„N-avem sânge!” – un nou apel la donare adresat buzoienilor, în preambulul Zilei Donatorului

9 iunie 2020 | 0 comentarii |

Filiala Buzău a Crucii Roșii, împreună cu Asociația Transplantaților de Ficat-LIVERTRANS și Centrul de Transfuzii Buzău au demarat o nouă campanie de conștientizare a nevoii de sânge pentru transfuzii în spitale și invită buzoienii să doneze în această săptămână, pentru a-i salva pe cei aflați în suferință.

 

În fiecare zi ajutăm! Ne dăruim forța de muncă, inteligența, timpul, sufletul pentru ca prin efortul nostru să fie un pic mai bine în lume. În lumea aceasta, plină de convulsii, aflată mereu în campanie electorală, lansăm un strigăt de ajutor disperat… Priviți în jur, ascultați atent! O criză masivă de sânge își arată semnele. Dăruiți viață! Este invitația noastră de suflet… Haideți să sprijinim Centrul de Transfuzii Buzău să-și refacă cantitatea necesară pentru a sprijini spitalele județului. Pe 14 iunie sărbătorim ZIUA DONATORULUI. Nu am putea-o face mai bine ca dăruind stropi de dragoste de om. Crucea Roșie Buzău, LIVERTRANS – Asociația Transplanților de Ficat din România și Centrul de Transfuzii Buzău vă așteaptă cu speranță!”, este mesajul transmis buzoienilor, de filiala Buzău a Crucii Roșii, împreună cu Asociația Transplantaților de Ficat – LIVERTRANS și Centrul de Transfuzii Buzău.

Campania „N-avem sânge!”, care se durulează în Buzău la începutul fiecărei veri, este o reactie „fireasca” la strigătul de ajutor al bolnavilor care au nevoie de transfuzii, dar și al spitalelor care din cauza lipsei de sânge sunt nevoite să amâne intervențiile chirurgicale sau nu au suficient sânge pentru transfuzarea persoanelor cu afecțiuni grave, așa cum este cazul pacienților cu leucemie sau al celor transplantați.

 

Iar criza este cu atat mai greu de gestionat în această perioadă, în care din cauza pandemiei de COVID-19 nu mai este posibilă nici deplasarea personalului Centrului de Transfuzii cu caravana mobilă, pentru a recolta sânge de la angajații unor firme sau instituții, așa cum se întâmpla anterior. „Avem mari probleme cu stocurile de sânge în această perioadă, pentru ca s-au prezentat foarte puțini donatori, iar noi nu ne-am mai putut deplasa în teritoriu, cu centrul mobil de recoltare, din cauza restricțiilor impuse de COVID-19. Va fi greu și de acum încolo, pentru că noi aveam niște parteneri care ne primeau de fiecare dată cu centrul mobil, dar nu știu dacă vor mai putea să ne primească în perioada următoare, date fiind condițiile. E drept că și cererea a fost mai redusă, pentru cât timp a fost restrânsă activitatea medicală, dar tot s-au efectuat intervenții chirurgicale care au necesitat transfuzii, iar acum, dacă se reia activitatea normală în spitale, va fi și mai mare nevoie. De aceea facem apel către donatori să vină să ne ajute pe noi și mai ales pe pacienții aflați în nevoie, pentru că pe lâmgă faptul că vor salva vieți, donatorii au, la rândul lor, multimple beneficii”, a declarat directorul Centrului de Transfuzii Buzău, Adriana Crăciun.

În acest context, campania „N-avem sânge!” derulată la Buzău este nu numai binevenită, ci și necesară.

 

Șefa Centrului de Transfuzii invită buzoienii ca pe 14 iunie, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, când este marcată și Ziua PORȚILOR DESCHISE la această unitate medicală, să vină pentru asărbători împreună ziua donatorilor de sânge! Este ziua în care vom face împreună fapte bune și vom dona sânge, în număr cât mai mare, în beneficiul celor care așteaptă picătura salvatoare! Centrul de Transfuzie Buzău va așteaptă, duminică,14 iunie 2020, între orele 8- 14! De altfel, toată săptămâna 9-12 iunie este destinată activităților desfășurate pentru sărbătorirea Zilei Donatorului. Multumim anticipat celor care au anunțat că vor fi alături de noi!

La rândul său, președintele Asociației Transplantatilor de Ficat LIVERTRANS, medicul Crina Ștefănescu, și-a mobilizat membrii pentru susținerea campaniei și spune că „donarea de sânge este un gest profund umanitar. Dintr-o singură donare se pot extrage elementele care pot salva viețile a trei pacienți. Donarea de sânge este sigură și ușoară, iar fiecare unitate de sânge este testată contra bolilor, înainte de a fi trimisă spre separare/prelucrare. Recoltarea se face cu ac steril și de unică folosință, personalul Centrului de Transfuzii este echipat corespunzător, așa că cei care se decid să doneze nu trebuie să se teamă că vor fi expuși contractarii unor viruși.

 

Este bine de știut că orice persoană sănătoasă (care nu are o boală transmisibilă și nu a suferit o intervenție chirurgicală în ultima jumătate de an), cu vârsta între 18 și 60 de ani, o greutate peste 50 kg și nu este în evidența medicilor cu o boală contagioasă, boli de piele, sechele pulmonare, operație de ulcer, poate fi donator.

Potrivit legislației românești, donatorii beneficiază de un set complet de analize gratuit, șapte tichete valorice și de o zi liberă de la locul de muncă, pe lângă mulțumirea pe care o vor avea ca vor contribui la salvarea unor vieți. Intervalul dintre două donări nu trebuie să fie mai mic de 60 de zile.

Sperăm ca acestă acțiune să aibă impact asupra buzoienilor, să vină în număr cât mai mare la Centrul de Transfuzii, pentru a ajuta la refacerea rezervelor de sânge atât de necesare salvării multor oameni a căror viață depinde, la un moment dat, de o transuzie de sânge”, și-au exprimat speranța inițiatorii campaniei.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*