Buzoienii, chemati sa doneze sange astazi, la Centrul de Transfuzii!

2 iunie 2017 | 0 comentarii |

Daca unii copii se pot bucura de aceste zile libere, cei bolnavi au nevoie de sange pentru a fi mentinuti in viata, astfel ca angajatii Centrului lucreaza si astazi, pentru a face stocul de sange necesar in zilele libere care urmeaza.

 

Petreceri, baloane, jocuri, distractie, zile libere. De toate acestea ne bucuram cu totii, cei sanatosi, de la cel mai mic pana la cel mai varstnic. Exista insa oameni si mai ales copii care nu se pot bucura de ziua dedicata lor, in intreaga lume, pentru ca sunt bolnavi si se afla pe un pat de spital. Medicii se straduiesc sa-i mentina in viata si sa-i ajute sa se insanatoseasca, dar in multe cazuri este nevoie de ajutorul nostru, al tuturor, pentru ca aceasta sa se poata intampla.

Acesti copii, ca si adultii cu afectiuni grave, au nevoie de transfuzii, pentru a putea supravietui. Iar spitalele din Romania trec, de cativa ani incoace, printr-o criza permanenta de sange. Iar in perioadele de vacanta, criza se adanceste, pentru ca si numarul donatorilor scade.

In ultima saptamana, Centrul de Transfuzii Buzau a inregistrat o crestere a numarului de donatori, in urma unor campanii sustinute de Crucea Rosie, Asociatia Transplantatilor de Ficat-LIVERTRANS, a presei locale si a unor grupuri de oameni cu suflet care au sarit in ajutorul unor cunoscuti care aveau nevoie urgenta de sange. Cu toate acestea, insa, nu este suficient sange pentru a se putea acoperi necesarul pentru aceste zile in care majoritatea oamenilor se concentreaza pe distractie, relaxare sau chiar au plecat in minivacanta la munte sau la mare.

 

Biolog Adriana Craciun

Angajatii Centrului de Transfuzii Buzau a decis sa lucreze si astazi, in speranta ca se vor gasi oameni cu suflet care vor dona sange, pentru a veni in ajutorul celor care nu se pot bucura de viata, in lipsa lui.

Nu putem sa lasam stocurile sa se epuizeze. Exista multi bolnavi care au nevoie de transfuzii, atat in spitalele din Buzau cat si in cele din Bucuresti, unde sunt internati pacienti cu boli grave, cu cancer, ori care sunt programati pentru transplant sau care au fost deja transplantati, dar inca mai au nevoie de transfuzii, pentru ca tot efortul de pana acum sa nu fi fost in zadar. Stiu ca aceste zile sunt zile ale bucuriei, de aceea spun ca trebuie sa ne gandim la ei, la cei aflati in suferinta, cu atat mai mult cu cat noi, acum, ne putem bucura ca suntem sanatosi, dar nu se stie daca intr-o zi nu vom avea la randul nostru, noi sau cei dragi, nevoie de ajutor. Invitam, de aceea, pe toti cei care doresc sa contribuie la salvarea unor vieti sa vina sa doneze si asta, pentru ca noi suntem pregatiti si ii asteptam”, spune sefa Centrului de Transfuzii Buzau, biolog Adriana Craciun. Aceasta a tinut sa multumeasca si cu aceasta ocazie celor care au donat, in ultimele zile, atat la centru cat si in judet sau la sediul unor societati comerciale care au organizat actiuni de donare si la care s-a mers cu caravana mobila.

 

Directorul Centrului de Transfuzii spune ca primii care sar in ajutorul celor care au nevoie de sange sunt, de fiecare data, militarii si politistii sau apropiatii persoanei aflata la necaz. In ultimul timp, insa, au inceput si buzoienii care nu au un motiv special, dar care apreciaza viata, sa constientizeze nevoia de sange pe care o au spitalele si au inceput sa doneze. „In ultimele vreo zece zile am avut o crestere a numarului de donatori. Au venit donatorii nostri fideli, care sunt cam 50 pe zi, dar au fost si zile in care am avut peste 100 de donatori, media ajungand la 65-70 de donatori/zi. Am avut un grup de peste 40 de militari si un altul de vreo 12 politisti care au donat pentru o doamna internata la Spitalul Fundeni pentru transplant si pentru un copials aflat la Budimex, cu o forma grava de cancer, care au nevoie de sange. Un gest frumos, pe care cu ocazia fiecarei campanii de donare, acesti oameni il fac fara sa stea pe ganduri”, a explicat Adriana Craciun, sefa Centrului de Transfuzii.

