S-au modificat algoritmul de testare și definiția de caz pentru Covid-19

Măsura a fost aprobată azi de Ministerul Sănătății, în contextul în care România a trecut într-o nouă fază epidemiologică, astfel că vor fi testate mai multe persoane și se va lărgi aria categoriilor de persoane testate.

 

Nelu Tătaru

Ca urmare a creșterii numărului de decese –  care a ajuns la 387, conform ultimei raportări făcute în urmă cu puțin timp –  specialiștii epidemiologi, cei de boli infecțioase, terapie intensivă și medicină de urgență din cadrul Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al Covid-19, constituite la nivelul Ministerului Sănătății, au concluzionat că România a trecut într-o nouă fază epidemiologică, fapt ce impune modificarea definiției de caz, dar și modificarea algoritmului de testare. Ministrul Nelu Tătaru a anunțat, în cursul zilei de azi, că a aprobat propunerea specialiștilor, ceea ce înseamnă că va crește numărul de persoane testate în perioada următoare.

Până în acest moment, am luat o serie de măsuri restrictive, cu scopul de a limita transmiterea infecției și de a reduce numărul de forme severe și decese. Sunt măsuri pe care le menținem în continuare – mă refer aici la distanțare socială, izolare, carantină etc – dar, având în vedere evoluția numărului de decese, este necesar să aplicăm suplimentar și măsuri de detecție a infecției la categorii de bolnavi care pot să dezvolte forme severe de îmbolnăvire, în scopul de a interveni cu tratament medical cât mai precoce”, a declarat ministrul Sănătății.

 

Astfel, începând de azi vor fi testate suplimentar mai multe categorii de pacienți dar și personalul de îngrijire din căminele de bătrâni. O primă categorie menționată de Nelu Tătaru o constituie pacienții care urmează să fie supuși unui transplant de organe, în cazul cărora se va efectua testarea, chiar dacă aceștia sunt asimptomatici.

În mod similar se va proceda și cu donatorii de organe, țesuturi și celule stem hematopoietice, care vor fi testați înainte de donare.

De asemenea, în cazul pacienților cu transplant de celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, vor fi efectuate două teste la interval de 24 de ore, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant. Tot de două ori la 24 de ore vor fi testați și pacienții asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos la internarea în spital.

 

Vor fi incluși în programul de testare și pacienții oncologici asimptomatici care urmează tratament chimioterapic, în cazul acestora, testările având loc de două ori pe lună. Și pacienții oncologici asimptomatici care urmează a fi supuși unor intervenții chirurgicale sau altor proceduri invazive vor fi testați, la fel și cei care fac hemodializă, chiar dacă sunt pacienți asimptomatici.

În cazul hemodializaților asimptomatici care s-au aflat în contact cu caz confirmat, se vor efectua două testări la interval de 6-7 zile, perioadă în care aceștia vor fi dializați în sesiuni separate de restul pacienților, pentru a se evita o posibilă  infectare a celorlalți.

Vor mai fi testate gravidele asimptomatice aflate în carantină ori izolare la domiciliu sau care au intrat in contact cu un caz confirmat, dar și personalul din căminele de bătrâni, de două ori pe lună.

S-a mai hotărât că unitățile sanitare pot stabili protocoale de testare prin tehnici de RT-PCR, suplimentar, pentru personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a șasea sau a șaptea zi de la ultimul contact posibil infectant, care pot fi realizate cu resurse proprii, în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare.

 

În ceea ce privește noile definiții de caz, INSP anunță că suspect de coronavirus este pacientul cu infecţie respiratorie acută (debut brusc cu cel puţin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dispnee, creşterea frecvenţei respiratorii) şi fără o altă etiologie precizată care să explice pe deplin tabloul clinic; pacientul cu infecţie respiratorie acută (debut brusc cu cel puţin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dispnee – creşterea frecvenţei respiratorii) şi fără o altă etiologie precizată care să explice pe deplin tabloul clinic şi cu istoric de călătorie internaţională, în perioada de 14 zile anterioare datei debutului; pacientul cu infecţie respiratorie acută – debut brusc cu cel puţin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dispnee (creşterea frecvenţei respiratorii) şi care s-a aflat în contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 14 zile anterioare datei debutului; pacientul cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie, fără altă etiologie precizată care să explice pe deplin tabloul clinic și pacientul cu infecţie respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră şi tuse şi dispnee (creşterea frecvenţei respiratorii) şi care necesită spitalizare peste noapte), fără altă etiologie precizată care să explice pe deplin tabloul clinic.

 

În contextul în care până astăzi au decedat 392 de români în țară și alți 55 în străintate, iar numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus se apeopie de 8.000, din care aproape 500 numai în ultimele 24 de ore, Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgență cu 30 de zile, iar ministrul Sănătății a semnat Ordinul nr 622, prin care se stabilesc anumite modificări și completări privind instituirea măsurilor de carantină pentru persoanele care vin din afara țării, în contextul COVID 19.

Modificarea actului normativ constă în eliminarea articolului care prevedea că persoanele testate pozitiv cu coronavirus, dar sunt asimptomatice, pot fi plasate în carantină și tratate la domiciliu, așa că potrivit noilor prevederi, acestea vor fi tratate în spitale. În schimb, persoanele care vin din zole roșii pot fi  izolate la domiciliu în vaza unei declarații pe propria răspundere, în spații în care pot sta separat de ceilalți membri ai failiei și numai DACĂ nu mai sunt locuri în spațiile de carantină. 

Suntem în prag de sărbători pascale pe care anul acesta le vom petrece în condiţii atipice, cei mai mulţi dintre noi departe de cei dragi. Haideţi să facem împreună acest efort pentru ca să putem fi din nou cât mai repede aproape de părinţii, copiii şi bunicii noştri”, a spus Președintele Iohannis astăzi, într-o nouă declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, subliniind că deși cei mai mulți români au dat dovadă de un exemplu extraordinar de civism în această perioadă, nu este încă timpul să ne relaxăm, pentru că se așteaptă două-trei săptămâni deosebit de dificile.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*