Spitalele, centrele sociale și persoanele aflate în carantină vor primi Lumina de Înviere de la cadrele MAI

15 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Polițiștii din punctele fixe de control de pe drumurile publice și din zonele de frontieră vor oferi lumină persoanelor aflate în tranzit, iar credincioșii își vor putea lua Pasca de la biserică, în zilele de vineri și sâmbătă.

 

Marcel Vela

La câteva ore după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că a semnat decretul de prelungire a stării de urgență cu încă 30 de zile, ministrul Marcel Vela a făcut o serie de precizări privind un acord pe care MAI l-a încheiat cu Patriarhia Română, cu privire la gestionarea evenimentelor religioase organizate în perioada Paștelui. Masurile anunțate cu această ocazie de ministru nu diferă foarte mult de cele pe care Patriarhia le-a anunțat deja de săptămâna trecută, fiind vorba de același acord la care au făcut referire și reprezentanții Sfântului Sinod la momentul respectiv.

Declarațiile ministrului conțin însă câteva elemente de noutate referitoare strict la activitatea forțelor din cadrul MAI în perioada Paștelui. Astfel, deși de Paștele catolic, credincioșii nu au primit lumină și au urmat îndemnul papei Francisc de a aprinde o candelă simbolic și a se ruga, respectând astfel măsurile de autoizolare la domiciliu, reprezentanții BOR au considerat că nu se poate renunța la acest ritual, astfel că, prin protocolul încheiat, Lumina de înviere va fi trimisă către casele credincioșilor cu ajutorul forțelor din MAI, în condițiile în care accesul acestora la slujbe nu va fi permis.

În parohii, Lumina va fi împărțită de voluntarii bisericii și de preoți, care vor fi echipați cu măști și mănuși de protecție și vor avea supra loc un ecuson nominal, eliberat și ștampilat de către parohia respectivă. „Distribuirea Sfintei Lumini adusă de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, în jurul orelor 19.00, se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică și patrulele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune (Poliție, Poliție de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliția locală, cât și cadrele Ministerului Apărării Naționale), începând cu orele 20.00”, a explicat ministrul Vela.

 

Aceștia vor fi întâmpinați la porțile caselor de către credincioșii care doresc să primească Lumina Sfântă, recomandarea fiind ca acest lucru să fie făcut de un singur membru al familiei. În cazul blocurilor de locuințe, Lumina va fi primită de un grup de maxim trei locatari, care pot ieși în fața imobilului, după care o vor oferi și celorlalți vecini.

Credincioșii vor putea să meargă însă pentru a primi Paștile (Pasca), a cărei împărțire se va face în zone special amenajate din apropierea bisericilor, nicidecum în incinta acestora, în zilele de vineri și sâmbătă, între orele 7.00 și 17.00. Pentru asta este necesar să aibă la ei declarație pe propria răspundere, pe care trebuie să menționeze, la locul deplasării,Pentru ridicarea Sfintelor Pasti de la Biserica” urmat de numele lăcașului de cult din zona de rezidență a persoanei respective.

Reprezentanții bisericilor și voluntari care vor purta ecusoane și banderole albe pe braț, echipați cu mănuși și măști de protecție, vor împărți Paștile credincioșilor, iar polițiștii și jandarmii vor sprijini aceste acțiuni și vor asigura și respectarea măsurilor de distanțare socială, distanțele la care enoriașii trebuie să stea unul față de altul fiind marcate la fel ca în magazinele alimentare.

 

Elementul de noutate comunicat aseară de ministrul Vela constă în implicarea forțelor MAI în operațiunea de împărțire a luminii. În primul rând, trebuie să ne așteptăm la o prezență mult mai numeroasă a polițiștilor și jandarmilor pe străzi în perioada următoare și în special în noaptea de Înviere, cele mai supravegheate obiective urmând a fi bisericile, în condițiile în care slujbele se vor ține doar de către preoți, nefiind permisă prezența enoriașilor nici măcar în curtea sau în proximitatea lăcașurilor de cult.

Echipajele „care acţionează în posturile fixe, precum în intersecţii sau pe drumurile judeţene, cât şi cele de la punctele de frontierăvor oferi Lumina Sfântă personelor aflate în trafic și celor care trec granița (bineînțeles după verificarea motivului deplasării), ajutând astfel la respectarea tradițiilor de Paști, în condițiile actualului context epidemiologic.

În zonele plasate sub carantină, Lumina Învierii va fi adusă cu sprijinul echipajelor din cadrul MAI, de la centrele episcopale la parohiile din împrejurimi. De asemenea, în cazul spitalelor, centrelor de asistență socială și centrelor în care se află plasate persoane în carantină, Lumina va fi adusă de polițiști și jandarmi, pentru a fi mai bine garantată respectarea măsurilor de siguranță, în aceste zone cu risc mai ridicat.

 


Adaugati un comentariu


 

*