Aceasta ii incurajeaza pe toti buzoienii care au varste intre 20 si 65 de ani si nu au suferit, in ultimele sase luni, de vreo boala contagioasa, sa doneze. Cei care inca mai au rezerve trebuie sa stie ca pe langa faptul ca donand, contribuie la salvarea unor vieti, isi fac si lor insile un bine, pentru ca dupa fiecare donare sangele se regenereaza, se improspateaza, iar in acest fel, donatorul isi mentine el insusi, sanatatea. In plus, trebuie stiut ca donarea se face in conditii de maxima securitate si ca donatorul beneficiaza si de un set de analize, iar daca se descopera ca sufera de o boala despre care nu stia, este anuntat, imediat, pentru a se trata.

 

O metoda prin care Centrului de Transfuzii Buzau asigura necesarul de sange este si deplasarea in judet, cu caravana mobila. Saptamana trecuta, spre exemplu, s-au mobilizat donatorii din Ramnicu Sarat si cei din Nehoiu.  „Am fost ajutati, de Spitalul Municipal Ramnicu Sarat si de cel din Nehoiu, unde ne-amdeplasat cu caravana mobila, asa cum facem aproape in fiecare luna, cand suntem anuntati ca s-au mobilizat un numar de donatori. Recoltarea se face in punctele de transfuzii ale acestor unitati medicale, care sunt autorizate, in conditii de maxima siguranta. Conducerile celor doua spitale, Scoala Sanitara Nicolae Paulescu din Ramnicu-Sarat si un grup de voluntari din Nehoiu fac mobilizarea populatiei din zona, iar nou mergem si recoltam sangele pe care il transportam la Centrul de Transfuzii in conditii de siguranta, pentru a fi prelucrat. Este nevoie nu doar de sange, ci mai ales de produse din sange, de care pacientii cu afectiuni grave au nevoie ca de aer pentru a putea supravietui. Din pacate pentru aceste produse este nevoie de donatori fideli, al caror sange a fost testat de cel putin doua ori la rand, de aceea facem apel, de fiecare data, la cei care inteleg ca donand fac un bine si celor aflati la necaz dar si lor insile, sa vina sa doneze, de 2-3 ori pe an”, explica sefa Centrului de Transfuzii.

La Rm. Sarat au fost 77 de donatori, iar managerul unitatii medicale, Adrian Danielelscu s-a oferit sa vorbeasca, personal, cu conducerile unor institutii si firme din muncipiu, pentru a-si mobiliza angajatii sa doneze. Iar la Nehoiu, unde s-au strans 97 de donatori, chiar managerul unitatii medicale, dr. Sergiu Remisovshi a dat un exemplu personal, donand sange.

 

Buzoienii cu suflet din marile societati comerciale din Buzau au inceput sa se mobilizeze la randul lor, raspunzand pozitiv la campaniile de donare. Un exemplu in acest sens l-au dat angajatii Ursus, care au solicitat caravana mobila si s-au strans in numar semnificativ, la dispensarul medical al unitatii. „Domnul Popina, al carui fiu este coleg cu baietelul de 7 ani, internat la Budimex, si-a mobilizat colegii, care impresionati de drama acestei familii, s-au oferit sa doneze sange si sa ajute fiecare cum a putut. A fost impresionant sa vedem cum, dispensarul fiind asezat chiar laintrarea in companie, salariatii care veneau la serviciu si vedeau ca se desfasoara aceasta actiune, veneau, chiar daca nu erau pregatiti initial pentru acest gest, sa doneze. In total au fost peste 80 de donatori si au spus ca vor mai organiza astfel de actiuni si pe viitor. Mai mult, se pare ca i-au „molipsit” si pe cunoscutii lor din alte companii, pentru ca avem deja reactii pozitive din partea BETA si a altor societati comerciale care, in unele cazuri au solicitat caravana mobila la ei la serviciu, iar in altele s-au oferit sa trimita grupuri de donatori, in anumite zile. Nu putem decat sa le multumim, in numele celor care vor fi salvati de sangele donat!”, a mai spus Adriana Craciun.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*