Amenzi la Buzău, pentru nerespectarea regulilor impuse în perioada stării de alertă

În week-end-ul recent încheiat au fost mobilizate forțe din toate structurile Ministerului de Interne, împreună cu inspectori de muncă, inspectori de la DSVSA, Direcția de Sănătate Publică și alte instituții cu atribuții de control.

 

Cu toate că în ultimele zile se constată o diminuare a numărului de cazuri noi de Covid-19 înregistrate la Buzău,  județul se află încă în „zona fierbinte” în ceea ce privește situația evoluției epidemiologice. Chiar dacă în week-end s-au înregistrat doar opt cazuri noi, iar azi au fost raportate alte 9, această scădere față de zilele precedente se datorează faptului că la nivelul județului s-a epuizat numărul de kituri de testare disponibile, iar probele recoltate sunt analizate la Institutul Cantacuzino, până când DSP va primi un nou lot de kituri de testare. În prezent sunt așteptate rezultatele a circa 200 de probe trimise la București, astfel că e foarte posibil ca în zilele următoare să ne așteptăm la noi creșteri.

Așadar, pericolul răspândirii infecției este în continuare prezent, ceea ce impune respectarea regulilor de protecție sanitară obligatorii în perioada stării de alertă. Întrucât creșterea numărului de cazuri noi se datorează în mare măsură nerespectării și chiar ignorării cu bună știință a acestor reguli, autoritățile de la nivel local au demarat o serie de acțiuni în sistem integrat sub coordonarea Instituției Prefectului, având ca scop depistarea situațiilor în care nu se ține cont de aceste măsuri de protecție.

 

Prima acțiune de mare amploare a avut loc în week-end, mobilizând zeci de polițiști, jandarmi, polițiști comunitari, împreună cu echipe din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare, Direcției de Sănătate Publică, Registrului Auto Român, ANPC și Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Traficul Rutier.

Au fost vizate în mod special zonele aglomerate, centrele comerciale, piețele și terasele, fiind efectuate totodată și controale în trafic. Pe timpul acțiunii au fost verificate peste 150 de societăți comerciale cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse în perioada stării de alertă, 4 dintre acestea fiind sancționate pentru nerespectarea măsurilor de diminuare a impactului riscului, iar 5 au fost sancționate pentru organizarea de activități în spațiul public sau privat închis pentru care au fost instituite interdicții și restricții.

 

Totodată au fost depistate 63 de situații de nerespectare a măsurilor de protecție undividuală, constând în principal în nepurtarea măștii în spațiile în care acest lucru este obligatoriu, fiind aplicate tot atâtea sancțiuni.

Spre exemplu, în urma verificărilor efectuate la o societate comercială din municipiul Buzău, s-a constatat că angajații societății nu purtau măști de protecție individuală, motiv pentru care a fost  aplicată sancțiune contravențională în valoare de 5.000 de lei.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, polițiștii din cadrul IPJ Buzău, împreună cu cei de la Poliția Locală, au continuat să facă verificări cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse în perioada stării de alertă. În această perioadă au fost aplicate 43 de sancțiuni contravenționale, dintre care 21 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală și alte 22 de sancțiuni la legea privind tulburarea ordinii și liniștii publice, în contextul Covid-19. Valoarea totală a amenzilor a fost de 7.900 de lei, iar astfel de acțiuni de amploare, precum cea din week-end, vor continua și în perioada următoare.

 

De la începutul pandemiei și până astăzi, la nivelul județului Buzău au fost confirmate 644 de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, din care 413 persoane au fost declarate vindecate, iar 18 au decedat.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecție cu noul coronavirus a ajuns la 29.223. Din totalul de cazuri confirmate, 21.413 de persoane au fost externate, 20.213 de pacienți fiind vindecați și 1.200 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Până astăzi, 1.768 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

Până acum, la nivel național au fost prelucrate 771.482 de teste RT-PCR, iar la nivelul județului Buzău au fost testate 5.168 persoane.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 872 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 193.501 de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*