Utilizarea tunelurilor de dezinfecție reprezintă un risc pentru sănătate

9 iunie 2020 | 0 comentarii |

Cel puțin așa susțin reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică și experții Organizației Mondiale a Sănătății.

 

Deși un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, cu referire la condițiile în care elevii din ani terminali se pot întoarce la școală, recomandă montarea unor tuneluri de dezinfecția la intrarea în unitățile de învățământ, o astfel de măsură nu este văzută o ochi buni de experții în sănătate publică. Aceștia spun că pulverizarea persoanelor cu dezinfectant nu este eficientă în combaterea răspândirii virusurilor și chiar poate provoca probleme de sănătate celor supuși unui astfel de tratament.

Precizările vin din partea Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în condițiile în care la zeci de unități de învățământ au fost instalate astfel de tuneluri de dezinfecție, în ideea de a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus în rândul elevilor și cadrelor didactice, conform recomandărilor din ordinul comun al celor două ministere.

Într-un comunicat remis pe această temă, INSP precizează că nu susține această metodă, dat fiind și faptul că Organizația Mondială a Sănătății a precizat recent că pulverizarea sau fumigarea de substanțe dezinfectante nu sunt recomandate nici pentru spațiile închise nici pentru cele exterioare, și în nici un caz nu trebuie ca aceste operațiuni să se aplice direct asupra persoanelor.

 

Pulverizarea de substanțe dezinfectante, precum clorul, poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale precum greața și voma, după cum se arată în comunicatul INSP, care însă, surprinzător, nu a spus nimic în perioada în care astfel de dispozitive au fost instalate la intrarea în zeci de unități medicale și nici acum nu a făcut vreo referire directă, menționând doar că „utilizarea tunelurilor de dezinfecție ce utilizează substanțe dezinfectante doar de uz extern reprezintă un risc de sănătate publică fără beneficii dovedite științific”.

Nici măsura pulverizării de substanțe dezinfectante pe străzi nu este considerată eficientă, întrucât străzile și trotuarele nu sunt considerate căi de transmitere a noului coronavirus, dat fiind că acesta se inactivează în prezența murdăriei și a deșeurilor.

În ceea ce privește pulverizarea în spații închise, se recomandă ca aceasta să se facă doar după ce suprafețele au fost curățate în prealabil cu apă și detergent.

 

Revenind la tunelurile de dezinfecție, INSP citează și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, conform cărora utilizarea dezinfectanților de uz extern trebuie să se rezume doar la suprafețe, iar pulverizarea acestora direct către persoane constituie o practică interzisă.

Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanţi, într-un tunel, poartă sau cameră,  nu este recomandată în niciun caz. Această practică poate fi dăunătoare fizic şi psihologic şi nu reduce capacitatea unei persoane infectate de a răspândi virusul prin picături – salivă sau secreţii nazale – sau contact. Utilizarea dezinfectanţilor de uz extern este strict limitată pentru suprafeţe. Generarea aerosolilor acestor substanţe conduce la iritaţii la nivelul căilor respiratorii, ochilor şi pielii, precum şi la efecte sistemice. Nu este permisă ingestia sau utilizarea lor externă, raportul risc-beneficiu fiind net în favoarea riscului”, se arată într-un document pe aceeași temă, transmis de Organizația Mondială a Sănătății.

Ca măsură de prevenție primară trebuie pus accent pe spălarea frecventă a mâinilor și evitarea atingeri feței.

 


Adaugati un comentariu


 

*