Buzăul se menține în topul donatorilor de plasmă, dar spitalele au nevoie de sânge ca de aer

23 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

În ultima săptămână, 15 buzoieni au donat plasmă convalescentă, dar criza de sânge rămâne acută, iar pacienții non-COVID, cu traumatisme și boli grave, a căror salvare depinde de transfuzii, sunt în pericol.

 

Buzăul se menține între județele cu cei mai mulți donatori de plasmă hiperimună din țară, raportat la numărul pacienților vindecați. În ultima săptămână 15 dintre buzoienii vindecați după infecția cu noul coronavirus au donat plasmă convalescentă, pentru a-i ajuta pe cei aflați în stare gravă la Terapie Intensivă, unde numărul de paturi destinate tratării pacienților COVID-19 sunt ocupate în permanență, atât în Spitalul Județean de Urgență cât și în Spitalul suport din Râmnicu Sărat. Unii dintre ei sunt chiar la a patra donare. „15 persoane vindecate de Covid 19 au venit să doneze plasmă în ultima săptămână! Fiecare are o poveste, vine cu sufletul deschis să povestească, să împărtășească din experiența lui, dar toți cu dorința de a fi de folos. Un cald sentiment de solidaritate în fața acestui virus perfid plutește în aer și noi, echipa Centrului de Transfuzie ne simțim mândri de semenii noștri!”, spune directorul Centrului de Transfuzii, Adriana Crăciun.

De altfel, acesta a și fost motivul pentru care firma Besmax Pharma Distribution a decis să ofere Buzăului al doilea echipament de plasmafereză și chiturile de recoltare. CEO-ul companiei, Florin Hozoc, spune că „în cele șapte luni de când România a autorizat colectarea și administrarea de plasmă convalescentă pentru pacienții COVID-19, peste 600 de vieți au fost salvate. Aproape 4.000 de români au donat în această perioadă, peste 6.500 doze de plasmă convalescentă, dintre care peste 3.000 de doze au fost deja administrate ca tratament experimental anti-COVID-19”.

 

Din păcate, nu la fel de norocoși sunt pacienții non-COVID care au nevoie de transfuzii, pentru că spitalele se confruntă cu o criză acutăde sânge.  Concentrarea atenției aproape exclusiv pe evoluția noului coronavirus a făcut ca mulți să uităm că sistemul medical are și alte nevoi acute, iar celelalte boli nu țin cont de pandemie, continuă să afecteze o mare parte a populației. Pentru că a scăzut dramatic numărul donatorilor în timpul pandemiei, când nu se mai poate folosi caravana mobilă pentru a recolta în diferite instituții sau firme, Centrul de Transfuzii și Spitalul Județean de Urgență lansează tot mai des apeluri la buzoieni, rugându-i să vină să doneze, pentru că pacienții non-COVID care au nevoie de transfuzii sunt în pericol.

Dragi buzoieni, pentru că ne confruntăm cu o lipsă acută de sânge, facem apel la bunăvoința, solidaritatea și spiritul dvs civic și vă așteptăm de luni până vineri, între orele 7.30 – 13.30, să donați picătura salvatoare. Indiferent ce grupă de sânge aveți, sunteți bineveniți. Vă așteptăm în umăr cât mai mare și vă mulțumim în numele celor mai puțin norocoși, a căror viață depinde de bunăvoința dvs!”, este apelul aproape disperat adresat potențialilor donatori. În plus, personalul Centrului de Transfuzii face voluntariat în fiecare ultima sâmbătă din lună și, în același interval orar îi așteaptă să doneze pe cei care nu pot ajunge în timpul săptămânii.

 

Ca reacție la apelul Centrului de Transfuzii și al Spitalului Județean de Urgență, Comunitatea moto din România a anunțat că motocicliști vor merge vineri, 4 decembrie, la Centrul de Transfuzii Buzău, pentru a dona sânge sau plasmă, acțiunea fiind organizată, de altfel, la nivel național. Gestul lor este dublat de faptul că bonurile obținute în urma donării se vor transforma în cadouri de Moș Nicolae pentru copiii defavorizați.

