Se modifică regulamentul de funcționare a centrelor de dializă, în contextul pandemiei

Unitățile ar putea să funcționeze cu program prelungit, iar durata și frecvența ședințelor de dializă ar putea scădea în situații speciale, în cazul pacienților care pot tolera un astfel de regim.

 

În condițiile în care evoluția situației epidemiologice generare de pandemia de Covid-19 în țară nu dă semne clare că tinde să se îndrepte către niște parametri normali, reprezentanții Ministerului Sănătății consideră că se impun anumite modificări în regulamentul de organizare și funcționare a centrelor de dializă din sistemul public și cel privat. Astfel, a fost realizat un proiect de ordin ministerial în acest sens, motivat în special de faptul că numărul de îmbolnăviri și decese a crescut în ultima perioadă, coroborat și cu izbucnirea unor focare chiar în unele centre de dializă, pacienții care beneficiază de aceste servicii aflându-se în grupa de risc în cazul infectări cu noul coronavirus.

Măsurile propuse au rolul de a proteja pacienții de riscul infectării dar și de a asigura continuitatea serviciilor de dializă – tratament de care acești pacienți sunt dependenți.

În acest sens, proiectul legislativ prevede că transferul temporar al pacienților dializaţi, dintr-o unitate în alta, se poate face pe o perioadă de până la 12 săptămâni, cu posibilitatea de prelungire automată pe toată perioada stării de alertă, dar și în intervalul de timp următor, în condițiile în care vor mai apărea cazuri pozitive la pacienți sau personalul medical și auxiliar din unitățile de dializă.

 

De asemenea, în cazurile în care vor apărea deficite majore de personal calificat în cadrul acestor centre, ordinul de ministru prevede că acestea vor putea să funcționeze temporar și sub normativul de personal prevăzut în prezent.

În astfel de situații, dacă medicul nefrolog se află în izolare la domiciliu, acesta poate monitoriza de la distanță pacienții în timpul ședințelor de dializă, prin telemuncă, activitate care se desfășoară daca medicul respectiv își dă acordul în acest sens. De asemenea, medicii nefrologi care vor efectua activitate de telemuncă în perioada izolări la domiciliu, nu mai pot solicita concediu medical pentru perioada respectivă.

Ordinul face referire și la situațiile în care va apărea deficit de asistenți medicali, caz în care activitatea se poate realiza și cu un număr mai mic de asistenți pe tură decât cel prevăzut în prezent, respectiv un post la cinci aparate. Totodată, sunt stabilite și noi reglementări referitoare la controlul anti-epidemiologic al personalului medical din cadrul centrelor de dializă.

Centrele respective urmează să funcționeze după un program prelungit, astfel încât să se poată asigura funcționarea unității, în condițiile în care sunt necesare măsuri de dezinfecție după fiecare ședință de dializă.

 

În același timp, prescripția și supravegherea dializei de către medic se va putea face prin vizită săptămânală în unitatea respectivă, sau prin supraveghere video de la distanță, consultații telefonice sau on-line.

Ordinul de ministru prevede și posibilitatea reducerii, în situații speciale, a  duratei ședințelor de dializă până la trei ore și jumătate, precum și a frecvenței acestor ședințe, de la trei la două pe săptămână. Bineînțeles, aceste măsuri se vor aplica doar în cazul pacienților care pot tolera un astfel de regim și în funcție de patologia asociată. Deciziile referitoare la scăderea duratei ședinței de dializă vor fi luate de către medicul curant în colaborare cu medicul șef al staţiei sau centrului de dializă, cu abordare personalizată a pacienților și comunicare clară către pacienți sau aparținători a motivațiilor acestor decizii, precum și a riscurilor și beneficiilor. Motivațiile pentru astfel de decizii în situații speciale generate de pandemie au la bază reducerea riscului de infectare, ce poate apărea prin intersectarea turelor de pacienți în sala de așteptare, și asigurarea intervalului de timp pentru dezinfecție adecvată, în vederea scăderii riscului de răspândire a infecției în unitatea de dializă. Totodată, măsurile de reducere a duratei și frecvenței ședințelor de dializă au ca scop și protejarea personalului medical deficitar și rezolvarea eventualelor probleme legate de aprovizionare.


Adaugati un comentariu


 

*