Solidaritate de nota 10 a buzoienilor, cu persoanele care au nevoie de sânge pentru a trăi

14 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Astăzi, la Colegiul Mihai Eminescu, o mare de oameni s-a strâns la cabinetul medical pentru a dona sânge pentru profesoara Elena Dogaru, care se luptă să trăiască, într-un spital din București.

 

Mobilizare exemplară a buzoienilor care au înțeles că gestul lor de a dona sânge pentru profesoara Elena Dogaru, aflată acum în spitalul Fundeni din Capitală, unde va fi supusă unei intervenții chirurgicale complexe, este unul minor față de ceea ce a făcut pentru ei cea care le-a fost dascăl și mentor, le-a marcat viața și i-a ajutat să ajungă ceea ce sunt astăzi.

Echipa mobilă a Centrului de Transfuzii Buzău s-a mobilizat în acest scop și, chiar de la primele ore ale zilei s-a deplasat la Colegiul Mihai Eminescu, pentru a veni în întâmpinarea elevilor, foștilor elevi, colegilor care au vrut să doneze sânge și, în acest fel să-și manifeste recunoștința și solidaritatea cu profesoara Elena Dogaru.

Doamna mea trece printr-o mare încercare și sunt sigură că a năzuit ca noi să ne putem mobiliza nu numai la vot în număr mare, ci și atunci când viața este cheia ce ne poate duce înainte sau înapoi. Sunt fericită că suntem atât de mulți, că pot să-i mulțumesc și prin acest mic gest pentru tot ce a făcut și a însemnat pentru mine și pentru atâția oameni de ispravă care i-au trecut prin mână sau pentru colegii alături de care a făcut ca acest colegiu să fie unul de elită”, a spus Cristina Moise, jurnalist, unul dintre foștii elevi ai profesoarei care acum are de dus o luptă grea cu viața.

Cristina consideră că gestul de a dona sânge este pentru noi, jurnaliștii, unul firesc, prin care putem fi exemplu pentru cei pe care-i încurajăm de fiecare dată când avem ocazia, încercând astfel să venim, în felul nostru, în sprijinul celor cărora ne-am dedicat, practic, profesia – cititori, ascultători, telespectatori.

 

Solidaritatea buzoienilor față de cei care au nevoie de sânge a fost vizibilă și ieri, când peste 40 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, care au îndeplinit condițiile de eligibilitate, au trecut, pragul Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău, pentru a face un gest de umanitate faţă de semenii aflaţi la nevoie. Mulți dintre ei nu sunt la prima donare și spun că vor continua să facă un astfel de gest, pentru că pe lângă faptul că le dă un sentiment de mulțumire că pot ajuta pe cineva, au înțeles că donarea de sânge le este benefică și lor înșile.

Umanitatea, solidaritatea şi responsabilizarea semenilor sunt motivele care ne-au determinat să ne mobilizăm și să ne alăturăm marii familii a donatorilor de sânge.Totodată, nu putem trece cu vederea beneficiile pe care donarea de sânge le are pentru organismul donatorului şi faptul că acest gest poate fi un exemplu de urmat”, au declarat polițiștii donatori, manifestându-și încrederea că exemplul lor va fi urmat și de alți oameni care înțeleg, astfel, că gestul lor poate fi unul esențial pentru salvarea unor vieți.

Inspectoratul de Poliție Județean Buzău va susține în permanență o astfel de activitate de conștientizare a importanței donării voluntare de sânge cu scopul de a mări rezervele de sânge gestionate de Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău. Numai printr-un efort comun putem ajuta pe cineva care are nevoie vitală de sânge!”, se arată într-un comunicat al instituției.

 

Adriana Crăciun, directoarea Centrului de Transfuzii Buzău, spune că luna acesta s-a dovedit una extrem de valoroasă din punct de vedere al donatorilor, iar gestul lor generos este unul care contribuie la refacerea rezervelor de sânge, pentru nevoile atât de mari ale ale spitalelor în care sunt internați buzoieni, atât din județ cât și din Capitală.