Donează și salvează! În Buzău ne întâlnim pe 4 decembrie, la ora 9:00, la Centrul de Transfuzie Sanguină. Ia-ți camarazii, colegii, cunoscuții și veniți să donăm, iar apoi depistăm familii defavorizate cu mulți copii. Bonurile obținute în urma donării se pot transforma în jucării, dulciuri, rechizite, hainuțe, lucruri care pot aduce un zâmbet unor copii mai puțin norocoși decât ai noștri”, este apelul motocicliștilor, care fac astfel de fapte bune, frecvent.

Un astfel de gest ar putea să facă și candidații la alegerile parlamentare care se apropie. Ar putea fi mai convingători decât cu sloganurile de campanie, iar cei astfel salvați și familiile lor, mai mult ca sigur nu nu vor uita gestul de bunăvoință. Singurii politicieni care s-au mobilizat în această perioadă au fost cei de la PSD care, cu câtva timp în urmă au mers la Centrul de Transfuzii și au donat sânge pentru un tânăr aflat la Terapie Intensivă. Există însă mulți alți bolnavi care au nevoie de transfuzii urgente, unii dintre ei fiind internați la Spitalul Județean de Urgență, iar alții în spitale din Capitală.

 

În ceea ce privește cazurile de infectare cu noul coronavirus, numărul acestora se menține la cote ridicate, astfel că județul Buzău a ajuns la o rată de infectare de 2,62, iar municipiul Buzău a trecut de 5 la mia de locuitori și riscă să intre în carantină.

În ultima săptămână au fost confirmate 650 de noi infectări cu SARAS-CoV-2 numai în ultima săptămână, iar județul a ajuns deja la 5.956 de cazuri confirmate de la debutul pandemiei. Ce-i drept, 4.421 dintre persoanele infectate s-au vindecat, 552 dintre ee numai în ultima săptămână, dar alți 146 dintre buzoienii infectați de la debutul pandemiei au decedat, 6 dintre ei în ultimele zile.

Cel mai mare număr de cazuri a fost raportat vineri, 20 noiembrie, când au fost confirmate 142 de cazuri noi de infecție cu noul virus, iar cel mai mic număr de infectări s-a raportat în prima zi a săptămânii, când DSP Buzău a înregistrat 63 de cazuri noi de infecțiie. Cel mai mic pacient atins de virus a fost un bebeluș de numai o lună, iar cel mai vârstnic are 90 de ani.

Conform datelor Direcției de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore (duminică –n.r.), în județul Buzău au mai fost confirmate 81 cazuri noi de persoane infectate cu SARS CoV-2 (29 pacienți au fost diagnosticați în laboratoare private de analize și 6 pacienți au fost diagnosticați în unități sanitare din alte județe)”, se precizează în ultima informare a Prefecturii Buzău din această săptămână.

 

Tot în ultima săptămână, în județ au fost active 11 focare de infecție cu SAR-CoV-2, ultimele trei fiind declarate într-o instituție publică de control, un spital privat și un laborator de analize.

Instituția în cauză, Inspectoratul Teritorial de Muncă, și-a suspendat chiar activitatea, după ce 9 dintre cei 28 de angajați au fost confirmați cu SARS-CoV-2, iar Direcția de Sănătate Publică a declarat aici focar COVID-19. Printre cei infectați sunt atât inspectori din echipele de control cât și persoane din conducerea instituției. Pe durata suspendării activității, instituția a fost supusă unei dezinfecții terminale, iar angajații care au intrat în contact cu colegii infectați au fost izolați la domiciliu și testați, pe măsură ce starea lor de sănătate apar simptome specifice infecției cu SARS-CoV-2.

Tot în ultima săptămână, Direcția de Sănătate Publică din Buzău a declarat focar Covid -19 la un laborator de analize din municipiul Buzău, unde au fost confirmate pozitiv 5 persoane, precum și la un spital privat de boli cronice și îngrijiri paliative din Mărăcineni, unde 14 persoane, din rândul personalului și al pacienților internați au fost depistați infectați.

S-au menținut focarele Spitalul Județean Buzău, secția de Neurologie, unde s-au confirmat 28 de cazuri, alte 5 focare cu un total de peste 180 de cazuri în Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca și secția exterioară Ojasca, Centrul de Asistență Medico Socială Pogoanele  -19 cazuri și Căminul de Bătrâni Filantropia Berca – 94 de cazuri.

 


Adaugati un comentariu


 

*