Importanța familiei în diagnosticarea bolii, promovată de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului
În condițiile în care incidența acestei afecțiuni este în continuă creștere, se estimează că doar jumătate din pacienții cu diabet din întreaga lume ajung să fie diagnosticați.
Astăzi este marcată, la nivel internațional, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului, data de 14 noiembrie fiind dedicată încă din 1991 activităților de conștientizare și de prevenire a acestei boli. Inițiativa a aparținut Organizației Mondiale a Sănătății și Federaţiei Internaţionale de Diabet, în fiecare an evenimentului fiindu-i alocată o tematică anume. Tema ediției din acest an este „Familia și diabetul”, scopul urmărit fiind educarea publicului larg cu privire la simptomele diabetului, astfel încât cei apropiaţi de bolnav să le poată recunoaşte şi să-l determine să se prezinte la medicul diabetolog. Nu este pentru prima dată când cele două organizații internaționale pun un accent deosebit pe importanța pe care familia o are în depistarea diabetului, în contextul în care patru din cinci părinţi au dificultăţi în identificarea simptomelor bolii, iar unul din trei nu are nici cele mai elementare cunoştinţe în acest sens.
În aceste condiții nu este de mirare că jumătate din pacienții cu diabet nu sunt diagnosticați și nu urmează tratament specific, incidența bolii fiind în continuă creștere. La nivel mondial, se estimează că peste 450 de milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat, număr ce va ajunge la 629 de milioane până în 2045. Cele mai multe dintre aceste cazuri, adică aproape 90%, sunt reprezentate de diabetul de tip 2, care poate fi, în mare măsură, prevenit prin activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă şi echilibrată şi promovarea unui mediu sănătos de viaţă.
În România, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice se alătură, an de an, acțiunilor organizate pe data de 14 noiembrie, reprezentanții organizației confirmând cu această ocazie rolul extrem de important ce revine familiei în diagnosticarea pacienților cu diabet.
În tr-un mesaj transmis cu această ocazie, medicul Romulus Timar, președintele organizației, declară că „diabetul zaharat este deseori diagnosticat târziu sau nu este diagnosticat – se estimează că doar jumătate dintre cazurile de diabet ajung să fie depistate. Motivul principal este că simptomele pot fi dificil de recunoscut şi pot trece neobservate pentru mult timp. Cunoaşterea semnelor specifice, a factorilor de risc sunt foarte importante pentru a putea identifica eventualele cazuri în care cei apropiaţi sunt expuşi unui risc crescut de diabet sau chiar au diabet. În acest sens informarea corectă şi educaţia populaţiei cu privire la diabet este o necesitate, cu atât mai mult, cu cât România se confruntă cu o prevalenţă a diabetului mult peste media europeană, dar şi peste cea globală potrivit datelor Federaţiei Internaţionale de Diabet”.
În ceea ce privește situația din România, medicii diabetologi estimează că, deși în documentele oficiale figurează aproximativ 900.000 de pacienți diagnosticați cu diabet și care urmează tratament, numărul real al celor care suferă de această boală ar putea depăși 1,5 milioane, mulți dintre ei neștiind că suferă de diabet. Totodată, se estimează și că aproximativ două milioane de români sunt în faza de pre-diabet și riscă să se îmbolnăvească dacă nu își vor schimba radical stilul de viață.
Și la nivelul județului Buzău, numărul pacienților diagnosticați și aflați în tratament este mult mai mic decât numărul real estimat de persoane care suferă de diabet, conform declarațiilor directorului medical al Spitalului Județean de Urgență, medicul diabetolog Dana Marinescu. În evidențele medicale se află înscriși circa 30.000 de pacienți, însă puțin peste jumătate dintre aceștia urmează un tratament recomandat de medici. Aceștia sunt incluși în Programul național de diabet, beneficiind de tratament gratuit, în timp ce restul, fie preferă tratamente alternative, fie nu sunt în stadii foarte avansate și necesită doar o dietă strictă și monitorizare.
Dr. Dana Marinescu a precizat că numărul real al buzoienilor care suferă de diabet este mai mare, punând în acest context accentul pe rolul important pe care îl are familia în diagnosticarea pacientului. „Acest rol este cu atât mai important, cu cât se constată o incidență tot mai mare a diabetului de tip 2 în rândul copiilor, iar părinții sunt principalii responsabili pentru asigurarea unei diete și a unui stil de viață sănătos pentru cei mici”, a punctat medicul.
Și ministrul Sănătăţii atrage atenţia asupra importanţei prevenţiei şi susține că familia are un rol cheie în gestionarea factorilor de risc pentru diabetul de tip 2 și subliniază faptul că „diabetul zaharat este o problemă de sănătate publică și este nevoie de creșterea gradului de conștientizare a pacienților, dar și a familiilor lor cu privire la această afecțiune”.
Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului, ministrul promite că „vom crește accesul pacienților la medicamente prin introducerea de noi molecule în listele de medicamente compensate și gratuite, dar consider că este necesară dezvoltarea programului național curativ, dar și o îmbunătățire a modului în care funcționează subprogramul de diabet de tip 2 prin care este asigurat accesul copiilor la sistemele de monitorizare continuă a glicemiei şi sistemele de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi a materialelor consumabile aferente acestora. Voi avea o discuție în acest sens cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”.
Diabetul zaharat este o boală cronică, netransmisibilă, caracterizată printr-un nivel ridicat al glicemiei în sânge, provocat de defecte în producerea şi/sau folosirea necorespunzătoare a insulinei în organism.
Alimentaţia nesanatoasă de tip fast-food, lipsa activităţilor fizice, stresul, poluarea excesiva sunt doar cateva din cauzele care astăzi au facut ca diabetul sa se raspandeasca. De aceea, este important sa prevenim si sa controlam diabetul, prin metode naturale. Un stil de viaţă corespunzător poate ajuta la prevenirea acestei afecţiuni.
Alimentatia sănătoasă, mişcarea şi renunţatul la fumat sunt, potrivit medicilor, principalele metode prin care se poate preveni această afecțiune. Fructele si legumele proaspete, alimentele bogate in vitamine si acizi grasi Omega 3 sunt o sursa de hrana care va pot reda starea de sanatate dorita, prevenind astfel afectiuni nedorite.
De asemenea, şi activitatea fizică este un factor important de prevenţie.
Conform Studiului Național privind Prevalența Diabetului, în 2017, în România erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la adulți cu vârsta între 20 și 79 de ani. În 2018, 860.558 de pacienți cu diabet au beneficiat de tratament în cadrul Programului Național de Diabet, iar în primul semestru al acestui an numărul acestora a fost de 821.587.