Luna aceasta a debutat cu o zi cu soare în suflete, prin prezența, la Centrul de transfuzie Buzău. După mult timp, în zia de 1 noiembrie am avut o sală plină de donatori în uniformă! Ca de fiecare dată, unitățile militare au răspuns «prezent» la apelul nostru, iar noi ne bucurăm să le mulțumim în numele celor pentru care au donat o picătură de viață. Pe 5 noiembrie a venit rândul Jandarmeriei să ne ajute. Mulțumim domnului comandant Virgil Cueru pentru că ne-a primit în unitate și nu în ultimul rând, domnișoarei Georgiana Nazâru,purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, pentru organizare și pentru că este o donatoare fidelă! În ziua următoare, parașutiștii s-au oferit să doneze sânge pentru cei aflați la nevoie. Cum să nu le fim recunoscători?”, spune directorul Centrului de Transfuzii.

Tot în această perioadă, personalul centrului s-a deplasat, cu caravana mobilă, în comunele Berca și Beceni, unde cu ajutorul primarilor, localnicii s-au mobilizat și au donat sânge.

 

Pentru astăzi, la Centrul de Transfuzii Buzău s-a programat, pentru a dona sânge, echipa de reugbi, iar mâine vor face același gest membrii echipei de motocicliști.

Urmează o nouă sesiune de donare de sânge a angajaților din Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, apoi locuitorii comunei Amaru, iar spre sfârșitul lunii, ca de obicei, la Spitalul Municipal Râmnicu-Sărat vor dona atât angajații unității medicale cât și râmnicenii care vor să-și ajute semenii.

Adriana Crăciun speră ca și în decembrie să fie o la fel de bună mobilizare, pentru a putea asigura rezervele de sânge pentru Sărbările Crăciunului și Anului Nou. „Sperăm ca și luna decembrie să fie la fel de bună din punctul de vedere al prezenței donatorilor. Mizăm pe instituțiile și agenții comerciali care deja au anunțat că vor să doneze și care, pentru că este luna cadourilor, vor să-și manifeste generozitatea atât față de pacienții care au nevoie de sânge, dar și să vină în ajutorul azilelor de bătrâni și ale orfelinatelor, cărora le donează bonurile de masă astfel obținute, pentru a le aduce o bucurie, de Sărbători. Este un gest pe care mulți îl fac în fiecare an și sperăm ca și acum să răspundă cât mai mulți buzoieni acestui apel, să-și dovedească generozitatea cu care deja ne-am obișnuit și pentru care le mulțumim, în numele beneficiarilor”, a mai spus directoarea Centrului de Transfuzii.

Se pare că am început să învățăm și noi, românii, că pentru a evolua trebuie să avem și mâini întinse pentru a dărui, nu doar pentru a primi, că solidaritatea umană este esențială pentru a face pași înainte către normalitate.

 

Donarea de sânge are o mare importanţă pentru pacienţii care au nevoie de transfuzii, ameliorându-le starea, permiţând administrarea medicaţiei specifice bolii sau efectuarea intervenţiilor chirurgicale şi, frecvent, chiar le salvează viaţa. În plus, donarea de sânge crește durata de viață a donatorului, iar numeroase studii demonstrează că persoanele care donează, regulat, sânge, prezintă un risc mai scăzut de infarct şi accident vascular cerebral.

Donarea de sânge durează doar câteva minute, iar cei 420 – 450 ml de sânge donat reprezintă o cantitate mică, faţă de volumul sanguin circulant, de 5 litri. În plus, după donare, sângele se reface cantitativ în câteva ore, iar calitativ în două săptămâni. Faptul că donăm sânge are numeroase beneficii pentru sănătate, se poate reduce riscul de boli cardiovasculare și riscul de cancer, iar în același timp, putem salva chiar trei vieți. Nu putem ignora faptul că pentru pacienții cu cancer, spre exemplu, sau pentru cei care vor fi supuși unei intervenții chirurgicale, pentru copiii cu anemie severă sau pentru femeile care au complicații în sarcină, o transfuzie sangvină poate fi salvatoare de vieți”, explică Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii, mulțumind tuturor celor care înțeleg că donarea este un act de importanță vitală.

După donare se recomandă evitarea efortului fizic şi consumul de alcool, suplimentarea consumului de lichide, iar regimul alimentar va fi bogat în proteine animale (ouă, carne). Donarea de sânge total se poate repeta la 3 luni.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*