Măsuri mai restrictive în perioada Paștelui, anunțate de ministrul de Interne

16 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Acordul încheiat cu Patriarhia a fost modificat după valul de critici apărut în spațiul public, o sugestie în acest sens venind chiar din partea președintelui Ionahhis care a cerut să se pună mai mult accent pe distanțarea socială.

 

Marcel Vela

Acordul semnat săptămâna aceasta între Ministerul Afacerilor Interne și Patriarhia Română, ale cărui prevederi au fost comunicate pe larg de ministrul Marcel Vela marți seară, au fost vehement criticate în spațiul public. Cea mai contestată a fost decizia de a permite deplasarea credincioșilor în apropierea bisericilor pentru a lua pască, în cursul zilelor de vineri și sâmbătă. Deși erau prevăzute măsuri de distanțare socială, exista riscul ca acestea să nu fie respectate din cauza numărului mare de oameni care s-ar fi deplasat în acest scop la lăcașurile de cult.

De asemenea, a fost contestată și decizia de a implica personalul din cadrul Ministerului de Interne în acțiunea de distribuire a Luminii de Înviere în anumite zone cu un risc mai ridicat de contaminare, printre nemulțumiți numărându-se și numeroși polițiști și jandarmi care au invocat faptul că astfel ar fi expuși unui risc suplimentar de a contracta și a răspândi virusul.

Chiar și președintele Klaus Iohannis s-a declarat în dezacord cu protocolul încheiat, sugerând premierului Ludovic Orban și ministrului Marcel Vela să revină asupra acestuia, deși ministrul de Interne precizase cu puțin timp înainte că protocolul fusese încheiat cu acordul președintelui.

 

În cursul zilei de ieri, prevederile acordului au fost rediscutate în cadrul unei ședințe de urgență la care au participat membrii Guvernului, iar modificările au fost făcute și în urma unei noi discuții purtate cu patriarhul Daniel. În consecință, la 24 de ore după ce anunțase prevederile inițiale, ministrul Marcel Vela a susținut aseară o nouă declarație de presă, comunicând modificările aduse acordului inițial.

Astfel, se renunță la decizia de împărțire a Paștilor în locurile special amenajate din vecinătatea bisericilor, acestea urmând a fi împărțite la domiciliile credincioșilor care au solicitat acest lucru, așa cum fusese stabilit inițial, fără a mai fi nevoie ca aceștia oamenii să-și părăsească locuința.

Împărțirea Paștilor va fi făcută de către clericii fiecărei parohii, însoțiți de maxim 5 voluntari, în zilele de vineri și sâmbătă, între orele 8.00 și 17.00, şi în prima zi de Paşte, între orele 06.00 și 12.00.

 

Atât preoții, cât și voluntarii, vor purta măști și mănuși de protecție, iar ca semn distinctiv vor purta o banderolă albă pe braț. De asemenea, trebuie să aibă asupra lor cartea de identitate și un ecuson cu datele de identificare și ștampila parohiei.

Lumina de Înviere va fi adusă tot de clerici, ajutați de maxim 5 voluntari, iar credincioșii o vor primi fie de la fereastra casei, fie în pragul porții sau în ușa blocului, fără a ieși în stradă. În cazul blocurilor de locuințe, lumina va fi primită de un singur locatar, desemnat de asociația de proprietari, și nu de maxim trei, cum era stabilit în varianta inițială a protocolului. Acesta va împărți apoi Lumina Învierii celorlați proprietarei/locatari.

În ceea ce privește spitalele, dacă inițial se prevăzuse ca lumina să fie adusă aici de echipajele din cadrul MAI aflate în misiune, acest lucru rămâne valabil doar în cazul unităților sanitare care nu au preot de caritate. Noul protocol nu menționează însă nimic despre zonele aflata în carantină și centrele în care sunt plasate persoane în carantină instituționalizată care, conform prevederilor inițiale, ar fi trebuit să primească lumină prin intermediul lucrătorilor din MAI. Cum spuneam, și această măsură a fost contestată, însă dacă noul acord nu menționează nimic în acest sens, nu se poate decât presupune că prevederea a rămas neschimbată.

În final, se mai arată că „structurile de Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Luminii de Înviere, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*