție, împreună cu colegii săi va desfășura, concomitent cu testarea glicemiei, o acțiune de informare despre diabet și riscurile pe care le presupune această boală. De aceea, în intervalul orar 09.00-13.00, echipa cabinetului medical Dietetic Life invită cât mai mulți buzoieni să se oprească la standul special amenajat, unde vor primi sfaturi specializate despre un stil de viață sănătos, iar persoanele cu indice glicemic ridicat vor primi, tot gratuit, un glucometru, pentru a-și putea monitoriza nivelul de zahăr din sânge,  astfel încât să poată ține boala sub control. „Menținerea unui nivel ridicat al glicemiei în sânge, pe perioade lungi de timp, ca și lipsa unui tratament adecvat, pot genera un lanț de consecințe grave, care se manifestă la nivelul întregului organism uman. Asocierea unui diagnostic de diabet zaharat cu o alimentație nesănătoasă, bogată în carbohidrați, grăsimi, a lipsei activității fizice și a fumatului poate accelera apariția complicațiilor”, atrage atenția, dr. Stănescu.

 


Adaugati un comentariu


 

*